Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Vježbaonica031: Ekstremna strana rekreacije

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Bojana
Offline
Avatar

Ukupno postova: 142
Lokacija: CKT Gea, Šamačka 11
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 26.11.2011. 11:37 
Naslov:  Vježbaonica031: Ekstremna strana rekreacije
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Posljednjih godina rekreacija se polako kreće prema dvjema krajnostima. Kako se u fitness industriji pojavljuje sve veći broj različitih vrsta programa, tako su i razlike u intenzitetu i načinu vježbanja među dvjema krajnostima sve veće. Dok jedan dio populacije uz vježbu traži sve više fizičkog i psihičkog opuštanja i odmora od svakodnevne žurbe i stresa, na drugome kraju spektra sve su popularniji intenzivni rekreativni programi koji na ekstreman način aktiviraju čitavo tijelo i iz vježbača izvlače apsolutni maksimum.

Nakon znatno blažih programa koji su dominirali aerobik dvoranama posljednja dva desetljeća, nisu podizali puls više od 70 posto maksimalnog intenziteta, izbjegavali su skokove i vodili se pravilom umjerenosti, nastupila je era ekstremnog vježbanja. U suprotnosti s blagim workoutom, stepom i new bodijem, rekreacija 21. stoljeća polako je, ali sigurno, krenula u znatno intenzivnijem smjeru. Bilo da se radi o zabavnim, plesnim programima, vježbama za učvršćivanje tijela, mršavljenje ili kombinaciji navedenog, dvoranska rekreacija pomiče svoje granice u smjeru funkcionalnosti, odnosno aktivacije sve više mišićnih skupina istovremeno, približavajući se time prirodnim kretnjama i dinamici različitih sportova te pomičući granice rekreativnog vježbanja.

Plesni programi – viši puls i više znoja
Nakon nekoliko desetljeća vladavine aerobika, a zatim i step aerobika, vježbačice koje inzistiraju na aerobnom treningu (budući ova vrsta vježbanja odlično topi masne naslage i poboljšava opću kondiciju) sve se više odlučuju na Zumbu i različite plesne varijante aerobika. Dugačke, komplicirane koreografije s puno okreta, koje iziskuju i složenu metodiku učenja na satu, ustupaju mjesto znatno jednostavnijim, kratkim koreografijama koje je lakše usvojiti te se pri svakoj promjeni glazbe mijenja i koreografija. Ples je u rekreaciji sve traženiji, što zbog zanimljivosti i dinamičnosti, a što zbog jednog puno popularnijeg razloga – plesni programi, ispostavilo se, znatno bolje pokreću energetske i masne zalihe u organizmu, a time i neusporedivo bolje pospješuju skidanje suvišnih kilograma. Razlog za ovo vrlo je jednostavan – plesni pokreti, uz aktivaciju nogu i mišića donjeg dijela tijela, aktiviraju u znatno većoj mjeri i mišiće ruku, trupa i cijelog gornjeg dijela tijela. Ukupna se kalorijska potrošnja time znatno povećava, brže podiže tjelesna temperatura, pojačava znojenje, a samim time i kalorijska potrošnja.



Step i klasični aerobik odlični su programi za poboljšanje kondicije, učvršćivanje i oblikovanje nogu i stražnjice, no činjenica je kako većina koraka i koreografija zapostavlja ruke i gornji dio tijela. Kako bi se povećala energetska potrošnja, ali i opća koordinacija, dobro je ubaciti i pokrete ruku, trupa, eventualnu kombinaciju vježbi s bučicama ili jednostavno raditi u intervalnom režimu treninga, u kojem se koreografije na stepu izmjenjuju s vježbama koje jače aktiviraju i gornji dio tijela.

Workout – zbogom izolaciji
Klasične workout vježbe izolacije, koje se rade u statičnim položajima i izoliraju isključivo jednu skupinu mišića koja izvodi određeni pokret, a ekvivalent su fitness vježbama na spravama, također se polako i sve više zamjenjuju core stability vježbama koje aktiviraju puno veći broj mišića, kompleksnije su i znatno teže. Jednostavni potisci i povlačenja s bučicama sve više ustupaju mjesto vježbama s kettlebellom (girjom) koje se izvode uz kontrolirani zamah, vježbama na lopti, ravnotežnim platformama ili TRX trakama koje, uz osnovni pokret, nezaobilazno aktiviraju i mišiće trupa, kako bi tijelo održalo ravnotežu ili bilo koji drugi zahtjevni položaj u koji je na sličan način dovedeno.



Za ljubitelje bučica, koje se u ovom slučaju mogu svrstati u fitness-klasiku ili mainstream, također je moguće intenzivirati jednostavne workout pokrete izvođenjem u intervalnom ili kružnom treningu, koji će svojom dinamikom izmjena vježbi znatno podići puls, a time pojačati intenzitet treninga i kalorijsku potrošnju ili jednostavno kombinirati dvije vježbe u jednoj.

Za najekstremnije
I na kraju naravno – Boot Camp i Insanity workout. Umjesto kontroliranih crunch trbušnjaka, iskoraka, potiska ili povlačenja bučicama u stojećem ili ležećem položaju, ove ekstremne varijante workouta pokreću tijelo na sasvim drugačiji način. Skokovi, sklekovi, skipovi, poskoci, trčanja, izdržaji, ravnoteže i brojne druge funkcionalne vježbe koje se izvode u ovim programima aktiviraju čitavo tijelo i čine to do maksimuma. Bučice i lopte zamijenile su automobilske gume, trake, ravnotežne platforme, palice i mnogi rekviziti koji više podsjećaju na obuku Navy Sealsa nego na rekreativno vježbanje. Na ovim se programima vježbači kupaju u znoju, pomiču granice fizičke, ali i psihičke izdržljivosti i postavljaju pred sebe maksimalne i sve veće izazove.



U ovom se stoljeću traži više, jače, brže, ekstremnije, a rekreacija se polako, ali sigurno, razdvaja prema dvjema krajnostima. S jedne su strane oni željni adrenalina, znoja, potrošnje energije, izbacivanja frustracija s posla i akcije bez milosti, dok drugi sve više teže ka opuštajućim, puno nježnijim programima, poput Yoge ili Pilatesa, koji uz tihu i opuštajuću glazbu aktiviraju tijelo, a opuštaju psihu. Sve je stvar vlastitog odabira, ukusa, tjelesnih potreba i individualnih mogućnosti. Srećom pa je prošlo vrijeme kada se sva rekreacija svodila na aerobik i bučice, danas u Osijeku svatko može pronaći nešto za sebe – od opuštajućih, statičnih programa, preko zabavnih i plesnih, pa sve do najintenzivnijih programa za one pune energije i željne pomicanja granica.


Bojana Muačević, prof. diplomirala je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, na usmjerenju Kineziterapija. Prije odlaska u Zagreb godinama se bavila plesom, a kao voditeljica rekreativnih programa radi od 1995. godine. Iza sebe ima nekoliko natjecateljskih uspjeha na državnoj razini (prvo mjesto na prvenstvu RH u Fitnessu, drugo u Show danceu i treće u natjecateljskom Aerobicu). Posljednjih pet godina radi kao koordinator i voditelj programa u Centru kulture tijela GEA u Osijeku, objedinjujući u svom radu dugogodišnje iskustvo, znanja stečena u struci i povratne informacije o potrebama vježbača u dvorani.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: