Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Novi udar na građane - od Nove godine skuplji kruh, mlijeko, lijekovi i knjige

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65827
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.12.2012. 16:20 
Naslov:  Novi udar na građane - od Nove godine skuplji kruh, mlijeko, lijekovi i knjige
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ako ste pomislili da je poskupljenjima konačno došao kraj, prevarili ste se! Nakon što je ove godine poskupjelo sve što je poskupjeti moglo, od PDV-a s 23 na 25 posto, preko hrane pa do povećanja cijene plina i struje, od Nove godine očekuje nas još jedno poskupljenje koje će predstaviti dodatni udar na ionako nizak standard građana Hrvatske.

Naime, od Nove godine ukida se nulta stopa PDV-a za kruh, mlijeko, lijekove i knjige, a nova stopa PDV-a za spomenute proizvode iznosit će 5 posto. Kako kruh, mlijeko i lijekovi predstavljaju osnovne životne potrepštine kojih se građani jednostavno ne mogu odreći, dizanje stope PDV-a sigurno će se odraziti na njihov standard jer će rezultirati novim poskupljenjima.

Razlog za ukidanje nulte stope PDV-a nalazi se u ulasku Hrvatske u Europsku uniju (iako u EU stupamo tek 1. srpnja 2013.). Doduše, nakon tog datuma na policama domaćih trgovina pojavit će se mnogi proizvodi koji će cjenovno biti jeftiniji nego danas, no s druge strane cijene energenata vjerojatno će opet ići gore zbog uvođenja trošarina na električnu energiju i plin.

S druge strane, dobre vijesti za sve 'kafeničare' - od Nove godine smanjit će se PDV na hranu i pića za ugostitelje. Od 1. siječnja iduće godine za ugostitelje će se primjenjivati smanjena stopa PDV-a na hranu i sva pića (osim žestokih alkoholnih) od 10 posto. No, hoće li to značiti i niže cijene u ugostiteljskim objektima?

Za sada se smanjenje cijena najavljuje tek u obiteljskim hotelima, koji su prvi pozdravili ovu inicijativu i to za 5 do 10 posto, pa bi tako za početak gosti u obiteljskim hotelima na litri mineralne vode uštedjeli kunu do dvije, a na butelji domaćeg vina 5 do čak 15 ili 20 kuna. Očekuje se da će i veliki hoteli korigirati cijene u hotelskim restoranima do početka nove turističke sezone kako bi bili konkurentniji i povećali potrošnju gostiju.

Što se tiče ugostitelja, Udruga ugostitelja svojim članovima je preporučila da snize cijene pića i hrane, ali svakom pojedinom ugostitelju prepušteno je da sam odluči hoće li pojeftinjenja biti i za koliko. Naime, ugostitelji će imati dodatne troškove zbog uvođenja fiskalnih blagajni koje će, barem neki od njih, pokušati nadomjestiti zadržavanjem postojećih cijena.

Sniženje PDV-a na ugostiteljske usluge državni će proračun u idućoj godini olakšati za otprilike pola milijarde kuna, ali uvođenje PDV-a od pet posto na osnovne životne potrepštine sigurno će pokriti taj manjak. Što se običnih građana tiče, njih ionako nitko ništa ne pita, ali realno je očekivati daljnji pad potrošnje u ugostiteljskim objektima unatoč sniženim cijenama jer kruh i mlijeko ipak su važniji od jutarnje kave, ne?

Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
simo031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6329
Lokacija: Ludoland
Spol: Muško Muško
Post Postano: 30.12.2012. 16:40 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Tko rano rani, prvi vidi što je poskupilo.

_________________
http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
hypnotoad
Offline
Avatar

Ukupno postova: 17
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 31.12.2012. 9:16 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

pdv u ugostiteljstvu će se smanjit za 10-15% i cjene se neće smanjivat (tako kažu neki predstavnici ugostitelja) a vamo će pdv od 5% utjecat na cjenu...pa mamu vam.....

_________________
all glory to the hypnotoad
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: