Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Kanali ispod Tvrđe

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65796
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.12.2012. 13:19 
Naslov:  Kanali ispod Tvrđe
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Vikend u kojem je najveća sniježna oluja od pedeset i neke pogodila Hrvatsku, mi smo proveli na manjem propuhu - pod zemljom. Preciznije, ispod poznate osječke Tvrđe, u njenim običnom oku sakrivenim i tajanstvenim kanalima. Pedeset godina rada je i Slavonskog planinarskog saveza, a oni su to odlučili proslaviti na ponešto neuobičajen način. Kontaktirali su nas i pozvali da im pomognemo u istraživanjima podzemnih kanala i ovo je priča o tome...

Ova akcija je zapravo trebala biti odrađena u razumnije vrijeme, tj. dva mjeseca prije, ali zbog pripreme Skupa speleologa jednostavno nismo stigli. Sad je došao red i na to i nije nas nimalo pokolebala najavljena vremenska prognoza o obilnom snijegu. Tako se nas jedanaest pojavilo u petak 7. prosinca u Osijeku. Nakon smještaja u hotelske sobe, otišli smo se upoznati sa g. Đorđem Balićem, jednim od pokretača ove akcije. To smo obavili na samom mjestu istraživanja, u osječkoj Tvrđi, u kafiću (naravno) "K topu". Riječ po riječ slagali su se detalji u kojima je bilo više nepoznanica nego čvrstih podataka. Zna se za postojanje podzemnih kanala ispod tvrđe. Godinama prije spuštali su se ljudi, čak je bilo i novinarskih članaka. Priče koje su pričali nadograđivane su godinama, već prema osobnoj percepciji pripovjedača, koja je, opet, bila širokog spektra, ovisno kakvu je literatutu dotični čitao u mladosti. Jedna od takvih priča je ona o postojanju bogato i zlatom urešenih kočija u kojima se vozila carica Marija Terezija, a koje su, naravno, sakrivene u tunelima, slijedeće su se opet odnosile na zlatne ćupove sakrivene duboko u katakombama, zatim o prostorijama sa spravama za mučenje koje su svjedoci vidjeli, pa sve do jedne možda najizglednije legende – o kanalu ispod Drave koji spaja Tvrđu i Barutanu u Baranji. Nacrte tih kanala nitko nije uspio dobiti – jedni se navodno nalaze u arhivu u Beogradu i njihovo je postojanje upitno, a koliko smo mogli zaključiti nitko i nikada se nije potrudio iste potražiti u Beču. Neka termografska snimanja na suprotnoj obali Drave koje je napravio jedan od osječkih zaljubljenika u povijest pokazivala su određene anomalije koje bi mogle upućivati na postojanje kanala, ali detaljnije istraživanje nije provedeno.

To je ovoga puta bio naš prvi cilj. Sagledati stanje i provjeriti postoji li stvarno kanal ispod Drave i kakvo je stanje kanala općenito, kako bi se možda u budućnosti valorizirala ta povijesna baština. Prvog dana smo upoznali još i gospodina Darka Mrkonjića, dopredsjednika zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, aktivnog ronioca i dobrog poznavatelja povijesti Osijeka, i – ne manje važno – čovjeka koji jako voli svoj kraj i koji se vrlo rado uključio u ovaj projekt, a čije nam se znanje pokazalo jako vrijednim. Vođa akcije Krunoslav Hornung, poznajući ekipu, pospremio nas je na spavanje prije ponoći. I onda, pretpostavljam, uvjeren u svoj uspjeh usnuo...

U subotu smo se probudili u sniježnoj mećavi.

Nekako smo se probili do Tvrđe, gdje su nas čekali djelatnici komunalne službe koji su otvorili šahtove, ali donijeli i važan dio opreme – detektor plinova. I u devet sati, krenuli smo sa spuštanjem. Prvi dojmovi su bili smradno i zagušljivo mjesto. Tuneli su pravilno ozidani ciglom, na dnu kamen ili nešto slično u nekim dijelovima i cigla, teško je bilo razaznati jer je prekriveno slojem "materijala" iz septičke.

Sreća je što nije dubok – ispod đona, barem na početku.

Alan i Tomo su odjurili sa detektorom naprijed da vide može li se uopće ići ili se odustaje od akcije. Vratili su se natrag ubrzo, sa izvješćem o postojanju metana i ugljičnog dioksida, ali su primjetili šahtove gore pa smo uputili ekipu niz ulicu da iste otvara radi ventilacije. Ubrzo se stvorila i izmaglica u miješanju hladnog i toplog zraka, što je značilo da od fotkanja baš i neće biti nešto, ali to je i manje bitno. Važno je da ne pocrkavamo u kanalima.

Podijelili smo se, crtaća ekipa je krenula sa poslom, a mi ostali putem prema Dravi, da vidimo dokle i kako ide. Susrećemo nekoliko štakora u bočnim suhim kanalima. Svako malo natrčimo na PVC cijev kroz koju je netko riješio svoj kanalizacijski odvod od kuće. Prolazeći pored njih u jednom trenutku shvatite kako vam česta uzrečica "nemoj srat" danas ima sasvim drugo značenje...

Putem primjećujemo kako prva priča o kanalima visokim 1,80 nema veze s stvarnošću. Visina kanala, barem ovog od kojeg smo krenuli je 1,60. Nimalo ugodno za dugotrajno hodanje. Što je još gore – kako idemo dalje, tako se kanal snižava, pa sve do 90 cm. Bočni kanali su još i niži. Da bi stvar bila još gora – kako kanal lagano pada zajedno sa terenom, tako se pojavljuju sve dublje lokve smradne i žitke mase. Na kraju hodamo hroz živo blato dubine 30-ak cm u kojem ima svega što prođe kroz wc školjku, ali i iz vanjskih odvodnih kanala.

Tako nalazimo pristojne količine klasičnih žileta za brijanje, polomljeni nož, pa čak i jednu novu osobu kartu što ju je izgubila izvjesna cura iz Osijeka. Trudimo se čim manje bit u doticaju sa tim blatom, ali ne ide. U gojze smo navukli i plastične vrećice (za drugi put smo naučili lekciju – bez buca nema šanse da više idemo).

Na kraju je već toliko nisko da bi se moralo i klečati. Tu stajemo sa istraživanjem, puštamo crtaću ekipu da vidi kojim će smjerom, a mi se posvećujemo bočnim kanalima. U jednom nalazimo staklene posudice, poput onih iz apoteka, a vjerojatno svima je najbolje otkriće bila pivska boca. Barem pretpostavljamo da je pivska, zbog izgleda, a na njoj su posebno bili zanimljivi otisnuti prekriženi mačevi (poput američke konjice) sa slovima "B" i "R".

Negdje oko pola dva izlazimo na pauzu za ručak. Vani mećava ne jenjava. Nismo baš mirišljavi, pa je uslijedilo pranje kombinezona u snijegu. U obližnjem, i sada već dobro poznatom kafiću "K topu" presvlačimo se i mažemo po kavama, kuhanom vinu i naravno pivici. Iz pansiona gdje smo smješteni šalju nam velike sendviče jer smo odustali od ručka dok traje akcija.

Nakon grijanja, u tri sata popodne crtaća ekipa Alan, Beata i Elvir nastavljaju dalje sa poslom. Zbog mećave i ledenog vjetra, toliko su radosno uskočili kroz šaht da su nas učinili ponosnim zbog očitog entuzijazma, ali i čini se impresionirali domaćine. Napokon su izašli nešto prije pet sati. Već je pao mrak, a mećava se i dalje nije stišavala. Presvlačenje pa na pivu i kuhano vino. A onda zasluženo i radosno tuširanje.
Navečer smo završli kod Ane kojoj je tog dana bio rođendan, i kojeg je proslavila na najneobičnijem i vjerojatno najsmrdljivijem mjestu do sada. Koliko god bilo fizički ne toliko naporno, svejedno nas je iscrpilo. Dobro, ima tu utjecaja i prethodni petak, ali svejedno – siti i napojeni, na toplom samo smo padali jedan za drugim.

U nedjelju u 10 ujutro imali smo zakazan prijem kod osječkog gradonačelnika Krešimira Bubala i dogradonačenice Danijele Lovoković koje smo upoznali sa rezultatima ovog preliminarnog istraživanja i namjerama za dalje, kratko se snimili za Slavonsku televiziju, a onda nas je g. Mrkonjić poveo u obilazak Tvrđe, prvo sa ciljem da pregledamo sve šahtove i povežemo mjesta na površini i ispod nje.

Snijeg više nije padao, ali je brijao ledeni vjetar iz pravca Baranje. Usput smo doznali mnogo korisnih i zanimljivih povijesnih podataka, a posebno je bilo dojmljivo u franjevačkoj crkvi i priči o sakrivanju kipa Majke Božje Osječke.

Onako ukratko – kroz povijest su fratri dva puta odnosili kip da ga ne bi uništili osvajači. Oba puta im je crkva bila uništena. U Domovinskom ratu, nakon pada Vukovara kada je bilo bojazni da bi i Osijek mogao pasti, po nalogu Kaptola (?) iz crkve su u Zagreb odnešene sve vrijedne relikvije, slike, rastavljeni oltari. Međutim, franjevci su odlučili da kip Majke Božje Osječke više neće dati van svoje crkve pa su ga sakrili na tajno mjesto u njoj. I crkva je bila sačuvana, unatoč tisućama granata koje su padale na grad..

Tim malenim detaljem zaključili smo našu nedjeljnu turu obilaska Tvrđe. U ovom preliminarnom istraživanju topografski smo snimili 560 metara kanala, jedan negov odvojak prema Dravi nema perspektivu, ali drugi ima, i možda je taj kanal baš onaj koji potvrđuje legendu o prolazu ispod Drave. Pronađeno je nešto povijesnih artefakata, prema mjerilima onih koji su očekivali ćupove dukata i zlatne kočije -ništa spektakularnih (osim one pivske boce Smile koju bi svatko od nas rado imao u svojoj kolekciji).

Stvoreni su dobri temelji za daljnja istraživanja, koja se nadamo nastaviti u proljeće. Kako smo čuli, planira se izgradnja nove kanalizacije na području Tvrđe, čime bi se stvorili uvjeti za drugačiju valorizaciju ovih kanala – naime nakon čišćenja mogli bi postati prvorazredna turistička atrakcija.

Ovim se putem zahvaljujemo Poglavarstvu Grada Osijeka na gostoprimstvu, kao i svim ljubaznim i nadasve gostoljubivim osječanima koje smo susreli tijekom ove akcije.

Nadamo se da ćemo se uskoro opet vidjeti.

U akciji su (s guštom) sudjelovali: Ana, Beata, Dragi, Alan, Frf, Tomo, Roni, Oskar, Elvir, Kruno (vođa akcije) i Luka













Tekst: Marjan Prpić/ddiskf.hr
Foto: ddiskf.hr



Hrvoje Zujić objašnjava:
Postoji li tunel ispod Drave u osječkoj Tvrđi? Locirana je dugačka podzemna struktura koja nije dokumentirana u povijesnim arhivima. Da li je to kanalizacija...




Zadnja promjena: Redakcija 031; 12.12.2012. 9:24; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
ratni_heroj
Offline
Avatar

Ukupno postova: 252
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 11.12.2012. 13:48 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

navodno tuneli ispod Tvrđe i Osijeka postoje kilometrima i ima ih ispod cijelog grada uzduž i poprijeko( ovo su "bakine " priče i "legende" ) ali itekako bih volio da se ovom da više pažnje nešto mi govori da tamo dolje ima nešto itekako sakriveno što još nitko nije našao.
svaka čast ekipi na muljanu u govnima Smile...samo nastavite sa radom,..mora tu biti još nečega...pitaj Boga gdje bi završili da se netko totalno "Lud" usudi do kraja pratiti sve tunele bez obzira koliko uski i mali bili...treba nama neka Lara Croft u Osijeku Very Happy

_________________
Idite svi u 3 PM od prvog do zadnjeg Osječana!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
rockeros
Offline
Avatar

Ukupno postova: 661
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 11.12.2012. 14:14 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

mislim da bi izviđački klub se bolje pripremio za ovo....zna se godinama za plinove u tim tunelima...mogle se neke boce sa kisikom i odgovarajuće čizme....totalno amaterski i u razini 8og razreda

_________________
crk'o nam Marshall-mislim na pojačalo
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
speleo
Offline
Ukupno postova: 2
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.12.2012. 18:19 
Naslov:  Re: Kanali ispod Tvrđe
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Izviđači hm Smile, dobra su izviđači ekipa. Međutim da se nadovežem, boce sa zrakom su bile tamo, ne sa kisikom, oprema na speleolozima trenutno najmodernija koja je na tržištu, ne znam što je loše upalo u oko. Pola ekipe u neoprenskim odjelima pod kordurama, svi na električnu rasvjetu.... prvi tim sa analizatorom plinova (mjerili Ugljični dioksid i monoksid, kisik, amonijak te još nekoliko plinova, svi su bili u normali pogotovo kisik koji ni u jednome momentu se nije spustio ispod 20,9 posto. Jedino što je bilo povišeno a bezopasno je smrad.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
speleo
Offline
Ukupno postova: 2
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.12.2012. 18:19 
Naslov:  Re: Kanali ispod Tvrđe
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Izviđači hm Smile, dobra su izviđači ekipa. Međutim da se nadovežem, boce sa zrakom su bile tamo, ne sa kisikom, oprema na speleolozima trenutno najmodernija koja je na tržištu, ne znam što je loše upalo u oko. Pola ekipe u neoprenskim odjelima pod kordurama, svi na električnu rasvjetu.... prvi tim sa analizatorom plinova (mjerili Ugljični dioksid i monoksid, kisik, amonijak te još nekoliko plinova, svi su bili u normali pogotovo kisik koji ni u jednome momentu se nije spustio ispod 20,9 posto. Jedino što je bilo povišeno a bezopasno je smrad.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
wilko
Offline
Avatar

Ukupno postova: 201
Spol: Muško Muško
Post Postano: 11.12.2012. 18:47 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Treba malo urediti kanale i otvoriti za turiste. nevjerojatno koliko Tvrđa nije turistički iskorištena.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
lehi
Offline
Ukupno postova: 1463
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.12.2012. 20:14 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ti kanali su posvuda priča se ispod rijeke drave pa sve do Miholjca trebali bi neki mali vlakić da razvozi turiste ..

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
dani_os
Offline
Ukupno postova: 307
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 11.12.2012. 20:46 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

viš ti kak su to ljudi nekad gradili, još se nije urušilo.
dok se sad sve uruši nakon što bubalo prsječe vrpcu popije vina malo hehe.

ko djeca smo lutali tim prolazima, sigurno bi otišli ispod rijeke drave da se može Smile

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
simo031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6329
Lokacija: Ludoland
Spol: Muško Muško
Post Postano: 11.12.2012. 20:54 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

lehi je napisao/la: ›
Ti kanali su posvuda priča se ispod rijeke drave pa sve do Miholjca trebali bi neki mali vlakić da razvozi turiste ..

 Priča se da su kanali korišteni i za vrijeme monarhije (Hint: Austro - Ugarska),
kad je stizala milostinja od Franje Josipa.
osijek031.com smile

_________________
http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Coca Cola
Offline
Avatar

Ukupno postova: 394
Lokacija: n'djamena
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 1
Post Postano: 11.12.2012. 22:06 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

dani_os je napisao/la: ›
viš ti kak su to ljudi nekad gradili, još se nije urušilo.
dok se sad sve uruši nakon što bubalo prsječe vrpcu popije vina malo hehe.

ko djeca smo lutali tim prolazima, sigurno bi otišli ispod rijeke drave da se može Smile

Hm koliko vi onda imate godina kad ste lutali tim tunelima? Svi tuneli u tvrdji su zatvoreni osim ako niste dizali poklopce(80kg) s ulicne strane.. iz zgrada u tunel se ne moze jer su zazidani pa mnogi vise ni ne znaju gdje se nalazi ulaz osim u crkvi Sv. Mihaela odnosno evakuacijski tuneli i dvorana odnosno grobnica.. predpostavljam da ste setali u axmanovim tunelima..

moj djed mi je pricao da kad je radjen taj tunel ispod rijeke Drave da su mjenjali tok i usmjerili je prema katakombama odnosno bivsim kanalima i da tada rijeka Drava nije bila toliko brza i velika.. navodno taj ulaz u tunel sa strane katakombi je bio ispod danasnje kapelice a ne barutane to se pricalo dok je moj djeda bio mali Smile a i da je postojao cisto sumnjam da je vise citav iako sam jednom lazem vise puta Smile kao klinac s drustvom bio tamo iza kapelice i postoje neka vrata sa stubistem koje vode u dubinu ali bilo je poplavljeno i culo se zuborenje vode danas tamo gdje je bio ulaz su neka plava vrata sa lokot valjda sa razlogom da se netko nebi utopio Smile

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Luzer13
Offline
Ukupno postova: 324
Spol: Muško Muško
Post Postano: 12.12.2012. 9:05 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Meni ti podzemni kanali izgledaju kao obična kanalizacija iz tog doba...

_________________
just run osijek031.com smile
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65796
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.12.2012. 9:23 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvoje Zujić objašnjava:
Postoji li tunel ispod Drave u osječkoj Tvrđi? Locirana je dugačka podzemna struktura koja nije dokumentirana u povijesnim arhivima. Da li je to kanalizacija...



Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Luzer13
Offline
Ukupno postova: 324
Spol: Muško Muško
Post Postano: 12.12.2012. 9:42 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ipak mislim da fotografije prikazuju kanalizaciju tog doba, ne umanjujući atrakciju istih. Volio bi da se netko od povjesničara uključo u istraživanje i pojasnio o čemu se radi.


Zadnja promjena: Luzer13; 12.12.2012. 10:15; ukupno mijenjano 2 put/a.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
lehi
Offline
Ukupno postova: 1463
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.12.2012. 9:46 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Bila sam sa kolegicom u društvu jedne stare bake koja nam je pričala da je tim kanalima grof -vampir drakula često prolazio. Jednom prilikom sam se i uvjerila kako velike ptičurine nalik šišmišima lete iznad poklopca tih tunela-kanala i ulaze htjele smo kolegica i ja obilježiti fotkom jedna je doletjela i uzela nam mob , a mi smo od straha pobjegle..

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
dani_os
Offline
Ukupno postova: 307
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 12.12.2012. 20:40 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

tamo negdje poslije ratno vrijeme 92-93.
išli smo na tAJ iza crkve, nije bilo ništa zatvoreno, zatvorili su ga mnogo godina poslije

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: