Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Sveučilištu 16 milijuna kuna

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65796
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.02.2012. 12:37 
Naslov:  Sveučilištu 16 milijuna kuna
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Budući da nova vlada još uvijek nije donijela državni proračun za 2012. godinu, Senat osječkog Sveučilišta ispunio je zakonsku obvezu i donio plan privremenog financiranja za prva tri mjeseca ove godine. Plan potrebnih sredstava za plaće i materijalne troškove u okviru osiguranih sredstava u državnom proračunu do kraja ožujka ukupno je "težak" više od 16 milijuna kuna, što, naravno, ne uključuje kapitalne investicije koje se trenutačno provode.

- Ovaj plan donesen je na osnovu pokazatelja potreba i troškova znanstveno-nastavnih sastavnica i ustanova iz prethodnih godina, ponajviše 2011. godine. Vjerujemo da je on realan i da će biti usvojen, a uskoro i zamijenjen trajnim, godišnjim rješenjem. Do tada, privremeno financiranje obavljat će se razmjerno prihodima ostvarenim u istom razdoblju prema proračunu za prošlu godinu, a najviše do četvrtine ostvarenih prihoda - kazao je Vladimir Sigmund, prorektor osječkog Sveučilišta za financije i poslovne odnose.

Najviše novca, oko 9,88 milijuna kuna bit će utrošeno za plaće zaposlenicima fakulteta, odjela i drugih sveučilišnih ustanova. Na troškove poslovanja otpada 4,23 milijuna kuna, za naknade za prijevoz, rad na terenu i odvojeni život osigurano je 1,618 milijuna kuna, dok će za materijalna prava zaposlenika (jubilarne nagrade, otpremnine, regres i slično) biti izdvojeno gotovo 400 tisuća kuna.

- U razdoblju privremenog financiranja korisnici proračuna ne smiju plaćati nove programe, povećavati broj zaposlenih u odnosu na stanje zatečeno 31. prosinca 2011. godine niti preuzimati nove financijske obveze. Nakon proteka privremenog financiranja, u tom razdoblju ostvareni prihodi i primitci te provedeni rashodi i izdatci uključuju se u proračun za 2012. godinu - upozoravaju iz Rektorata pa je jasno zašto je Sveučilištu i fakultetima u interesu da ovo razdoblje završi što prije. Inače, za isto razdoblje od tri mjeseca Studentskom zboru dodijeljeno je 70.800 kuna.

Ekonomiji 121.500, odjelima od 94 do 162 tisuće kuna

U planu privremenog financiranja uočili smo jednu zanimljivost pod stavkom "troškovi poslovanja za siječanj – ožujak 2012.". Naime, predviđenih 4,23 milijuna kuna raspoređeno je na ukupno 19 sastavnica i ustanova, ali na prvi pogled – neravnomjerno. Naime, primjerice, veliki Ekonomski fakultet, s puno studenata, za svoje potrebe dobit će samo 121.500 kuna, dok će malim odjelima za fiziku, kemiju, biologiju, matematiku i kulturologiju pripasti između 94.500 i 162 tisuće kuna. Kako je to moguće?

- Čini se nelogično, ali razlika je u tome što Ekonomija ima dosta tzv. vanjskih prihoda, od školarina i slično, a ovi odjeli nemaju. Zato i oni dobivaju solidna sredstva - objašnjeno je u Rektoratu.

Tekst: Tomislav Levak/Glas-Slavonije.hr
Foto: Ana Mišin/Foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: