Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osijek uz Başak Şahin Duman

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65429
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.06.2012. 18:53 
Naslov:  Osijek uz Başak Şahin Duman
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dvadesetak aktivista okupljenih u inicijativu Sloboda za Başak, održalo je na Trgu Ante Starčevića prosvjed u znak potpore heroini turskih studentskih prosvjeda koja je nedavno uhićena u Hrvatskoj.

Naime, Başak je 2010. godine zajedno sa još 46-ero svojih kolega osuđena na 6 godina i tri mjeseca zatvora zbog sudjelovanja u velikim prosvjedima protiv "antiterorističkih zakona" turske vlade, kojima je bio cilj suzbiti svaki aktivizam usmjeren na kritiku same vlasti. U međuvremenu, većina sudionika tog procesa iselila se iz Turske i dobila azile u mnogim europskim zemljama pa je tako i Başak otišla u Njemačku i nastavila živjeti bez ikakvih problema u vezi presude koja joj je izrečena.

Nakon uhićenja u zračnoj luci Pleso, na temelju Interpolove tjeralice koju je za njom raspisala Turska i za koju nije znala, nalazi se u ekstradicijskom pritvoru u Remetincu i prijeti joj opasnost da je hrvatske pravosudne vlasti izruče natrag u Tursku, gdje je prilikom prethodnog pritvaranja već bila mučena, što dokazuje valjana medicinska dokumentacija.



Tomu da bi njezino izručenje bilo pogubno, govori u prilog činjenica da je Turska zemlja s najviše političkih zatvorenika, da se u zatvorima nalazi oko 1000 djece koja pretstavljaju "prijetnju" sadašnjem režimu te da dnevno bude uhićeno 30 do 40 ljudi po političkoj osnovi. Prema izvješćima međunarodnih udruga za ljudska prava i udruga koje se bave pravima zatvorenika mučenja, torture i ponižavanja u turskim zatvorima su uobičajene metode kojima se koristi državni aparat u obračunu sa neistomišljenicima.

Kako Başak ne bi bila dio tih crnih brojki, aktivisti iz Osijeka priključili su se međunarodnoj kampanji koja se vodi diljem Europe sa zahtjevom za njezinim puštanjem na slobodu i dodijeljivanjem azila od strane RH kako bi se zaštitila od progona u Turskoj. Sugrađane su upoznali s ovim slučajem kroz performans u kojem su držeći svatko po jedno slovo ispisali "Sloboda za Başak" te podijelili letke, koji su razgrabljeni u kratkom vremenu.

Borba za preobražaj društvenog poretka, slobodu govora i kritičkog razmišljanja nastavit će se i dalje usprkos povećanju represije, brojnim progonima i uhićenjima kojima su izloženi svi oni koji se suprotstavljaju "demokraciji" koja funkcionira samo za uski krug odabrane elite. Zadatak svakog od nas je da se priključi i da svoj obol toj pravednoj borbi.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Sharon
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1469
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 17.06.2012. 20:04 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ovo mi je prva vijest o ovom slučaju... Jadna cura... I moja podrška, no kakva vajda?!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: