Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



OLJK danas - utorak 19. srpnja - program

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Leon
Offline
Admin
Avatar

Ukupno postova: 4121
Lokacija: space
Spol: Muško Muško
Post Postano: 19.07.2005. 8:59 
Naslov:  OLJK danas - utorak 19. srpnja - program
19.07.2005. 8:58
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

22 sata
Barbarske invazije
http://imdb.com/title/tt0338135/
http://www.rottentomatoes.com/m/barbarian_invasions/
kanadski film
Režija: Denys Arcand
Dvorište Vege

21 sat
Teresa Kaban, glasovir / Henryk Blazej, flauta:
Chopin i prijatelji
koncert
Tarnow, poljska
Dvorište rektorata 1

19 sati
Keramika i staklo 17. i 18. stoljeća iz bivšeg Franjevačkog samostana
izložba
Muzej Slvaonije, kustosice: Ida Horvat i RAdmila Biondić
Muzej Slavonije


Citat: › Barbarske invazije (Les invasions barbares)

Žanr: drama, komedija
Uloge: Rémy Girard, Stéphane Rousseau, Dorothée Berryman, Louise Portal, Marie-Josee Croze
Režija: Denys Arcand
Scenarij: Denys Arcand
Produkcija: Daniel Louis, Denise Robert
Trajanje: 112 minuta
Godina izdanja: 2003.
Izdavač/Distributer: Miramax Films / Blitz film i video

U jednom filmu grupa muškaraca i žena razglaba o ljubavi, seksu i uspjehu. U drugom, 15 godina kasnije, jedan od njih je na samrti, a za posteljom mu društvo prave stari prijatelji. "Barbarske invazije" osvojio je čak tri nagrade Cesar, Arcand je proglašen najboljim redateljem, dok su filmu pripali Cesari za najbolji film i najbolji scenarij.

Prvi put u povijesti te nagrade dogodilo se da kanadski film na francuskom jeziku potuče domaće francuske filmove. Film je osvojio još jedno veliko priznanje: ovogodišnjeg Oscara za najbolji film izvan engleskoga govornog područja, što je opet po prvi put u povijesti Oscara da ta nagrada pripadne kanadskom filmu.
Radnja i većina likova izravno se nastavljaju na raniji Arcandov uradak, "The Decline of the American Empire" (1986) koji je, također, bio nominiran za Oscara, gdje četiri muškarca pripremajući ručak pričaju o životu, uspjehu i seksu, isto kao i njihove partnerice, tj. partneri (jedan od njih je homoseksualac) u obližnjem fitness centru. Sada, nakon desetljeća i pol, Rémy (Rémy Girard) je razvedeni hospitalizirani pedesetogodišnjak koji umire od raka.

Njegova zabrinuta bivša žena, Louise (Dorothée Berryman), moli njihovog sina, Sébastiena (Stéphane Rousseau), da dođe iz Londona u posjet ocu od kojeg se opasno udaljio. Tvrdoglavi Sébastien oklijeva, ali ipak, shvaćajući da otac umire, popušta i dolazi u Montreal pomoći majci.

Uviđajući da su mu to posljednji dani s ocem koji teško podnosi smrt žaleći zbog pogrešaka iz prošlosti, Sébastien se potrudi da mu posljednje trenutke učini ljepšima. On okuplja sve važne osobe iz očeve prošlosti: prijatelje, rođake, čak i bivšu ljubavnicu, kako bi mu olakšao pronalazak mira u posljednjim trenutcima.

Grupa od sedam starih prijatelja i ljubavnika iz Quebeca, okupili su se kako bi ispratili svojeg umirućeg prijatelja Rémyja na posljednji počinak. Sébastien je konzervativan, zgodan i okretan businessman koji se nikad ne slaže sa svojim učenim ocem, profesorom povijesti. Ipak, ogromna tragedija ih zbližava, pa se Sébastien posvećuje očevoj udobnosti koristeći Dianinu (Louise Portal) kćer, Nathalie (Marie-Josee Croze), ovisnicu o heroinu, za nabavku droge kako bi ocu ublažio boli.

Uloga Nathalie donijela je nagradu mladoj Marie-Josee Croze u kategoriji za najbolju glumicu na Cannes film festivalu, a film je osvojio i nagradu Arcandu u kategoriji za najbolji scenarij. Ova komedija, crna i dramatična, govori o prijateljstvu i smrti.

Većina radnje odvija se u prenatrpanoj kanadskoj bolnici i na prekrasnom jezeru Lake Memphremagog.

Preuzeto s http://ljetokulture.osijek.hr/

_________________
--
Leon Linde
portal Osijek031.com
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: