Autor |
Poruka |
Redakcija 031
Ukupno postova: 71299 Spol:  Nebitno
|
Facebook je već duže i u Osijeku sve češći razlog razvoda brakova, potvrđuju i u područnom Centru za socijalnu skrb pri Zavodu za socijalnu skrb Osječko-baranjske županije!
- Istina je da Facebook, ali i općenito internet, sve češće postaje značajan razlog i povod brakorazvodnim parnicama. To je jedan od novih uzroka razvoda, prije su bračni partneri često spominjali Domovinski rat - pojasnila je Zorica Wild, v.d. pročelnika Centra.
Navode potvrđuje i osječki sociolog Željko Pavić. Iako ne postoje sustavni, već samo fragmentirani podaci o tome, Pavić kaže da je Facebook značajan razlog, no povod rastavi braka, dodaje, obično je ljubomora ili otkriće prijevare. Ovu novost, kaže, nitko nije istraživao, no budući da je Facebook lak način za otkrivanje prijevare, a koja je opet jedan od najčešćih uzroka razvoda u svim zemljama, lako je zaključiti do čega chatanje, poruke ili komentari mogu dovesti. Stereotipna razmišljanja o muško-ženskim prijateljstvima, dodaje Pavić, dodatna su motivacija za sumnju, a Facebook se od flerta na radnome mjestu, kaže, razlikuje u tome što je dostupan i drugom partneru.
- Nekima to zvuči smiješno, ali to je vrlo ozbiljan problem. I meni su poznati slučajevi gdje je narušena privatnost, a taj način komunikacije olakšava otkrivanje i ekspanziju ljubomore - zaključuje Pavić. Jedini savjet da bi se izbjegle takve situacije, očigledno je komunikacija s partnerom. Ali oči u oči, a ne preko računala.
Tri FB razloga
Neprimjerene poruke osobama suprotnog spola, razdvojeni supružnici koji će postaviti komentare jedan o drugome te prijatelji s Facebooka koji izvješćuju jednog od partnera o ponašanju onog drugog tri su najčešća razloga zbog kojih je Facebook sve češći "krivac" razvoda.
- Ljubomore isto mogu biti utemeljene ili neutemeljene. No jednom kad se dogode, nije dobro. Ne zaboravimo da ima i lažnih profila te je vrlo lako narušiti nečiju privatnost - kaže Pavić.
Tekst: Marija Mihelić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Ana Mišin/Foto-arhiv 031 |
|
|
|
|
 |
Od sutra prestajem
Ukupno postova: 206 Spol:  Nebitno
|
Eto, znam i ja za primjer u kojem je žena ušla na mužev Fejs (drpila mu šifru) i tamo našla dokaz za ono što je već i sama prepostavljala - imao je snajku sa strane. Sad su se razveli, a on se ponovo oženio.
Sve u svemu, potpuno je promašeno za uzrok stavljati Fejs. Jer da nije Fejs, to bi bio SMS u mobitelu, mail, ili nešto četvrto.
Dakle, tko se razveo zaista zbog Fejsa u Hrvatskoj? Ima li uopće takvih? |
|
|
|
|
 |
zaljubljena u Osijek
Ukupno postova: 2366 Lokacija: OS Spol:  Žensko
|
Eto vam sad... pa otvarajte profile na fejsu i pričajte svoje intimnosti cijelom svijetu!
Tamo čak i zezancija postaje istina
Pitam se, pitam... uzima li brakorazvodni sudija fejs kao pouzdanog svjedoka  |
|
_________________ Ljudi su stvoreni da se vole. Stvari su stvorene da se koriste. Svijet je u neredu zato što se stvari vole, a ljudi koriste!  |
|
|
 |
Provokator
Ukupno postova: 1500 Lokacija: US and A Spol:  Muško

|
eto kad su žene kurve i preko fejsa |
|
_________________ ... za bunt je potreban um |
|
|
 |
zaljubljena u Osijek
|
... a muškarci i ovdje lafovi  |
|
_________________ Ljudi su stvoreni da se vole. Stvari su stvorene da se koriste. Svijet je u neredu zato što se stvari vole, a ljudi koriste!  |
|
|
 |
audiworld
Ukupno postova: 2078 Spol:  Nebitno

|
znam ja jedan slučaj.. al kaže čovjek da mu je drago zbog toga, sad je konačno sretan  |
|
_________________ .... alergičan na seljačine, primitivce, podobne i ine..... volim i ocvale studente.. alergičan na marijuanu... tu travu treba tretirat pesticidima |
|
|
 |
Coca Cola
Ukupno postova: 394 Lokacija: n'djamena Spol:  Nebitno
|
Danas ako nemas facebook profil jadan si i zaostao sto je hebeni kretenizam i sve vise ljudi to koristi za sve svoje dnevne potrebe pa i zivotne da pronadju partneta itd. sto je uvijek na tapeti kako muskih tako i zenskih samo sto je stvar da ljudi imaju vise muda preko facebooka nekoga kontaktirati nego mu prici oci u oci a i neki shvate da imaju vise sanse pa se okuraze pa prevare pokleknu itd.. facebook  |
|
|
|
|
 |
zaljubljena u Osijek
|
Još je jadnije što i mnoge institucije imaju sve informacije na fejsu pa tako ne mogu pogledati što me zanima jer neću na fejs  |
|
|
|
 |
mariox
Ukupno postova: 685 Spol:  Muško
|
Fajsbuk, taj online sajam taštine, je po meni uzrok propadanja mozgova kod većine ljudi... |
|
|
|
|
 |
Coca Cola
Ukupno postova: 394 Lokacija: n'djamena Spol:  Nebitno
|
Zaboravio sam napisati da otkad ima facebooka ljudi lakse saznaju prjevare ili im netko kaze ili sami saznaju sto je super  to je nekako pozitivna strana toga facebooka |
|
|
|
|
 |
Megi
Ukupno postova: 19 Spol:  Nebitno
|
Fajsbuk, taj online sajam taštine, je po meni uzrok propadanja mozgova kod većine ljudi...
|
Slažem se potpuno s gore navedenim, a da ne kažem da je nestalo zdrave komunikacije, zato nema Fb. I baš mi je dobro  |
|
|
|
|
 |
markonato Ukupno postova: 380 Spol:  Nebitno
|
Još je jadnije što i mnoge institucije imaju sve informacije na fejsu pa tako ne mogu pogledati što me zanima jer neću na fejs
|
Mudro  ma što ćeš tamo na fejsu, sve sama švalerancija  napravi si neki "poslovni" profil pa vidi sve što te zanima, ne moraš ga koristiti za privatne svrhe, ako se bojiš švalerancije  |
|
|
|
|
 |
dino_bno
Ukupno postova: 1157 Spol:  Muško
|
Da se znaju koristit facebookom i da ne pisu neke privatne stvari do toga ne bi doslo  |
|
|
|
|
 |
tonka_21 Ukupno postova: 228 Spol:  Nebitno
|
mislim da je za rastavu najmanji krivac fb. sto se tice prevara, to se uvijek sazna..jer zaklela se zemlja raju da se sve tajne odaju,mozda im samo fb kao olaksava. Trebali bi se poceti i razvoditi preko fejsa,ipak je lakse  |
|
|
|
|
 |
Bentena
Ukupno postova: 224 Spol:  Nebitno
|
Ja nisam na Facebooku.I tocka.
Ako nekog zelim cuti tada nazovem jer od onih do kojih mi je stalo imam telefonski broj.Za piskaranje imam mail.A i sms.Pa se dogovorimo i nadjemo uzivo.Onima koji su daleko pisem,da,da,jos uvijek...rukom,na papiru...pismo
Briga mene sto danas tko kuha,gdje je bio i sto radio i sto nam pametno(ili ne) ima za reci i kakvi ga jadi more...njih 500 medju "prijateljima"...
Na prste jedne ruke mogu nabrojati ljude koje zovem i smatram prijateljima.Sve ostalo je...daleko od toga,a drustvena sam osoba,aktivna i druzeljubiva.I visim na internetu...
Predpostavljam da ima i dobrih strana FB,ali ta sveprisutna dostupnost i dijeljenje informacija mi se i dalje cini neprivlacno.
Za reklamiranje,poslovne nekakve kotakte...ajde de...ali privatno...neka hvala... |
|
_________________ Jel' se smije tu spomenuti ime proizvodjaca omiljene mi cokolade u europskim krajevima?Znam,o u/okusima se kao ne raspravlja...al' ***** EXCELLENCE 99% CACAO je ocaravajuce odlicna... |
|
|
 |
 |
|