Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Sojini proteini

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Rajnus
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1029
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.11.2006. 10:59 
Naslov:  Sojini proteini
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kada počinje razgovor o sojinim proteinima, gotovo uvijek se nađe netko koji će odmah reći da sojini proteini nisu u redu radi mogućih dodatnih učinaka. Kako bismo već jednom raščistili sve što se tiče soje i svih loših učinaka koje ima, ili koje navodno ima, odlučio sam stvar objasniti malo bolje.

Najprije pogledajmo sve moguće dodatne učinke soje. Jedan od glavnih razloga zašto sportaši - body builderi izbjegavaju soju je njezina niska biološka vrijednost (BV) koja iznosi 74. Razlog zašto ima tako nisku vrijednost je u tome što ne sadrži aminokiselinu metionin. Ova aminokiselina koja sadrži sumpor, posebno je bitna za sintezu proteina i za rast mišića, za pravilno djelovanje imuniteta i za proizvodnju glutationa. Glutation je djelomice odgovoran za sprječavanje oksidacije LDL (low density lipoprotein-lipoproteini niske gustoće) kolesterola i na taj način sprječavanje začepljenje arterija.

U više se studija pokazalo da su sojini proteini slabiji od proteina iz sirutke za nastajanje glutationa i imunitet. U jednoj od studija, štakore su hranili sojinim proteinima u koje nije bio dodan metionin. Ovi su proteini činili 13% svih dnevno unesenih kalorija. Ti su štakori imali povišen LDL kolesterol. Osim toga, imali su nisku razinu glutationa i nisu rasli tako brzo kao oni koji su bili hranjeni proteinima s višom BV. Jedna od glavnih briga koju su imali znanstvenici bila je ta da soja sadrži "anti- hranjiva" koja blokiraju probavu i apsorpciju većine hranjiva. Glavna "anti-hranjiva" u soji su inhibitori proteaze (enzim za probavu proteina) i lektini. Lektini uzrokuju široku paletu poteškoća, a glavna je da uzrokuju crijevna oštećenja. Proteaza je vrlo bitna za sportaše. To je enzim koji pomaže u probavi proteina. Inhibitor proteaze koči djelovanje proteaze i ostalih probavnih enzima - tripsina i chymotripsina. Soja sadrži i puno estrogenih sastojaka, poput genisteina i diadzeina. Svaki sportaš vjerojatno zna da povećanje razine estrogena nije baš korisno. Može dovesti do zadržavanja vode, povećanja tjelesnih masnoća i ginekomastije.

Kada ste ovo pročitali, vjerojatno ste već bacili sve sojine proizvode u smeće, ali, pričekate li još malo, saznat ćete i nešto o pozitivnim stranama. Sva ta "anti-hranjiva" nećete naći u sojinom izolatu, jer su odstranjena već u proizvodnji. Druga prednost izolata je u tome što mu dodaju metionin koji jako povećava BV soje. Studije su pokazale da je soja s dodatkom metionina čak i učinkovitija kod obnove i rasta mišića od kazeina.

Na početku sam spomenuo da sojin izolat povećava LDL kolesterol. To nastaje radi odstranjivanja nekih estrogenih tvari koje imaju utjecaj na snižavanje LDL kolesterola. Budući da soja na više načina snižava LDL kolesterol (isoflavoni, endokrini učinci, vlakna, saponini,..), u stvarnosti snižava razinu LDL kolesterola kod ljudi. Upravo suprotno od onoga što je bilo spomenuto na početku, dogodilo se kod štakora. Osim svega navedenoga, soja čak može smanjiti ili spriječiti neke oblike raka.

Sada ćemo se malo poigrati mitom da soja snižava razinu testosterona kod muškaraca. U studiji koju su proveli na majmunima, utvrdili su da soja nije uzrokovala nikakve promjene na reprodukcijskim hormonima. Napravili su više mjerenja: testosteron, DHEA, težina testisa, težina prostate,.. Nisu pronašli nikakve promjene kod mužjaka koje su hranili sojinim i proteinima iz jaja.

Sljedeća bi tvrdnja moga naletjeti na pozornost kod sportaša s vrlo sporom probavom. Sojin izolat dokazano podiže lučenje tiroidnog hormona kod ljudi. Unos različitih visokokvalitetnih proteina utječe na povećano lučenje tiroidnog hormona, ali soja ima posebno djelovanje. Međutim, dok to još istražuju, sve ukazuje na to da soja utječe na povećano lučenje T4 hormona. On se inače naročito smanjuje kod dijeta s duljim smanjenim unosom kalorija.

Sada se pitate kako dodati sojin izolat svojoj prehrani. Dobro je promiješati proteine iz sirutke sa sojinim izolatom u omjeru 2:1, ili jednostavno uzeti 30g (2 kuhinjske žlice) sojinog izolata prije spavanja zajedno s pola žlice Udovog ili lanenog ulja. Ulje će jako usporiti probavu proteina što i želimo postići tijekom spavanja. I, ne na kraju, sojin izolat je vrlo jeftin što mu je dodatan plus.

Sojin izolat PROSPORT Nutrition 750g za 2.990 SIT je na raspolaganju u svim trgovinama PROSPORT u Sloveniji.

Izvori:

1. Forsythe, W. A., Soy Protein, Thyroid Regulation and Cholesterol Metabolism. J. of Nutri. (review), 125 (3 suppl): 619S-623S, 1995.

2. Anthony, A.S, et al, Soybean Isoflavones Improve Cardiovascular Risk Factors Without Affecting the reproductive System of Peripubertal Rhesus Monkeys. J. of Nutri., 125: 43-49, 1995.

3. Hosokawa, Y., et al, Hepatic Cysteine dioxygenase Activity and Sulfur Amino Acid Metabolism In Rats: Possible Indicators In the Evaluation Of Protein Quality. J. of Nutri. 118: 456-461, 1988.

4. Hajos, G., et al, Effects of Proteolytic Modification and Methionine Enrichment On the Nu4tritional Value of Soya Albumins For Rats. Nutri. Biochem. 7:481-487, 1996.

5. Gotoh, N., Inhibition of Glutathione Synthesis Increases The Toxicity of Low Density Lipoprotein To Human Monocytes and Macrophages. J. Biochem. 296:151-154, 1993.

6. Potter, M. S., Overview of Proposed Mechanisms For the Hypocholesterolemic Effect of Soy. J. Nutri. 125 (3 suppl): 606S-611S, 1995.

7. Friedman, M, Improvements In The safety Of Food by SH-containing amino Acids and Peptides. J. Agric. Food Chem (Review). 42:3-20, 1994.

8. Moundras, C., Remesy, C., Levrat, M., Demigne, C., Methionine Deficiency in Rats Fed Soy Protein Induces Hypercholesterolemia and Potentiates Lipoprotein Susceptibility to Peroxidation. J. Metabolism. 44(9): 1146-1152, 1995.

9. Bounus, G., Gold, P. The Biological Activity of Undenatured Dietary Whey Proteins: Role Of Glutathione. Clin. Invest. Med. 14(4): 296-309, 1991

_________________
samo Osijek!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
wendy
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1104
Lokacija: suicide machine
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 13.11.2006. 14:11 
Naslov:  Re: Sojini proteini
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Vidi ti njega, čitav seminar pripremio... Wink

Dosta napisanoga mi nije bilo poznato, moram priznati... ja bih se htjela osvrnuti na hormone. Jedna moja vrlo pametna kolegica mi je sugerirala kako imam problema s hormonima zbog vegetarijanstva, odnosno zbog soje koja povisuje razinu estrogena. A ja, ustvari, imam disbalans estrogen/progesteron zbog jajnika koji ne slušaju Smile Osim toga, nisam vegan, a to znači da unosim i proteine životinjskog porijekla.

Što se tiče mita o snižavanju testosterona kod muškaraca, raspravljali smo i tome na faksu. Ono, netko pametan se našao pa povezao jedenje soje s feminiziranim vegetarijancima, povećanjem estrogena, smanjenjem testosterona... ljudi nemaju pojma pa svašta pričaju. Priznajem da ni ja nemam baš pojma pa neću pametovat.

Ono što znam je da soja zbilja ima nisku biološku vrijednost, a tako je sa svim biljnim proteinima.

Također, postoji razlika u namirnicama koje su obrađene i onima koje nisu. Sada se na tržištu može pronaći brdo različitih "vrsta" soje, s dodatkom ovoga i onoga te svatko koga imalo zanima što jede može si to i provjeriti.

No, kod svega što unosimo u organizam vrijedi pravilo - može biti lijek, ali ako se pretjeruje postaje otrov. Mislim da je u prehrani zbilja ključna riječ URAVNOTEŽENOST. To ne možemo postići bez ikakvog znanja o prehrani, a eto, Rajnus nam pomaže Wink

_________________
“Some people never go crazy. What truly horrible lives they must live”
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: