Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Splićanin izračunao da mi RADIMO ZA DRUGE!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Carobnica
Offline
Avatar

Ukupno postova: 599
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 05.09.2012. 12:21 
Naslov:  Splićanin izračunao da mi RADIMO ZA DRUGE!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Splićanin je ne Fejsu VladeRH objavio sljedeći izračun. Prema njemu, mi zapravo radimo da bismo nahranili ogromnu državnu birokraciju, javnu potrošnju kroz koju se pojedinci bogate i hrpe privilegiranih.

Ima tu i o mirovinama.




Draga vlado. Nisam imao pametnijeg posla pa sam malo računao da bih Vam postavio nekoliko pitanja. Naime, prosječna plaća u RH za lipanj 2012 je iznosila 5.492 kn prema podacima DZS. Da bi pojednostavnili računanje uzeti ćemo iznadprosječnu plaću od 6.000 kn, osobe koja živi u Splitu.

Ako primam plaću od 6.000 kn netu, ukupni trošak moje plaće ako nemam djece, nisam invalid i živim u Splitu će iznositi 10.090,74 kn, ako izostavimo trošak poslodavca (Zdravstveno, Ozljede na radu i Zapošljavanje) moja bruto plaća će iznositi 8.759,32 kn. Lakim izračunom možemo zaključiti:
1. U prvom stadiju moju zaradu ja i država dijelimo 68,50% : 31,50%
2. Ako gledamo sa strane poslodavca (Zanemarujući Porez, Prirez i Mirovinska osiguranja jer ih posloprimac ne dobiva već se isto uplaćuju u državni proračun) da bi nagradio radnika sa plaćom od 6.000 kuna, ukupan svoj trošak dijeli između posloprimca i države u omjeru od 59,46%: 40,54%

Vratimo se malo na radnika, građane
Od tih 6.000 kuna koje je dobio poslije podjele svoje imovine sa državom, zanemarujući ostale poreze i davanja koje je obvezan davati iako je već previše dao državi, računajući samo PDV (0% PDV ćemo zanemariti jer zanemarujući ostala davanja državi pa će doći na kraju na isto). Građanin plaća državi na ime potrošnje tj. PDV-a još 1.500 kn te mu ostaje 4.500,00 kn.

Gledajući polaznu točku, bruto plaću 8.759,32 kn ne ukupni trošak plaće, država i radnik dijele plaću u odnosu 51,37% : 48,63%.
Naravno zanemarujući ostale troškove i poreze.

PRVI RED PITANJA:
1. DA LI STVARNO MISLITE DA JE GRAĐANE POTREBNO DODATNO OPTEREĆIVATI SA NAMETIMA I POREZIMA? NIJE VAM DOVOLJNO 50% NEČIJIH PRIMANJA?
2. OVAJ IZNOS DAVANJA U POSLOVNOM SMISLU SMATRAO BI SE ZELENAŠKIM POSLOM I NIŠTAVNIM UGOVOROM? DA LI JE MOJA DOMOVNICA ZELENAŠKI UGOVOR MENE I DRŽAVE? TREBAJU LI GRAĐANI TRAŽITI PONIŠTENJE TAKVIH "UGOVORA"?

**********
Proučavajući dobivene podatke dolazimo i do sljedećega:
1. Iz ove plaće na ime Zdravstvenog osiguranja (osnovnog ne posebnog, sada kada je 01.05. smanjen sa 15% na 13%) uplaćujemo državi 1.138,71 kn.
DA LI JE TO MALA SVOTA PA JE POTREBNO UPLAĆIVATI JOŠ DODATNIH 130 kn DOPUNSKOG?

2. Iz ove plaće na ime Mirovinskih osiguranja uplaćujemo 1.751,87 kn. Da sam radio 30 godina imao bi mirovinu kada napunim godine starosti u iznosu od 2.510,52 kn.

U razdoblju od 30 godina radnog staža uplatio bi na ime Mirovinskog osiguranja 630.673,20 kn (bez prinosa i oportunitetnog troška kamata da sam te novce uplaćivao na ime štednje).

Prema WHO prosječna dob života muškaraca u Hrvatskoj je 72 godine života.

Znači da ću dobivenu mirovinu primati 7 godina (od 65 godine do 72), znači da će mi država isplatiti mirovina 210.883,68 kn.

Što je sa ostalim mojim novcima 419.789,52 kn (ako zanemarimo kamate, prinost i sl.)

PITANJE SVIH PITANJA:
1. TKO JE TU LUD?



Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Leteci mungos
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6728
Lokacija: Priory of Semen
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.09.2012. 12:31 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dobro je postavio vecinu stvari, ali je zaboravio jedno:
- poslodavac zapravo naplati oko 50% posla koji je obavljen - dakle, obavilo se rada za 100 000kuna, ali je 50 000 naplaceno (i - to - ako!) - ovo je bitno za znati, jer automatski udvostrucuje cijenu rada

No, gresku je napravio kod mirovina. Prema njegovom izracunu, korisnici mirovina u prosjeku ih koriste samo 7 godina, sto nije tocno. U prosjeku ih koriste puno vise, jer je uzeo krivu varijablu [prosjecnu zivotnu dob, u koju ulaze i oni umrli prije navrsenih 65 godina starosti]. Za precizniji izracun mirovina trebao je pronaci podatak o prosjecnom broju godina primanja mirovina. Naravno, treba ovdje uracunati i one koji po raznim privilegjiama ili parametrima primaju mirovine, a nisu ulpacivali u mirovinski fond.

Upravo to nam govori zasto sustavi privilegija i povlastica nisu dobri i zasto bi radno sposobni trebali raditi do pune mirovine [i uplacivati u mirovinski fond]

Privilegija ovim ili onim skupinama su IZRAVAN razlog zasto danasnji umirovljenici imaju niske mirovine. Znam, tesko je to prihvatiti velikim 'Rvatinama, ali bit ce razumijevanja kad zeludac zaskripi... jedino sto je vec sada kasno...

_________________
Omnium gadgetum mecum porto!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: