Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Proljetni alarm - sunce je pred vratima, vrijeme je za buđenje iz zimskog sna!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Bojana
Offline
Avatar

Ukupno postova: 142
Lokacija: CKT Gea, Šamačka 11
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 24.02.2012. 13:57 
Naslov:  Proljetni alarm - sunce je pred vratima, vrijeme je za buđenje iz zimskog sna!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Bez obzira jeste li među sretnicima koji su se ove zime rekreirali na skijaškim nadmorskim visinama ili ste održavali formu čišćenjem snijega pred kućom, kalendarsko proljeće sve je bliže, a s njim se napokon bliži i aktivniji dio godine. Kako negdje pred Uskrs ne bismo rekli da nas je proljeće i ove godine iznenadilo, vrijeme pripreme za oblačenje kraće, tanje i uže odjeće je upravo sada. Iako su i dva tjedna intenzivnog treninga bolja nego ništa, ipak je malo vjerojatno kako će vidljivi rezultati uslijediti u tako kratkom roku kampanjsko-sezonsko-proljetnog treninga, a mnogima se ovi zaostaci događaju svake godine. Učinkoviti rezultati postižu se samo redovitim cjelogodišnjim trudom, no neizlječivi sezonski vježbači svakako će postići više obuku li patike već sada, nego ako pričekaju dok još malo zatopli.



Sat samo što nije otkucao vrijeme za buđenje iz zimskog sna i trenutak kada će vrijeme hibernacije ustupiti mjesto novoj, aktivnoj sezoni približava se svakim danom. Čak su i sezonska sniženja sportske opreme početkom godine idealni podsjetnik da je vrijeme za početak treninga pred vratima upravo sada. Proljeće samo po sebi donosi više nove, svježe energije i dinamike, no nekima donosi i proljetni umor, glavobolje, kao i vrijeme potrebno za prilagodbu na novo godišnje doba. Upravo je vježba i fizička aktivnost odličan alat u podizanju razine energije u tijelu, buđenju uspavanih udova sputavanih višemjesečnim boravkom u zatvorenom prostoru i aktiviranjem za to vrijeme stvorenih zaliha.



Proljetna aktivnost koja će probuditi tijelo i njegove energetske i masne zalihe ne mora nužno biti organizirana rekreacija u teretani ili dvorani. Dapače, najbolji rezultati i najviše koristi postiže se upravo treningom na otvorenom - hodanjem, trčanjem, biciklizmom, rolanjem, ili planinarenjem s prvim sunčevim zrakama. Hiking se često podcjenjuje, no terensko je pješačenje sve samo ne obično – ono podiže puls znatno više od uobičajenog hodanja i odlično učvršćuje i oblikuje većinu mišićnih grupacija i zglobova donjeg dijela tijela. Većinom ovih cikličkih aktivnosti aktivira se čitavo tijelo, i to u aerobnom režimu treninga (što znači da će poboljšati sposobnosti srčanog i krvožilnosg sustava, ali i učinkovito trošiti kalorije kroz duže vrijeme), a učinak svježeg zraka i sunca neprocjenjiv je, ne samo zbog fizičkih, nego i zbog pozitivnih učinaka na raspoloženje i opće stanje organizma.



Ukoliko pak niste izletnički tip i za vježbu vam treba poticaj trenera ili suvježbača, mnogi fitness i aerobik centri u svojoj ponudi imaju programe upravo za proljetno buđenje, aktivaciju i čišćenje organizma. Statični ili dinamični, plesni ili medicinski, za oblikovanje tijela ili mršavljenje, grupni aerobni programi mogu učiniti samo dobro za opće fizičko i psihičko zdravlje. Uz brojne zdravstvene pozitivne učinke - od smanjenja krvnog tlaka i poboljšanja fleksibilnosti, preko redukcije kilaže i celulita, do poboljšanja mišićnog tonusa, posture (držanja) tijela i produbljenja disanja, rekreacija ostvaruje i nebrojene pozitivne učinke koji se šire i izvan dvorane i konfekcijskog broja. Zdraviji organizam ostaje aktivniji i ostatak dana, a što se očituje na radnom mjestu i kod kuće. Vježbači su puni energije, zadovoljniji, odlučniji i učinkovitiji i mimo vježbanja, a osjećaj dobrih vibracija zadržava se još satima nakon treniga. I zato patike na noge, sunce je pred vratima! U narednim ćemo se tekstovima pozabaviti nekim od najpopularnijih i najučinkovitijih vježbi za ženske i muške kritične zone, a do tada hodajte, trčite, plešite... proljetni alarm samo što se nije oglasio.


Bojana Muačević Gal, prof. diplomirala je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, na usmjerenju Kineziterapija. Prije odlaska u Zagreb godinama se bavila plesom, a kao voditeljica rekreativnih programa radi od 1995. godine. Iza sebe ima nekoliko natjecateljskih uspjeha na državnoj razini (prvo mjesto na prvenstvu RH u Fitnessu, drugo u Show danceu i treće u natjecateljskom Aerobicu). Posljednjih pet godina radi kao koordinator i voditelj programa u Centru kulture tijela GEA u Osijeku, objedinjujući u svom radu dugogodišnje iskustvo, znanja stečena u struci i povratne informacije o potrebama vježbača u dvorani.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: