Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Papin križ ostaje u Zračnoj luci, pozornica je potpuno uništena!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 70476
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.04.2012. 10:59 
Naslov:  Papin križ ostaje u Zračnoj luci, pozornica je potpuno uništena!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Gotovo devet godina nakon što je papa Ivan Pavao II. pohodio Osijek, čini se kako je konačno jasno što će biti s dva "spomenika" koji podsjećaju na taj povijesni događaj. Memorijalni križ ostat će na istom mjestu, na ulazu u Športsko-poslovnu zračnu luku Osijek-Čepin, gdje je i postavljen 2006. godine, dok će pozornica, prema svemu sudeći, zauvijek ostati rastavljena u skladištima ili biti iskorištena u druge svrhe.

- Križ se neće premještati, čak ni u sredinu obližnjeg novosagrađenog kružnog toka u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića, što su neki predlagali. Oko ove lokacije prije šest godina složili su se više-manje svi – i građani i struka i gradski čelnici. Okoliš križa je uređen pa nema razloga da to mijenjamo. Što se tiče "Papine pozornice", ona više ne postoji, bar ne u obliku kakve je se sjećamo s toga velikoga događaja - ističe osječka dogradonačelnica Danijela Lovoković.

Naime, kaže, konstrukcija pozornice površine oko 1.400 kvadrata, na kojoj je Papa sjedio i služio liturgijsko slavlje, sastojala se od tri dijela.

- Pozornica je rastavljena odmah nakon liturgijskog slavlja. Koliko sam upoznata s tim, nadsvođena membrana, odnosno nadstrešnica, u obliku jarbola uskladištena je u hangarima te športsko-poslovne zračne luke, ali to je učinjeno bez stručnog nadzora i vjerojatno više nije niti upotrebljiva. Drugi dio, pokrov od dasaka, više ne postoji, a čelična konstrukcija, teška navodno čak 30-ak tona, uskladištena je u prostorima Vodovoda Osijek. U takvoj situaciji ne znam koliko ima smisla ponovno sklapanje pozornice, odnosno je li to uopće sada moguće, i koliko bi to stajalo. Stoga, vjerujem kako će na Papin dolazak i dalje podsjećati samo križ. On je i bitan i daje simboliku - navodi Lovoković.

S njom se slaže i direktor Vodovoda Ljubomir Novoselić.

- Zašto uopće postavljati pozornicu, kako, gdje i koliko bi to stajalo? Eventualno postavljanje podrazumijevalo bi izradu betonskih temelja, a za montažu treba uskladiti projektnu dokumentaciju sa zakonskim izmjenama. Osim odluke o mjestu na kojem je dozvoljeno postavljanje, lokacija zahtijeva infrastrukturu i parking. Kriza je i mislim sam kako je investicija preskupa. Čelična konstrukcija može biti iskorištena u neke druge svrhe - zaključuje Novoselić.

Nekoliko prijedloga

Bilo je nekoliko prijedloga za lokaciju "Papine pozornice". Prvo je još 2007. godine vraćanje pozornice u funkciju trebalo početi u okviru uređenja kupališta Copacabana, no 2008. godine tadašnji gradonačelnik Gordan Matković rekao je kako 180-metarsku pozornicu treba smanjiti (konstrukcija teži 32 tone) i postaviti na lijevu obalu između ZOO-vrta i pješačkog mosta. Proračunom je plaćeno pola milijuna kuna za uređenje lijeve obale s pozornicom i stazom za brzo hodanje, ali pozornica nije došla na red. Na kraju, nekoliko projektanata predlagalo je njezino postavljanje na obnovljeni Trg slobode, a i izabrani projekt Predraga Rechnera, Brune Rechnera i Damira Jukića predviđa tzv. gradsku pozornicu, ali to nije ta, već druga.

Tekst: Tomislav Levak/Glas-Slavonije.hr
Foto: Foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
ožiljak

Ukupno postova: 170
Spol: Muško Muško
Post Postano: 13.04.2012. 12:34 
Naslov:  Re: Papin križ ostaje u Zračnoj luci, pozornica je potpuno uništena!

I tko će odgovarati zbog uništenja gradske imovine?!

DonQuijote

Ukupno postova: 4291
Post Postano: 13.04.2012. 13:04 
Naslov:  

je li u meni problem što mi taj križ djeluje samo kao dvije ogromne grede nakačene jedna na drugu, a ne kao neko divljenja vrijedno umjetničko djelo?

Provokator

Ukupno postova: 1500
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 13.04.2012. 13:58 
Naslov:  

fenomenalno ono sve izgleda kad se tamo približavaš od strane grada prema čepinu autom, negdje u večernjim satima kad sunce zalazi.. s tim ogromnim križem tamo izgleda baš kao zona sumraka, a ujutro kao zora živih mrtvaca

Ukupno postova: 2791
Post Postano: 13.04.2012. 14:03 
Naslov:  

DonQuijote je napisao/la :
je li u meni problem što mi taj križ djeluje samo kao dvije ogromne grede nakačene jedna na drugu, a ne kao neko divljenja vrijedno umjetničko djelo?

Šuti samo, jer ako prođeš Vukovarskom vidjet ćeš crvenog fiću za spomenik. Very Happy

DonQuijote

Ukupno postova: 4291
Post Postano: 13.04.2012. 14:20 
Naslov:  

francika je napisao/la:

Šuti samo, jer ako prođeš Vukovarskom vidjet ćeš crvenog fiću za spomenik. Very Happy

imaš pravo...

rafa

Ukupno postova: 358
Zabranjen pristup
Post Postano: 13.04.2012. 14:54 
Naslov:  

francika je napisao/la:

Radijatori,Ante Starcevic..

francika

Ukupno postova: 2791
Post Postano: 13.04.2012. 15:24 
Naslov:  

Ti radijatori i nisu toliko loši, kao da su negdje u SSSR-u, ali bolje bi bilo da smo stavili neki moderniji spomenik.

Ukupno postova: 1463
Post Postano: 13.04.2012. 15:57 
Naslov:  

Križ je obilježje gdje je boravio sveti otac, trebalo bi još jedan takav ali malo veći križ da bude spomenik za cijelo opljačkano gospodarstvo grada Osijeka.

grissom
Ukupno postova: 266
Post Postano: 13.04.2012. 16:03 
Naslov:  

francika je napisao/la:
Ti radijatori i nisu toliko loši, kao da su negdje u SSSR-u, ali bolje bi bilo da smo stavili neki moderniji spomenik.

Taj "spomenik" baš odgovara ovom gradu.
Ne možeš ga razbiti, srušiti, oštetiti...
A i ekipa koja je zaradila braniteljske mirovine rušeći 1991. spomenike po Osijeku, ostala bi kratkih rukava.

U susjednog Šetača se malo-malo neko zabije autom... a nešto izbjegavaju radijatore.

ratni_heroj

Ukupno postova: 252
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 13.04.2012. 22:21 
Naslov:  

čudno..očekivao sam kad desna ruka Isusa hoda po toj bini da će je Bog čuvati do kraja vječnosti...očito sam bio u krivu :/

samo čekam još da ovaj grad odobri neki spomenik ili kip u obliku govna koji predstavlja društvo u Republici Hrvatskoj,...s obzirom kakvi sve "kulturni" spomenici se dižu kod nas a koji se ruše i prodaju jedini logički slijed je kip govna u spomen građana ove "Lijepe Naše"

Skoči u forum: