Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Muzej Slavonije: Povijest radija u Osijeku

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65886
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.05.2011. 14:00 
Naslov:  Muzej Slavonije: Povijest radija u Osijeku
06.05.2011. 19:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U petak 6. svibnja 2011. s početkom u 19 sati otvorenje je izložbe "Povijest radija u Osijeku" autora Ksenije Katalinić i Davora Vrandečića, kojom je dan prikaz razvoja radiofonije u Osijeku.

Na gotovo stoljetnom putu hrvatske radiofonije, započetom 1926. osnivanjem Radio Zagreba koji slavi 85 godina postojanja, vrlo brzo (1943.) susrećemo Radio Osijek, i to u ratnim zbivanjima kada je radio moćan medij promicanja politike vlasti. U programu su političke, privredne, kulturno-umjetničke, omladinske, obiteljske i zdravstvene emisije, vijesti i emisija na mađarskom jeziku, a nešto kasnije radiodrame i sportske emisije. Glazbeni program sastavlja se s gramofonskih ploča, a vrlo često uživo se emitiraju nastupi osječkih orkestara i izvođača, prenoseći bogati glazbeni život grada na radiostanicu. Radio Osijek 1950-ih godina istaknuti je promotor vokalne zabavne glazbe koji okuplja maštovite nadarene osječke glazbenike i popularizira pjesme koje će biti snimljene na gramofonskim pločama. Pojava magnetofona na Radio Osijeku (1950.) omogućava snimanje novinarskih priloga i reproduciranje u emisijama, čime se postiže kvaliteta radijskog novinarstva. Tonski režijski pultovi olakšavaju emitiranje programa, a glazba se snima na mekane magnetofonske vrpce. U 60-im godinama polako nestaju plesni orkestri s trubačima i saksofonistima, a dolazi vrijeme električnih gitara i vokalno instrumentalnih sastava rock-glazbe („Dinamiti", „Lavine", „Rebus"...). Po uzoru na njih, od 1975. do 1990. stasava nova rock-generacija talentiranih glazbenika (Duge, Ritam 33, O.K. band, Valter, Galebovi...). Njihov glazbeni put prati najdugovječnija glazbena emisija Nedjeljom u 10, popularna Desetka, odnosno Desetica. Uz Radio Osijek odrastaju generacije slušalaca.

Za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku 24-satni program Radio Osijeka i nove radiopostaje sa sjedištem u Osijeku pune eter informacijama o ratnoj zbilji, napadima, pomoći, stradanjima civila i branitelja, a uz domoljubne pjesme odašilju istinu o Domovinskom ratu. Pjesmama preko motorole (1991.) prva se oglašava Ratna krugovalna postaja „Žuta podmornica" osnovana 1992., a za njom Hrvatski radio Baranja (1992.) i Slavonski radio (1993).

U Osijeku privatne i komercijalne postaje, kakve su Gradski radio (1996.) i Radioplus (2001.), te internetske radiopostaje, Radio Mačkamama (2009.) i RADIOETFOS (2009.), pojava su na prijelomu tisućljeća i početak su novog digitalnog doba emitiranja radio programa.

Radioprijemnici u Muzeju Slavonije čine vrlo značajnu zbirku koja nas vodi kroz vrijeme radija. Radio u Hrvatskoj biva prihvaćen s oduševljenjem, u početku distanciran od aktualnih događaja s izrazito kulturnom ulogom, kasnije političan, mijenja i prilagođava program, popularizira glazbene žanrove i izvođače, govornim emisijama poučava i savjetuje. „Zlatno doba" radija prestaje pojavom televizije, ali mu diskografska industrija nudi sadržaje za novu mlađu publiku. Zahvaljujući tranzistorskoj tehnologiji, radijski program izlazi na ulicu. Prijenosni i džepni prijemnici nose se na izlete, putovanja i šetnje. Radio se sluša u automobilu. Proizvode se modeli radioprijemnika s gramofonom i televizorom, te osobito popularni radijski kasetofoni koji snimaju radijski glazbeni sadržaj na kasete slušane u željeno vrijeme. U teškim trenucima stvaranja samostalne Hrvatske radio ispunjava naša očekivanja - obavezan je u skloništima, uz toplu odjeću, hranu i vodu. Rado je slušan i danas jer nezamjenjiv je u brzom informiranju i čestoj komunikaciji sa slušateljima.

Izložba je nastala u suradnji Elektrotehničkog fakulteta Osijek, Odjela za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, HRT Radio Osijeka i Muzeja Slavonije Osijek. Izložba će biti postavljena u Muzeju Slavonije do kraja godine.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: