Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Ljetni računi za plin gotovo dvostruko veći od onih lani!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 71299
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.07.2012. 13:18 
Naslov:  Ljetni računi za plin gotovo dvostruko veći od onih lani!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

- Potrošenih 30 kubika prirodnog plina u lipnju prošle godine platio sam 80 kuna, ove godine 150 kuna, odnosno da ne cjepidlačim - 100 posto više. To je daleko više od najavljenog poskupljenja od 25 posto. Račun iznosi 406 kuna, a potrošnja 101, što jednostavnom računicom ispada više od četiri kune za potrošeni kubik. Prošle godine cijena jednog kubika iznosila 2,66 kune. Pa to je stopostotno povećanje, a najavljeno je dvadesetak posto...

Ovakvi iskazi, s popriličnom dozom gnjeva i zabrinutosti čitatelja Glasa Slavonije - potrošača HEP plina Osijek, zacrvenjeli su dežurni telefon redakcije Glasa krajem prošlog i početkom ovog tjedna. Riječ je o tek pristiglim računima za potrošeni prirodni plin za kućanstva, koji je u ljetnim mjesecima, bar dosad, obično bio gotovo zanemariv. Potrošači šokirani astronomskih iznosima prosvjeduju i sa zebnjom se pitaju - a što će tek biti kada dođe zima?!

Odgovor su novinari Glasa Slavonije potražili u HEP-Plinu Osijek koji je najveći distrubiter ovog energenta za Osječko-baranjsku i još dvije slavonske županije. No, kako do zaključenja stranice nisu dobili odgovor, pokušali su sami dokučiti kako je došlo do ovakih iznosa. Najprije, cijena prostornog metra, odnosno kubika plina, više nije jedina stavka prema kojoj se kreira završi račun. U odnosu na prošlu godine kada je kubik bio 2,24 sada on iznosi 2,80 kuna i to doista odgovara povećanju od 25 posto (56 lipa) s početka godine. Prema njemu smo uostalom već plaćali račune. No, u tom dijelu najveća je promjena ta što se račun kreira na način da se potrošeni kubici pretvaraju u isporučenu energiju izraženu kroz kilovatsate. Cijena jednog kWh je 0,302353 kuna rapodjeljena na četiri stavke - dobavnu vrijednost plina sa skladištenjem, tarifnom stavkom za transport plina, tarifnom stavkom za distribuciju plina i naknadom za uslugu opskrbe plinom. Sve to, uostalom, i piše na računu.

No, odlukom Vlade, počev od svibnja, osim cijene za potrošenu energiju iz plina, suglasno Tarifnom sustavu, propisana je i cijena za fiksnu mjesečnu naknadu. Ona je neovisna o količini potrošenoga plina i u iznosu od 16,50 kuna naplaćuje se kod svakog računa ili mjesečne novčane obveze. Kako na računu u lipnju imamo dva mjeseca - za svibanj i lipanj, taj iznos je okrugle 33 kune. I sve ove stavke naposljetku se uvećavaju za 25 posto poreza na dodanu vrijednost.

Kako je većina potrošača prošlog ljeta, račun imala u visini između 30 i 50 kuna, samo ova fiksna naknada sada je taj račun gotovo udvostručila. Mala utjeha ostaje da se visina računa u punoj sezoni grijanja stoga neće udvostručiti u odnosu na prošlu godinu, ali da će biti daleko veća od 25 posto, koliko je zapravo poskupio kubik plina - svakako hoće.

HEP - savjeti i uštede

- trošila prirodnog plina troše energiju samo onda kada je to vama potrebno i imaju iznimne mogućnosti prilagodbe potrošnje. Ako trošite prirodni plin - već štedite, jer trošite najmanje energije za najveću udobnost uz najnižu cijenu
- ušteda se može postići i prilagodbom plamenika
- redovno provjeravajte potrošnju plina na plinomjeru
- otklanjanjajte nataloženi kamenac u bojlerima
- kuhajte na smanjenom plamenu
- namjestite izlaznu temperaturu vode
- uštedu ćete povećati i stručnim održavanjem i prilagodbom plinskih uređaja
(izvor: www.hep.hr)

Tekst: Dario Kuštro, Ivana Mihaljević/Glas-Slavonije.hr
Foto: Cacan/Foto-arihv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
pennywiser
Ukupno postova: 73
Post Postano: 17.07.2012. 15:10 
Naslov:  

Fali HEP-u novaca pa i oni deru materimgovnarsku...

MegaSmrT

Ukupno postova: 680
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 17.07.2012. 16:15 
Naslov:  

"Hrvatska" je postala sinonim za lopovluk...
Hrvatska demokratska zajednica, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske Šume, Hrvatske autoceste, Hrvatske željeznice...

Ukupno postova: 35
Post Postano: 17.07.2012. 16:25 
Naslov:  Re: Ljetni računi za plin gotovo dvostruko veći od onih lani!

Redakcija 031 je napisao/la :
- Potrošenih 30 kubika prirodnog plina u lipnju prošle godine platio sam 80 kuna, ove godine 150 kuna, odnosno da ne cjepidlačim - 100 posto više. To je daleko više od najavljenog poskupljenja od 25 posto. Račun iznosi 406 kuna, a potrošnja 101, što jednostavnom računicom ispada više od četiri kune za potrošeni kubik. Prošle godine cijena jednog kubika iznosila 2,66 kune. Pa to je stopostotno povećanje, a najavljeno je dvadesetak posto...

Prosle godine 30 kubika a ove 101 kubik u lipnju?? Netko bi trebao reci covjeku da je ljeto i da ne treba palit grijanje...

Btw, 3,5/2,66 = 31.6% što je daleko manje od 100% koliko se navodi u tekstu...Danas se svako govno moze zvat novinarom...

Inace, cijene plina su:
-za kucanstvo: 3.50kn
-za industriju: 2.13kn (sad su podigli na nekih 2.7)
Ovo prakticki znaci da kucanstva subvencioniraju industriju koja trosi plin, prije svega Petrokemiju. Kad bi cijena bila trzisna i za jedne i za druge, smanjili bi se racuni kucanstvima ali bi narasla cijena gnojiva a samim time i poljoprivrednih proizvoda...

Uvozna cijena plina: 3.00kn

Nek netko objasni po kojoj je to racunici moguce prodavati plin po manjoj cijeni nego po kojoj ga HEP uvozi, i pritom pokriti sve ostale troskove osoblja i distribucije? I tko ce nadoknaditi gubitke ako se plin prodaje po manjoj cijeni? Da vam pomognem, gubitke moze nadoknaditi samo vlasnik HEPa, a to je drzava...Samo je pitanje kome ce se uzeti novci da bi se pokrili gubici: skolstvu, zdravstvu, vojsci ili nekom cetvrtom? Ili da opet posudimo pare u europi ili americi da bismo mogli placati svoj luksuz? Ili da racionaliziramo HEP i otpustimo jos par tisuca ljudi?

Zadnja promjena: tarzan; 17.07.2012. 16:45; ukupno mijenjano 2 put/a.

simo031

Ukupno postova: 6329
Post Postano: 17.07.2012. 16:30 
Naslov:  

MegaSmrT je napisao/la:
"Hrvatska" je postala sinonim za lopovluk...
Hrvatska demokratska zajednica, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske Šume, Hrvatske autoceste, Hrvatske željeznice...

Nažalost...
HDZ je cijelu zemlju prepleo korupcijom, i gospodarskim kriminalom, tako da je ono što bi svaki građanin trebao izgovarati sa ponosom, postala sramota ove države.

Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
luka_os
Ukupno postova: 122
Upozorenja : 1
Post Postano: 17.07.2012. 18:28 
Naslov:  

Kod mene ovaj gore račun kao da je preslikan. Prošlo ljeto ne znam dali sam imao 150kn plina, ovo 400kn Very Happy

luka_os
Ukupno postova: 122
Upozorenja : 1
Post Postano: 17.07.2012. 18:29 
Naslov:  

Prije 3 godine zamijenio ploču za kuhanje na struju plinskom. Sva sreća da sam ju stavio na tavan. Izgleda da će mi trebat

Aquarius

Ukupno postova: 34
Post Postano: 17.07.2012. 21:14 
Naslov:  

Nemam plin, ali imam vodu. Provjerite račune kad dobijete. Od ovog mjeseca fiksna naknada 25,00 kn + porez 10%. Inače za 4 kubika prošli račun 45, a ovaj 75 kunića.. fiksna mjesečna naknada. ...

blackbird700
Ukupno postova: 106
Post Postano: 17.07.2012. 23:36 
Naslov:  

Redakcija 031 je napisao/la:
- kuhajte na smanjenom plamenu

na koju foru??
ako smanjim plamen, duže će vremena trebat da voda zakuha. nije mi cilj jednoliko ishlapljivanje vode (kao npr kad se kuha paradajz, to onda ide na laganoj vatri), nego prokuhat nešto

ratni_heroj

Ukupno postova: 252
Post Postano: 18.07.2012. 0:00 
Naslov:  

glavaš osigurao sa sanaderom da hep nema i nemože imat konkurencije pa rade što hoće ^^ što vam čudno to pa sami ste ih izabrali sve Razz

Ukupno postova: 307
Post Postano: 18.07.2012. 7:53 
Naslov:  

ja sam prošle godine imo 160kn plina, ove 139kn.

tamna strana

Ukupno postova: 3515
Post Postano: 18.07.2012. 8:38 
Naslov:  

ja sam prošle godine platio plin...ove godine cu isto platiti plin....a ako želim imati plin...platit cu ga i iduce godine....i nevjerovali ili da...isto tako je i sa svim ostalim režijama....

U duši sam dijete koje ne zna da mrzi...
U životu sam putnik koji uvijek pronađe pogrešan put...
A u stvarnosti sam budala koja uzalud VOLI.....
Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
lega imaš kunu
Ukupno postova: 225
Post Postano: 18.07.2012. 9:14 
Naslov:  

sve si mislim kako će na jesen, kada zahladi, biti silnog iskapčanja....ne samo plina, nego i struje......velika većina ljudi to neće moći plaćati.....

Ukupno postova: 307
Post Postano: 18.07.2012. 9:14 
Naslov:  

tamna strana je napisao/la:
ja sam prošle godine platio plin...ove godine cu isto platiti plin....a ako želim imati plin...platit cu ga i iduce godine....i nevjerovali ili da...isto tako je i sa svim ostalim režijama....

dao bog da osto bez primanja, pa ču te pitat onda očeš platit režije

lega imaš kunu
Ukupno postova: 225
Post Postano: 18.07.2012. 9:19 
Naslov:  

uz svaki račun, HEP bi trebao ispostaviti i jedan paketić CIKLONA B.....Smile

Skoči u forum: