| Autor |
Poruka |
|
zaljubljena u Osijek
Ukupno postova: 2366 Lokacija: OS Spol:  Žensko
|
Što se tu ima komentirati? Za tih stotinjak metara sam se barem tri put "smrzla" jer je neki kabasti lik u bermudama vozeći u cik-cak, uspijevao izbjeći nalete na pješakinje (vozio je brzo kao da kasni na važan posao). Jednom se zaustavio na nekoliko centimetara iza žene jer mu je u susret dolazilal neka cura na bicu.
Ja se nogostupom krećem desnom stranom bez obzira koliko je širok, ali vidim da pješaci uglavnom koriste cijelu širinu jer tu (valjda) ne očekuju vozila.
Mislim da je onda bolje povući onu žutu liniju pa da biciklisti njome voze dok se ne naprave prave staze za njih svuda po gradu. Ovako su u prekršaju i reskiraju kaznu, a pješaci im "... sve po spisku". |
|
_________________ Ljudi su stvoreni da se vole. Stvari su stvorene da se koriste. Svijet je u neredu zato što se stvari vole, a ljudi koriste!  |
|
|
|
 |
|
Boost Ukupno postova: 765 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
Eto, ja se ne smrzavam kad vidim biciklistu, posebno ne 3 puta.
"Jednom" se zaustavio nekoliko cm iza žene. Zamisli da nije...uspio stati...pogodio bi ženu, ona bi se okrenula i odbrusila mu, on bi se možda ispričao..ili ne bi..kakogod. Nisam nikad niti jednog pješaka pokupio niti me je ikad biciklist pokupio.
A puno više od "jednom" se dogodi da automobil zatepe biciklistu..a tu isprika ne vrijedi.
Naravno da se slažem da treba voziti po nekim logičnim pravilima koja ne mogu vrijediti jednako za sve. Tako i vozim.pa u po kolniku Županijske..
Ali zašto bih morao ako se ne osjećam sigurno? Čemu tjeranje neke babe (koja ni ne poznaje prometna pravila) da smeta na cesti i riskira smrt? |
|
|
|
|
|
 |
|
tranquilize Ukupno postova: 548 Spol:  Muško
|
saljimo bicikliste (vecinom bez prometnih dozvola) u smrt na ceste, jer kao sto je dobro poznato prije forsiranja ovog zakona pobili su na plocnicima tisuce i tisuce pjesaka, pa sigurnije za sve da su na cestama |
|
|
|
|
|
 |
|
anakonda
Ukupno postova: 6288 Lokacija: ...tu sam.... Spol:  Žensko
|
Hm, supika, dakle izuzetno netipično i spretno žensko, pohvale!
Da sad ne skrećem temu nabrajajući motore koje sam vozio (i Tomosa), rađe ću te pitati da malo prokomentiraš onaj tvoj post o ugroženosti pješaka od strane biciklista.
|
...evo ja ću, jer kao što rekoh - svakodnevno nekoliko puta prolazim baš tim dijelom Županijske i svakodnevno barem jednom srećem nabrijane bicikliste (uglavnom mlađe, zamisli) kako jurcaju pločnikom, dva puta sam imala slučaj da su biciklisti hebeno stiskali kočnice da mi se ne zalete u dijete od 3 godine (koje me držalo za ruku), jer ono nije toliko vidljivo......jedan od takvih se doslovce zaletio u mene i ostavio mi masnicu za sjećanje, ali dobro - barem se ispričao......
...ako imamo zakone, ajmo ih se držati bez izuzetaka, iako su biciklističke staze velikim dijelom smiješne, s mnoštvom idiotarija, ali niste jedini na pločniku...zapravo, tamo bi samo trebali gurati bicikl, zar ne?????.....
...također, još nešto: većina biciklista ne mari za pješačke prijelaze koji su označeni na biciklističkim stazama, ni to nije fer... |
|
_________________ Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada |
|
|
|
 |
|
varadero Ukupno postova: 1 Spol:  Nebitno
|
No zato na moru biciklisti voze kako hoće i sa svakavim biciklima. Evo baš sam gledao u poznatom odmaralištu u Pakoštanima, imaju za iznajmit bicikle, 40 kn pol dana, 80 kn dan.
Hrpa odličnih trekking bicikala, ali s bilo kojim od njih bi u Osijeku dobio hrpu kazni. Niti jedan nema mačje oči u žbicama, nemaju zvonce, nemaju svjetlo naprijed niti odozada, tako da samo izlete u mraku u malim uličicama da se ni ne primjete.
Policija u laganoj šetnji ih često izbjegava da se ne sudare koliko neki domaći, a i stranci znaju ludovati po pješačkim stazama.
No nije mi jedino jasno, kako je iznajmljivač uopće dobio dozvolu da iznajmljuje bicikle, koji nisu po propisima, za vožnju.
To je kao kad bi neki Rent-a-Car iznajmljivao neregistrirane aute, bez svjetala i žmigavaca.
Na žalost, na moru nikad u mojih 40ak godina života nisu vrijedili isti propisi kao kod nas u Osijeku. I dan danas puno motociklista vozi bez kacige, skutere bez registracije.....da ne nabrajam. Kao da sam u drugoj državi. |
|
|
|
|
|
 |
|
Carobnica
Ukupno postova: 599 Lokacija: Osijek Spol:  Žensko
|
Na obali za puno toga policija gleda kroz prste. Zato nas ovdje kažnjavaju više. |
|
_________________ Ignorance is bliss! |
|
|
|
 |
|
Coca Cola
Ukupno postova: 394 Lokacija: n'djamena Spol:  Nebitno
|
Ma sta ste zapeli za te bicikliste umjesto da podrzavate taj nacin zdravog prjevoza. Kretena ce uvijek biti koji ce voziti divlje medju ljudima i raditi probleme isto kao i ovi sa motornim vozilima. Biciklista jos nikad nije ubio nekog pjesaka niti hoce, nadam se da ce uskoro doci do dogovora da tamo gdje nema biciklisticke da se moze voziti na pjesackoj uz normalno polaganu voznju a onaj koji se ne pridrzava nego divlja neka bude kaznjen i to je to.. ako se do prije 10god moglo bez straha od kazni voziti na pjesackoj moglo bi se i sad. Kad bude svaka ulica u gradu imala biciklisticku stazu tada doista onda nebi imao sta raditi biciklista na pjesackoj stazi ali tako sto nikad nece biti u ovom gradu. Biciklist je postao ovca za sisanje, infrastruktura ne prati povecanje broja biciklista a ni sama nije tehnicki ispravna (sigurna) u nekim djelovima ali se zakon provodi bez obzira na sve a broj kaznjenih za 25% vise sve govori. |
|
|
|
|
|
 |
|
Boost Ukupno postova: 765 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
|
|
|
 |
|
bikemyday.com
Ukupno postova: 28 Spol:  Nebitno
|
I mi se slažemo!  |
|
|
|
|
|
 |
|
silence
Ukupno postova: 1135 Spol:  Nebitno
|
I ja se u potpunosti slažem  |
|
|
|
|
|
 |
|
ajesisiguran? Ukupno postova: 1 Spol:  Nebitno
|
Vozim auto, ali vozim i bicikl. Pogotovo kada računam da ću malo i popiti. Tako sam manje opasan, makar za druge, neću ubiti ni pješaka, ni vozača u autu. Biciklisti trebaju malo pripaziti na one što šetaju, a automobili na sve posebno. Princip ranjivosti. Tako se to radi u "razvijenim" državama, vjerojatno su zato i razvijenije jer se prosječan građanin pušta da uživa na svom bicikliću i teško zarađenom slobodnom vremenu, nitko ga ne secira kad se vrača iz provoda, naplačao se poreza... Novac se u proračun grabi drugdje, kod nezgodnih i opasnih igraća. Jadno je iživljavati se na slabima, ali ujedno i tako tipično za domovinu. Sustav bi bolje funkcionirao da se ljudima da puno malih sloboda i tolerancije, a da se zaista kaže dosta kad neko drsko zagazi daleko gdje "smrtnici" ne bi ni u snu. |
|
|
|
|
|
 |
|
lijevo smetalo Ukupno postova: 14 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
Kao biciklist, i sam znam voziti po pješačkim stazama, ali ISKLJUČIVO na par mjesta gdje su pješaci rijetkost, a kada ih ima - vozim po travi. Ne pada mi na pamet voziti po pločnicima gdje ima hrpa pješaka - čisto zbog vlastite sigurnosti.
Također, misim da je krajnje vrijeme da u Zakon o sigurnosti prometa uđe i to da se pješacima zabranjuje korištenje biciklističke staze te da policija odmah započne s represijom.
Isto kao što si ti imala neugodnosti s biciklistima, tako sam ja imao s pješacima - razderotine, modrice i oštećenja na biciklu. |
|
|
 |
|
zaljubljena u Osijek
|
Neki naši zakoni uistinu znaju biti bedasti, ali ipak ihmoramo poštivati. Slažem se da pješaci ne trebaju špancirati po biciklističkoj stazi, pa ako se kažnjava bicikliste na nogostupu treba i obrnuto.
Glupost su kazne zbog zvonca, mačjih očiju i sl. Zar se ne može viknuti: "Molim, maknite se sa staze" ako se nema zvonce na bicu a netko se šetka stazom? Što će svjetlo i mačje oči danju? Naravno- treba puniti proračun  a da bi se to uspješno činilo - donose se svakojaki zakoni (koji, nažalost, pogađaju uglavnom običan puk).  |
|
_________________ Ljudi su stvoreni da se vole. Stvari su stvorene da se koriste. Svijet je u neredu zato što se stvari vole, a ljudi koriste!  |
|
|
|
 |
|
lijevo smetalo Ukupno postova: 14 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
Neki naši zakoni uistinu znaju biti bedasti, ali ipak ihmoramo poštivati. Slažem se da pješaci ne trebaju špancirati po biciklističkoj stazi, pa ako se kažnjava bicikliste na nogostupu treba i obrnuto.
Glupost su kazne zbog zvonca, mačjih očiju i sl. Zar se ne može viknuti: "Molim, maknite se sa staze" ako se nema zvonce na bicu a netko se šetka stazom? Što će svjetlo i mačje oči danju? Naravno- treba puniti proračun  a da bi se to uspješno činilo - donose se svakojaki zakoni (koji, nažalost, pogađaju uglavnom običan puk).
|
Zvonim, vičem, ali određeni dio se odbija maknuti. Recimo večeras oko 21:30 na promenadi - svaka druga osoba se maknula. Ne znam voziš li bicikl, ali mislim da ti je jasno na kakvoj je razini prometna kultura pješaka.
Nekad ih pitam što izvode na biciklističkoj, a odgovori su - pa tu je hlad, tko mi brani, daleko je pješačka, goni se na cestu i oni koje iz pristojnosti neću napisati.
Ne znam koliko ću još dugo moći biti tolerantan.  |
|
|
|
|
|
 |
|
zaljubljena u Osijek
|
Vozim bic, naravno, i znam da su pješaci svuda. kad bi se i njih kažnjavalo - valjda bi se navikli gdje trebaju hodati. (Da se razumijemo, nisam pristalica kažnjavanja za sve i svašta, ali nekoga uistinu drugačije ne možeš naučiti redu  )
Izgleda da ja zato više guram bic nego što ga vozim, haha |
|
|
|
|
 |
 |
|
|