Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Na samom kraju sezone gripe Osječane pokosila upala pluća

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65855
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.03.2012. 17:23 
Naslov:  Na samom kraju sezone gripe Osječane pokosila upala pluća
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Iako su epidemiolozi iznenađeni blagom gripom koja ove godine nije izazvala veće komplikacije kod oboljelih, upala pluća "pokosila" je brojne Osječane, i to svih životnih dobi!

- Mi infektolozi nismo iznenađeni što se upala pluća pojavila nakon sezone gripe jer je to sasvim uobičajeno. Mnogo je oboljelih, i to od najmlađih pa sve do onih treće životne dobi, kojih je i najviše - kaže dr. Ljiljana Perić, voditeljica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a.

Upale pluća zabilježene u Osijeku lakše su do srednje teške i prolaze nakon nekoliko dana liječenja. Obično se javljaju nekoliko dana nakon prvih simptoma gripe kad slijedi intenziviranje kašlja, povećana temperatura koja se teško skida, ali i ostale poteškoće koje su četvrti, odnosno peti dan nakon pojave gripe obično jenjavale.

Ove godine situacija je takva, naglašava dr. Perić, da se brojne upale pluća liječe kod kuće, a tek je za one najteže potrebna hospitalizacija. Točnije, imunokompromitirani bolesnici poput dijabetičara, onkoloških bolesnika ili drugih s kroničnim bolestima najugroženija su skupina. Pacijenti s faktorom rizika znak su za alarm, no srećom, dodaje dr. Perić, nije bilo težih slučajeva.

Tendencija je ipak što manje zadržavanja u bolnici pa čim dođe do kliničko-laboratorijskog poboljšanja stanja pacijenta oni se šalju kućama.

- Čim nestanu simptomi bolesti bolesnici se otpuštaju, situacija nije alarmantna. Gripe je već manje i u drugim dijelovima Hrvatske, pa tako i kod nas, zato očekujemo i manji broj upala pluća - zaključila je liječnica.

2.600 oboljelih od gripe

Oko 2.600 osoba iz Osječko-baranjske županije oboljelo je od ovosezonske gripe. Na tjednoj bazi, doznaje se od dr. Ivana Valeka, voditelja Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo, to znači i do 900 oboljelih, a sreća je, kaže, što gripa polako jenjava.

I dr. Perić naglašava da je sad stanje bolje, uz napomenu da je još uvijek potrebno izbjegavati veće skupine ljudi u malim prostorima. Takav će režim, dodala je, vrijediti još oko dva tjedna.

Upale pluća zabilježene u Osijeku lakše su do srednje teške i prolaze nakon nekoliko dana liječenja

Tekst: Marija Mihelić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Foto-arhiv 031


Pročitajte i...
Dr. Perić: Gripa će jenjavati, ne zabranjujemo bolničke posjete
Gripa stiže za dva tjedna!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: