Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Sutra počinje cijepljenje protiv gripe u Osječko-baranjskoj županiji

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65848
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.11.2012. 14:35 
Naslov:  Sutra počinje cijepljenje protiv gripe u Osječko-baranjskoj županiji
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U srijedu 14. studenoga 2012. godine na području Osječko-baranjske županije počinje sezonsko cijepljenje protiv gripe. U županijski Zavod za javno zdravstvo stiglo je 33.000 doza cjepiva što bi trebalo biti dostatno za potrebe cijepljenja svih osoba koje pripadaju rizičnim skupinama, ali i osoba koje im ne pripadaju, a također se žele cijepiti.

Ove godine Hrvatska se odlučila za cjepivo Vaxigrip francuskog proizvođača Sanofi Pasteur. Riječ je o cjepivu koje sadržava kombinaciju dva virusa tipa A i jedan B virus za koji Svjetska zdravstvena organizacija smatra da će cirkulirati tijekom ovogodišnje sezone gripe.

Tko se mora cijepiti?

Postoje tzv. rizične skupine, a to su svi kronični bolesnici bez obzira na dob, osobe starije od 65 godina, zdravstveni djelatnici te trudnice za koje epidemiolozi savjetuju obavezno cijepljenje. Za njih će cijepljenje biti besplatno, kao i za djecu s kroničnim bolestima kojima će na raspolaganju biti Vaxigrip Pediatric. Svi ostali će cjepivo ove godine plaćati 50 kuna, što je jeftinije nego prošle godine kada je cijena iznosila 65 kuna.

Iako cijepljenje za ostale kategorije građana nije obavezno, epidemiolozi i njima savjetuju cijepljenje kao jedinu i najbolju prevenciju kako ne bi riskirali s bolešću čije posljednice mogu biti kobne. Naime, gripa može biti i smrtonosna pa tako u Hrvatskoj godišnje od gripe oboli i do 100.000 ljudi, dok ih je protekle sezone umrlo čak 30. Cijepljenje se posebno preporučuje ljudima koji su u svakodnevnom kontaktu s drugim osobama (nastavnici, trgovci itd.).

Cijepljenje se može obaviti u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, kao i kod liječnika primarne zdravstvene zaštite što je preporučljiva opcija jer oni najbolje poznaju obiteljsku anamnezu svakog pacijenta i znaju pripada li nekoj od rizičnih skupina. Osobama koje su bolesne preporučuje se da pričekaju s cijepljenjem dok se ne oporave.

Inače, naručena količina cjepiva predstavlja pad od 30% u odnosu na isto razdoblje od prije dvije godine. Riječ je o nastavku trenda uočenog u nekoliko posljednjih godina da je broj osoba koje se cijepe u padu pa je tako na razini cijele Hrvatske naručeno 400.000 doza cjepiva umjesto 600.000 doza kao ranije. Na odluku nekih ljudi da se ne cijepe sigurno su utjecali slučajevi nekolicine hrvatskih pacijenata koji su oboljeli od Guillain-Barreova sindroma (GBS) vjerujući da je to posljedica primljenog sezonskog cjepiva za gripu. Međutim, nakon što je istražno povjerenstvo Hrvatske agencije za lijekove ljetos analiziralo prijavljene slučajeve, utvrdilo je da oni nisu povezani s GBS-om te da je sezonsko cjepivo protiv gripe sigurno za uporabu.

Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: