Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Vox populi: Gorko iskustvo jedne vukovarske obitelji pri posjeti Osijeku

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65881
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.01.2013. 21:32 
Naslov:  Vox populi: Gorko iskustvo jedne vukovarske obitelji pri posjeti Osijeku
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Vukovarac Mislav Margić objavio je prije nekoliko dana ovo pismo u kojem iznosi svoje iskustvo koje je njegova obitelj doživjela u Osijeku. Koliko puta ste doživjeli ili čuli slično svjedočenje kako posjetitelja Osijeka, tako i samih Osječana?


Moj otac ima 57 godina, i od rođenja boluje od cerebralne paralize. Teška bolest nije ga spriječila da se školuje, zasnuje obitelj i stvori dom.

Inače ne voli odlaziti na veća događanja, budući da ne voli biti na teret drugima... zapravo, ni ne sjećam se kada je zadnji puta ikamo išao. Naime, nakon 57 godina više ne može hodati bez pomoći hodalice ili dvije osobe.

Danas je konačno popustio nagovaranjima svoje kćeri, pa su se tako Pia, mama i tata sredili i uputili u Osijek pogledati predstavu u Hrvatskom narodnom kazalištu. Parkirali su auto na invalidsko mjesto, koje Osijek kao moderan grad osjetljiv na potrebe nemoćnih osigurava pred svakom važnijom institucijom, te uz pomoć ljubaznog osoblja ušli na sporedni ulaz. Iskreno, ni ne znam kako se predstava zvala, ni kakav im je dojam - jer ono što su mi ispričali mi je zgadilo i HNK, i Osijek, i život.

Naime, nakon što su se ugodno smjestili u kazalištu, pred HNK se pojavio čovjek, primjetio automobil sa vukovarskim tablicama i invalidskim oznakama, te pozvao pauka. Dok pauk nije stigao, vrijeme je kratio šutajući auto i psujući 'majku četničku'. Pod budnim okom kazališnog portira, pauk je auto odvukao kamo god se već auti odvlače. Portir je bio toliko ljubazan da mom hendikepiranom ocu objasni kako Grad Osijek invalidima izdaje zasebne dozvole za parkiranje, te da ga uputio gdje može podići svoj auto.

Ne želim sada uopće ulaziti u opravdanost propisa koji praktički od ne-Osječana rade građane drugog reda, te dijelom poražavaju samu svrhu postojanja invalidskih parkirnih mjesta, niti ću zahtijevati da se takvi propisi ne primjenjuju na mog oca. Želio bih shvatiti portira, koji je sjedio i gledao kako se sve to odvija, bez da je ušao u kazalište i upozorio - jako je dobro znao čiji je auto. Želio bih shvatiti na osnovu čega je taj neimenovani čovjek zaključio da se radi o autu čija je mater četnikinja. Želio bih shvatiti radnike pauka koji su zaključili da je bolje odvući auto sa dvije različite invalidske oznake, nego jednostavno ostaviti parkirališnu kaznu.

Tata nije ništa komentirao, odnio je rješenje u svoju sobu i planira ujutro platiti 500kn. Nije ni prvi ni zadnji puta da trpi tuđe iživljavanje zbog svoje bolesti, ili zato što je netko zaključio da možda nije dovoljno velik Hrvat.

Mislav Margić


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
zla_tratinčica
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1330
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 21.01.2013. 2:17 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Glavno da Vukovar nikada neće biti BUKOBAP. Nabijem vas na **** fašistička *, toliko me puta bude sramota što sam iz Osijeka.

_________________
..vama ne treba govorit, vama treba zapovjedit, neću se borit sa bjednikom kad nemam šta pobjedit.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 1  
PreacheR
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1076
Lokacija: Osijek, JUG II
Spol: Muško Muško
Post Postano: 21.01.2013. 7:46 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ne ulazim u to da li je dotični Vukovarac imao ispravne oznake ili ne, no sramotno je to što policija i komunalni redari nisu dosljedni u sankcioniranju prekršitelja. Možete se i sami uvjeriti da na tim mjestima za invalide (ispred HNK) svakodnevno parkiraju raznorazni automobili bez invalidskih oznaka koji uredno prolaze bez ikakvih sankcija. Zaista licemjerno.

_________________
Prijete mi noću, u moju sobu krišom uđu. Nađu me budnog gdje slušam otkucaje sata. Priđu mi tiho dok imam kamen 'mjesto srca i lagano sklope prste oko moga vrata.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
simo031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6329
Lokacija: Ludoland
Spol: Muško Muško
Post Postano: 21.01.2013. 9:28 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

zla_tratinčica je napisao/la: ›
Glavno da Vukovar nikada neće biti BUKOBAP. Nabijem vas na **** fašistička *, toliko me puta bude sramota što sam iz Osijeka.

Protiv govora mržnje, govorom mržnje. Rolling Eyes

_________________
http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Znanstveni novak
Offline
Ukupno postova: 95
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.01.2013. 15:58 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ne znam da li je tužniji sam opisan događaj ili pak ton komentara kojim se pokušava opravdati ovo što se dogodilo, a koji upućuje na jedan hrvatski fenomen koji se je odlično udomaćio u našim krajevima: potpuni nedostatak empatije prema ljudskim nevoljama i nesrećama, i svojevrsno likovanje nad činjenicom da se to dogodilo drugima, a ne nama samima.

To se jasno odnosi prije svega na gore potpisanog Danijela Mihalja.

Ja mogu razumijeti argumente koje gore potpisani daje u prilog pauk službe.

Jedini problem je taj što je ovdje izuzetno teško, pa pomalo i neukusno, pozivati se na jedan zakon u državi koja, po mnogo ozbiljnijim pitanjima od parkiranja na mjestu za invalide, iste te zakone NE PROVODI.

Na primjer, sasvim je prihvatljivo da pauk služba izađe na teren u sred noći i zaplijeni auto čovjeku invalidu, a recimo kada ugledni osječki poduzetnici i ostali magistri ekonomije i prava, jasno, svi odreda VELIKI HRVATI, parkiraju svoja kola na tračnicama za tramvaj, i time blokiraju promet, nabiju troškove poslovanja GPP-u zbog gubitaka u prometovanju, ja pitam istog tog Danijela Mihalja, zašto onda pauk služba ne reagira isto tako brzo i u skladu sa zakonom kojega je dužna provoditi?

Time argument Danijela Mihalja pada u vodu.

Uostalom, teško mi je povjerovati da gospodin Margić ne pozna "sva svoja prava, ali i obaveze kako bi si olakšao život, a ne dovodio u ovakvu situaciju, pa onda krivio druge". Riječ je o čovjeku koji se, kako njegov sin objašnjava, čitav svoj život nosi sa cerebralnom paralizom. Taj zaključak je svojevoljno izveo Danijel Mihalj, usprkos činjenici što u tekstu jasno piše da je auto bio propisno obilježen invalidskom oznakom.

Kao što sam već rekao, pošto se cijeli ovaj događaj odigrao upravo u zemlji u kojoj se zakoni generalno ili ne provode, ili postoje dvostruki standardi kada se provode a kada ne, ako je već ta pauk služba bila toliko kivna sprovesti jedan zakon, zar se nije moglo pokazati barem trunku razmumijevanja nad činjenicom da je osoba koja se kažnjava invalid, i iz drugog grada, pa ako ništa drugo ispisati kaznu, zakačiti je za brisač, i lijepo produžiti dalje?

Ne, jasno da se to nije moglo dogoditi, jer smo svi mi, osim gospodina Margića, a nadasve Danijel Mihlalj, fino raspitani građani koji sve svoje obveze i u svakome trenutku reguliramo u skladu sa zakonom.

Danijel Mihalj, da se zakoni tako revno provode u Hrvatskoj, zar stvarno misliš da bi danas na birou mi imali gotovo 400.000 nezaposlenih osoba?

Danijel Mihalj, ti si jedan najobičniji * i * jer svjesno staješ na stranu nepravde i sudiš drugim ljudima, a da nisi sam sebe pogledao prvo u ogledalo.

U ovoj propaloj državi, usporedbi sa kojom se Jugoslavija čini kao Švicarska, ovakovog ljudskog šljama koji se veseli tuđoj nesreći i ne pokazuje ni trunka razumijevanja za nikog osim samog sebe, se nataložilo na tone.

Trebamo razviti svemirski program i sve vas poslati na Mars. Pa ako to znači dva pristojna čovjeka u cijeloj državi, neka bude tako!

Ovim putem želim obitelji Margić zaželjeti svako dobro, i iskreno se nadam da ćete u nekim povoljnijim okolnostima imati prilike opet doći u Osijek i provesti ugodne trenutke u okružju vaše obitelji.


Zadnja promjena: Znanstveni novak; 21.01.2013. 18:16; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
!nnovation
Offline
Ukupno postova: 304
Lokacija: Osijek
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.01.2013. 16:58 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Auto nije bio propisno oznacen (oznaka uskladjena s novim zakonom) ali to nije sad najbitnije niti bi u nekim slucajevima zakon trebao biti najbitniji.. ponekad je bitnije u kakvom drustvu zelimo da nam djeca odrastu.

a i o nasem pauku bi se moglo razglabati..o tome da li sluzi gradjanima i doista uklanja vozila koja smetaju, ili ima par hot spotova(potpuno nebitnih) gdje pomocu dojavljivaca mice aute i zapravo je kes masina...
Tko ce ga znati:)

_________________
D3S!gn47!0N
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: