Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Predstavljen projekt "Poučne staze u krajobrazu Erduta"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65867
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.12.2012. 10:24 
Naslov:  Predstavljen projekt "Poučne staze u krajobrazu Erduta"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Općina Erdut uskoro bi, pored poznate erdutske vinarije i povijesne kule, mogla dobiti još jedan objekt od velikog turističkog i gospodarskog potencijala. Radi se o projektu "Poučne staze u krajobrazu Erduta" kojim se predviđa izgradnja poučne staze s dva razgledišta i vidikovcem u neposrednoj blizini vinarije i kule.

Ukupna vrijednost projekta je 110.000 eura, od čega je 103.000 eura osigurano iz nepovratnog kredita Svjetske banke, a ostatak je osigurala općina Erdut. Nositelji projekta su, uz općinu Erdut, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko baranjske županije.

Riječ je o projektu u sklopu mreže područja očuvanja prirode NATURA 2000 koji se odnosi na zaštitu staništa te stvaranje zaštićenih ekoloških mreža, a jedno od područja koje je Hrvatska definirala u sklopu tog projekta upravo je područje Erduta i okolice. Ovaj projekt je u skladu s trendovima u svijetu kada je riječ o prostornom planiranju, a to je stavljanje naglaska na tzv. zelenu infrastrukturu.

Inače, staza če biti izgrađen od suhe hrastovine i bit će duga dva kilometra, a uz nju će se postaviti i info ploče koje će predstaviti krajobrazne i povijesne posebnosti i karakteristike erdutskog kraja. Staza će biti nadzemno postavljena na stupovima i spuštat će se strmo prema Dunavu. U općini Erdut su svjesni da je teren iznimno zahtjevan za gradnju jer se radi o lesnom platou na kome postoje veliki problemi s klizištima koji strmo padaju prema Dunavu što će dosta otežati samu gradnju.

Dovršetkom ovog projekta općina Erdut će dobiti stazu koja će zasigurno postati turistička atrakcija, ali i pored toga pomoći će u podizanju svijesti kod djece i odraslih o prirodnim i povijesnim ljepotama erdutskog kraja.

Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: