Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Galerija Vernissage: Otvorenje izložbe Vladimira Džanka

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65827
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.11.2011. 23:25 
Naslov:  Galerija Vernissage: Otvorenje izložbe Vladimira Džanka
16.11.2011. 18:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U srijedu, 16. studenog 2011. s početkom u 18h, u galeriji Vernissage, održat će se otvorenje izložbe Vladimira Džanka.


Vladimir Džanko „Aktovi“

"Nagost je uvijek iznova uzbudljiv likovni motiv, kojemu se autori rado vraćaju, golo je ljudsko (bolje reći : žensko) tijelo nepresušan izvor oblika, tonova i boja, odnosno, estetski i duhovni izazov na čijem se senzualnom vrelu napajaju od rane renesanse pa do danas. Ljudsko tijelo nikada ne izlazi iz mode, zauvijek je inspirativno i uzbudljivo, ono je veza s onim iskonskim i nepatvorenim u nama, naše polazište i konačište.

Danas smo (možda i više no ikad u ljudskoj povijesti) slobodni u prikazu nagosti i erotičnosti . Na svakom koraku smo izloženi devastaciji ženskog tijela, koje je komercijalizirano do granica neukusa i jeftine vulgarnosti. Tijelo postaje izraz bez sadržaja, bez nijanse i bezbojno kao praznina. Gdje je nestala energija divlje seksualnosti i mirnoća spiritualnosti golotinje?

Pasteli, ulja i crteži Vladimira Džanka žensko tijelo osjećaju kao polje istraživanja raskoši boja i oblika, njegovi aktovi su hramovi, zagonetke kojima treba vratiti autentičnost i tajnovitost, oni slikaru daju potrebnu razigranost i dinamiku naglašenih nagih oblina i linija ženske seksualnosti. Džanko obnavlja žensko tijelo i revitalizira njegovu važnost estetske kategorije iznad samo slikarskog ili umjetničkog motiva, već mu vraća doživljaj i udahnjuje zaboravljenu jednostavnost ljepote. Akt je za autora prvenstveno izvorni estetski koncept, a tek onda misaoni. Ženska golotinja nas hedonistički obnavlja, budi u nama zaspalu primarnu životnu energiju, divlju senzualnost koja nas podsjeća da smo još živi jer osjećamo njeno strujanje i u vlastitu tijelu. Džanko donosi pastelnu raskoš boja i oblika, zapaljivu crvenu i ledeno plavu erotičnost, crteži su puni dinamike i tajanstvenosti golotinje, ulja zasićena tonovima i bojama. U srcu slika su jasne i odmjerene kompozicije koje svojom tradicionalnošću nimalo ne umanjuju ekspresivnost, žar i energiju boja u igri s nježnošću i ljupkošću pastela.

Pravi povratak na izvore likovnosti nosi autora u prostore novopronađene senzualnosti, budi novu stvaralačku snagu, vitalizira autentičnost akta kao nepresušne slikarske i životne sinergije.
", Nebojša Janić






Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: