Autor |
Poruka |
Redakcija 031
Ukupno postova: 71296 Spol:  Nebitno
|
 Sa svoja dva vozila u najavljenom prosvjedu vatrogasaca ispred sjedišta Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zagrebu 1. lipnja sudjelovat će i djelatnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka. Iako je riječ o sindikalnoj akciji, glavni zapovjednik osječkog JPVP-a Boris Banjan potpuno podržava prosvjed budući da je, kako kaže, nerješavanjem novog Zakona o vatrogastvu izravno ugrožen gradski proračun, a vezano uz financiranje javnih vatrogasnih postrojbi u Osijeku.
- Plaće za lipanj, a tako će biti i do kraja godine, smanjene su nam za deset posto i ostanu li na snazi objavljeni standardi oko kojih smo mislili da je stvar čista, izgubit će se puno. Smatrali smo da su usvojeni novi standardi, jer je na sastanku na kojem su bila 52 zapovjednika JPVP-a od ukupno njih 65 većina bila za linearno smanjenje umjesto aktualnog selektivnog smanjenja sredstava za financiranje. Većina je predložila linearno smanjenje za minimalni standard u iznosu od 1,12 posto što je na sastanku prihvaćeno. Vlada je potom trebala donijeti odluku o novim minimalnim standardima i iako smo bili sigurni da će ta odluka biti objavljena, još nije, pojasnio je Banjan.
Konkretno, kod selektivnog smanjenja to za osječke vatrogasce znači oko deset posto manje iz gradskog proračuna. Za sada je, pojašnjava Banjan, raspodjela nepravedna.
- Treba donijeti nove, pravednije kriterije za sljedeću godinu. Za ovu je gotovo jer je proračun već donesen, a u slučaju linearnog umanjenja mi bismo gubili 1,12 posto, a ne deset kao sad, zaključuje Banjan.
Protiv preusmjeravanja na 112
Vatrogasci se protive preusmjeravanju broja 93 i 193 na 112 jer smatraju da ih to dovodi u nepovoljnu situaciju.
- Preusmjeravanje podataka vatrogascima nakon poziva građana znači sekunde, ali mi sad imamo nešto što zadovoljava domaće i europske kriterije i ne vidimo razloga da to ne ostane tako, kaže Banjan.
Tekst: M.Mihelić/Glas-Slavonije.hr |
|
|
|
|
 |
porezni obveznik
Ukupno postova: 347 Lokacija: Osijek Spol:  Nebitno
|
Naravno da je ne pravedno kada je politika u vatrogastvu već 10 ak godina, i polako isisava novce kao i u slučajevima Hac, Hep-a, i sl.
Duzs je legalizirana državna praona para. |
|
_________________ ˝Najbolje što se Hrvatskoj moglo dogoditi je privatizacija˝.
Borislav Škegro |
|
|
 |
frosty Ukupno postova: 158 Spol:  Nebitno
|
super,bas nam treba sranja pred sezonu požara,njima zadnjim treba smanjivat financije.Još kad se naljute i poljoprivrednici(a ne bi me čudilo)evo belaja u centru Zg |
|
|
|
|
 |
Angelium
Ukupno postova: 874 Spol:  Nebitno

|
Pa malo uzme Bubalo milijun kuna, malo uzme županija, pa dođe država...
Mislim da trebamo biti sretni što vatrogasci imaju vode za gasiti vatre... |
|
|
|
|
 |
GrgaZlatoper
Ukupno postova: 206 Lokacija: iza čoška opali te Joška Spol:  Muško
|
Bez veze uvlače druge institucije u svoje probleme. Nitko od njih neće iskreno i do kraja reći da je problem između profesionalnih vatrogasaca i DVD-ova. Normalno, problem je u novcima koje društvo odvaja za njihove potrebe i raspodjele istog. Ovi iz profesionalnih vatrogasnih postrojbi drže da je nerazumno odvajati toliki iznos za DVD-ove. I što je posljedica?
Trenutno, čisto reketarenje DVD-ova. Naime, traže od njih da plaćaju dežurstva po par tisuća kuna mjesečno na broju 93, a DVD-ovi istu uslugu besplatno koriste preko broja 112. I sada im zakulisnim radnjama treba ukinuti ovu besplatnu uslugu i obvezati ih na plaćanje harača, ali sve zakamuflirano u brigu za građanstvo i gubljenje 'dragocjenih' sekundi. Banjane, tko vas ne zna skupo bi vas platio. |
|
_________________ Ujo na n-tu kada n->∞ |
|
|
 |
porezni obveznik
|
Nisi u pravu i barataš krivim informacijama. |
|
Borislav Škegro |
|
|
 |
Angelium

|
Dvd - i su siromašni, to je istina.
Istina je također da ne dobijaju sredstva koja bi trebala dobiti od JPVP-a.
Ali da je to uzrok ovakvim izjavama baš i ne vjerujem... |
|
|
|
|
 |
porezni obveznik
|
Dvd-i se ne financiraju od Jvp-a. |
|
Borislav Škegro |
|
|
 |
Angelium

|
?? - pa jel nije da JPVP dobije za sve novce (dakle za sebe i DVD-e) a onda raspoređuje dvd-ima?
Koliko ja znam tako ide, tako je i u godišnjem izvješću JPVP-a pisalo, a sad ... |
|
|
|
|
 |
GrgaZlatoper
|
Istina, ali samo za područje grada Osijeka. Međutim, moj se post odnosio na područje bivše općine Osijek, kao i šire, na Županiju.
Evo jedan prijedlog. Pokušajte nazvati broj 93 s područja županije i sigurno preko 50% poziva neće proći, odnosno nema odgovora!? Zašto?
Zato što prvo treba platiti harač profesionalnima i tek onda će dati dozvolu telefonskom operateru da im propusti poziv. Eto, to je iza ovog i svih drugih prosvjeda (NOVCI i samo NOVCI), a ne dobrobit i sigurnost građana.
Ima toga još puno, ali da ponovim: Banjane, tko vas ne poznaje skupo bi vas platio.  |
|
|
|
 |
porezni obveznik
|
Ali tko treba platiti harač?! Dvd izlazi na intervenicju tek kada ga zove Jvp, nikako drugačije(zakonom je tako uređeno) Recimo nalazim se u Mrzoviću kod Đakova, gori kuća zoveš 93 što hoćeš reći da mi se nitko neće javiti ili što..moram priznati ne razumijem sve..ali naravno i novci su u igri kao i u svemu. nažalost |
|
Borislav Škegro |
|
|
 |
GrgaZlatoper
|
Sam priznaješ kako ne razumiješ baš sve, a meni spočitavaš kako baratam krivim informacijama!?
I odakle ti ovaj podatak da je zakonom uređeno kako uzbunjivanje DVD-a može jedino ići preko javne prof. vatrogasne postrojbe? To jednostavno nije točno jer, na primjer i nedaj Bože, da imaš požar na svom posjedu u Mrzoviću. A zapovjednik DVD-a ti je susjed. I jel ćeš prvo zvati 93 u Đakovu (i pitanje jel će ti se tko javiti) ili ćeš otrčati kod susjeda i obavijestiti ga da uzbuni DVD da se izadje na intervenciju?
A što se tiče Đakova kad si ga već spomenuo daj se raspitaj koliko ima vatrogasnih zajednica i kakvi su međuljudski odnosi među tim vatrogasnim zapovjednicima. Kako podmeću klipove jedni drugima, kako se tužikaju i međusobno ne podnose i uopće ne razgovaraju. A uzrok leži samo u novcu i privilegijama vezano uz njega i u ničemu drugom.
Zato većina DVD-a, koji nemaju stalno dežurstvo i čisti su volonteri, uz pomoć njihovih općinskih načelnika (koji ih iz proračuna financiraju) upućuju svoje mještane da prijavljuju požar preko poziva na besplatni 112. Ili ti misliš da je logičnije platiti tisuću i više kuna mjesečno samo za dežurnog u Đakovu, a koji će na isti poziv isto tako uzbuniti domicilni DVD? A upravo takvu varijantu zagovara Banjan i to dopisom svim općinama i gradovima na području naše županije i sve uvjerava kako je to bolje i praktičnije. Normalno da odgovorni ljudi nisu bedasti i ne nasjedaju na takve šarene laže. |
|
|
|
 |
porezni obveznik
|
Ne razumijev tvoj dio oko broja 93 da se nitko ne javlja, odnosno da se plača,(U Đakovu je dvd ali ima operativnog dežurnog) za mene kao građanina broj 93 je besplatan kao i 112. Drugo ako bi mi došlo do požara u kući zovem vatrogasce na 93 ili aje po tvom 112, pa me taj iz 112 prespaja dispečeru u jvp-u. Iskereno lega da tebi gori kuća vjeruj mi da bi više volio da ti dođe Jvp nego Dvd, osim u situaciji ako je Dvd uistinu opremljen, stručan i sl. , a u blizini nema javne. Dvd-ovi u gradu Osijeku uzbunjivaju se preko Jvp-a, i ne mogu izlaziti na intervencije ukoliko nije poziv došao iz javne. |
|
Borislav Škegro |
|
|
 |
GrgaZlatoper
|
To sam i napisao u drugom postu. Na više od 50% općina na području naše županije poziv na 93 nigdje ne završava jer su Banjan i njemu slični prosvjedom ucijenili MUP koji je do daljnjeg zabranio preusmjeravanje poziva s 93 na 112, a da poziv 93 ostvari svoju funkciju i npr. dođe u Vatrogasni operativni centar (VOC) Đakovo prvo moraju platiti reket od tisuću i više kuna mjesečno.
U tim situacijama uopće nije bitno tko dođe, nego KADA dođe. Ukoliko je početni požar u pitanju najbitniji su ukućani i susjedi. |
|
|
|
 |
porezni obveznik
|
Negdje prije je bilo da gori kuća u Kolodvorskoj ulici, dojava je išla preko 112, znaš gdje je bio požar?..U Kolodvorskoj ali u Gospiću..112 je naizgled dobra stvar ali vode ga političari umjesto struka. U slučaju da ti u Osijku trebaš vatrogasce i zoveš 112, prvo oni uzimaju podatke i kratku inf, a onda oni zovu Jvp i prenose. To je kao da ti gori kuća, a ti trčiš do susjeda da ti on nazove vatrogasce. Ovdje nije riječ o Banjanu i onome što on želi nego o tome da većina jvp-ova u domivini ne želi biti podređena ovakvom političkom duzs-u. Zašto policija nema preusmjeravanje broja.. |
|
Borislav Škegro |
|
|
 |
 |
|