Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U hrvatskoj politici tek 20 posto su žene

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65811
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.05.2011. 9:02 
Naslov:  U hrvatskoj politici tek 20 posto su žene
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

- Suptilni ženski um izbjegava nasilje i ne može ga koristiti kao osnovicu svoje komunikacije. To je jednostavno u političkom umu svih političkih opcija u Hrvatskoj i žene se koriste kao ukrasni folklorni element, a ne kao kvalitetno biće. Globalno, to je i razlog zbog kojeg žena u hrvatskoj politici nema koliko bi trebalo, komentar je sveučilišnog profesora Nedjeljka Bosanca na najnoviju publikaciju "Žene i muškarci u Hrvatskoj 2011.", Državnoga zavoda za statistiku.

Prema podacima DZS-a, u županijskim skupštinama i gradskim vijećima ima tek jedna petina žena. U općinskim vijećima ima ih oko 15 posto. Posljednji parlamentarni izbori iznjedrili su 32 saborske zastupnice, odnosno njih 20,9 posto od ukupno 153 zastupnička mjesta. No, krajem 2010. godine kad je istraživanje provedeno, u Hrvatskom saboru sjedilo je 39 žena (25,5 posto), a čak 114 muškaraca.

Patrijarhalno društvo

- Položaj žena u političkom životu u RH ne može se motriti u modernoj Hrvatskoj od 1990. do 2011. godine, jer je u našoj državi zacementirana svijest u ranijem sustavu, do 90-ih. Točnije, ranije je sve upućivalo na patrijarhalni položaj žena u društvu, a uzmemo li u obzir da se u parlamentu donose odluke koje ne predstavljaju odraz većine naroda, već većine isfrustriranih političkih pojedinaca, jasno nam je na čemu smo - zaključuje Bosanac.

U političkom smislu, kaže Bosanac, političari uglavnom u javljanju za riječ koriste model nasilja kao osnovicu, što žene ne mogu. I zato ih i nema. No, da ih je više, kaže, sigurno bi pružale kvalitetnije političke rezultate upravo zbog toga što ne koriste govor mržnje, sile, nasilja i prepucavanja.

- Primjer je naša dogradonačelnica koja obnaša funkciju gdje trpi udarce i s lijeve i desne strane. Ne zato što nije sposobna za aktivni politički otpor, nego se sukobljeni dijelovi odnose kao dominantni, jednostavno jer su muškarci, kaže Bosanac.

Iako ne kaže je li na to mislila kad se kandidirala za dogradonačelnicu, Danijela Lovoković žali što u politici nema više žena. Kako kaže, ženski mozak drukčije funkcionira, a kako politika funkcionira na dnevnoj razini i reakcije su brze i trenutne, ženi je jednostavno teško. Njoj osobno važno je, dodaje, da sve bude u redu, da ne bude kakvih zamjerki u radu, pa poslu pristupa promišljeno i s odgovorom za sve. Treba li podignuti glas, koristiti grublju retoriku ili što slično da bi bila uz bok svojim muškim kolegama, Lovoković to neće učiniti, jer, kako kaže, ne zna postupati neiskreno. U određenim se situacijama neće do kraja povući, a potrošit će ako treba i više vremena da bi situaciju istjerala do kraja i na čistac.

Bolje za 20 godina?

Ružica Bilkić, načelnica općine Bilje, kaže da će, usvoje li se zakonski propisi prema kojima će na listama za izbore morati biti 50 posto žena, biti vrlo teško i to iz razloga što žene nisu zainteresirane za političke fotelje. Politika je, kaže Bilkić, posao koji ne podnosi damska ponašanja, a oni koji ne postupaju kao kauboji, ne mogu opstati.

- One koji se ponašaju 'damski' kolege smatraju znakom slabosti. Zato žene u politici moraju imati čvrste stavove, nastupiti odrješito i lupiti ako treba i šakom o stol. Naravno, suprotno svojim načelima. I ne zaboravimo da žena mora raditi tri puta više da bi se dokazala nego što to moraju muškarci, kaže Bilkić.

Gledano sa strane broja žena u hrvatskoj politici, demokracija u Hrvatskoj još uvijek je nepoznanica i bit će, ako je vjerovati procjenama prof. Bosanca, još barem 20 godina. Tek tada, smatra on, žene bi mogle zauzeti značajno mjesto u politici.

Slavonske vijećnice

Na području Slavonije i Baranje u gradskim vijećima otprilike je deset do 20 posto žena. Konkretno, u osječkom Gradskom vijeću ih je četiri, a isto toliko i u Vinkovcima, Belišću i Donjem Miholjcu. Tri žene u Gradskom su vijeću Belog Manastira i u Đakovu, po pet u Požegi i Vukovaru te šest u Slavonskom Brodu. Najmanje je u valpovačkom Gradskom vijeću gdje je samo jedna žena.

(Ne)ravnopravnost spolova u Saboru

Od parlamentarnih stranaka najviše zastupnica ima SDP, njih 19 (ukupno 55 zastupnika), slijedi HDZ s 15 zastupnica (ukupno 65 zastupnika, te HNS s dvije zastupnice (pet zastupničkih mjesta), a HSS-u imaju jednu zastupnicu (od ukupno šest mjesta). U Saboru sjedi i nezavisna zastupnica Đurđa Adlešič, te zastupnica češke manjine Zdenka Čuhnil.

Samo šest gradonačelnica, a 127 gradova u Hrvatskoj

Sukladno rezultatima lokalnih izbora 2009., od 20 županija samo jednu vodi žena kao županica, od 40 zamjenika župana njih sedam su žene, od ukupno 127 gradova u šest upravljaju gradonačelnice s 43 zamjenice gradonačelnika, od ukupno 194 takva dužnosnička mjesta. Žene kao načelnice upravljaju u 21, od ukupno 429 općina, a 57 je zamjenica načelnika, od ukupno 435 tih mjesta. Od ukupno 1.449 dužnosničkih te mjesta visokih državnih i javnih službenika, u 2010. njih su 432 obnašale žene (30 posto), a od 54 veleposlanika, osam je žena (14,8 posto).

Tekst: Marija Mihelić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Goran Flauder/foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
aždaha
Offline
Ukupno postova: 70
Lokacija: os
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.05.2011. 12:03 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

malo ih je al kradu ko muškarci...........danijela recimo, bila na platnoj listi šapine i nikom ništa, a u sukobu interesa debelom...........

_________________
TKO S DJECOM SPAVA, POPIŠAN SE BUDI........
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Provokator
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1500
Lokacija: US and A
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 17.05.2011. 14:25 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

od tih 20% jedna je sjebala cijelu državu Very Happy

šta će vas onda više Laughing

_________________
... za bunt je potreban um
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
rockeros
Offline
Avatar

Ukupno postova: 661
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 17.05.2011. 15:46 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

jel zene trebaju biti u politici zato sto su zene ili zato sto su sposobne??

_________________
crk'o nam Marshall-mislim na pojačalo
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Gangula brate
Offline
Avatar

Ukupno postova: 118
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.05.2011. 23:21 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ja bi na listu postavio onu od neki dan sto se javila da je poslala spijuna da pravi istrazivanje ko kako hebe na jebodromu kod katakombi Smile Smile

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
mali od čače
Offline
Ukupno postova: 413
Lokacija: selo veselo
Spol: Muško Muško
Post Postano: 17.05.2011. 23:47 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

ženi je mjesto kraj sudopera i šporeta! kakva politika i bakarači!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: