Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Šteta nakon požara 20.000 kuna, ali nema zapisnika pa ni odštete

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65842
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.04.2012. 9:43 
Naslov:  Šteta nakon požara 20.000 kuna, ali nema zapisnika pa ni odštete
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Puna četiri mjeseca obitelj Hanaftaler iz Čepina nema informaciju o tome tko će i kada platiti odštetu za katastrofu koja im se dogodila 30. studenoga 2011. Tada im je vatrena stihija progutala gotovo svu imovinu. Požar se proširio na spavaću sobu i uništio dječje krevetiće, ormar, tepih, dokumente, posteljinu…

- Nekoliko dana nakon toga posjetili su nas inspektori i policija te su procijenili štetu na 20.000 kuna. Nisu nam dali nikakav dokument, nikakav zapisnik, nego smo doznali tek da će se sve riješiti kad slučaj prođe Općinski sud - ispričala je Sanela Hanaftaler, majka devetogodišnje Martine i trogodišnjeg Luke.

Zahvaljujući donacijama Hanaftaleri su ubrzo uredili kuću.

- S odštetom obitelji Hanaftaler mi nemamo nikakve dodirne točke. Nemamo informacije ni o čemu, a ni zapisnik od policije nismo dobili - , kaže Josip Sić direktor tvrtke Urednost Čepin, gdje je provedena policijska istraga budući da se pretpostavljalo da je do požara došlo nakon što je dimnjačar izbio rozetu iz ležišta prilikom čišćenja dimnjaka.

Od Davora Mitrovića, v.d. predsjednika Općinskog suda, doznaje se da se predmet ondje može nalaziti jedino ako za to ima valjanog razloga, no i nadalje nije poznato je li doista cijeli slučaj postao sudski predmet. Ova obitelj sada je psihički slomljena, brine ih i činjenica da kuća nije njihova, tamo su podstanari. Iako je nedavno načelnik općine Čepin potvrdio kako praznih stanova za njih nema, Sanela kaže da ima drukčiju informaciju. Vlasnik kuće u kojoj sada žive Darko Kireta ovih je dana pretresao krov, isključivo radi sigurnosti. O povratku u kuću ne razmišlja do daljnjeg i, kako kaže, ne bi bilo ni kulturno izbaciti obitelj s dvoje djece na ulicu. Osim toga, potvrđuje Kireta, u ugovoru je otkazni rok od tri mjeseca.

Tekst: M.Mihelić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
grissom
Offline
Ukupno postova: 265
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.04.2012. 12:49 
Naslov:  Re: Šteta nakon požara 20.000 kuna, ali nema zapisnika pa ni odštete
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Klasično hrvatsko razmišljanje: čeka se odšteta.
Od koga? Da padne s neba?
Ili još klasičnije: "od države"?
Da li imaju policu osiguranja protiv požara?

Ako ne, onda postoji samo jedan način: ukoliko je požar nastao nečijom krivnjom, podići privatnu tužbu protiv te osobe/tvrtke za naknadu štete.

Država može eventualno, ako postoji odgovornost, krivično goniti počinitelja, ali to nema veze sa naknadom štete.
To samo znači da će eventualno neko zaglaviti u zatvoru.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: