Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Sokol: upis novih članova u Gimnastičko društvo 'Osijek-Žito'

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65911
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.01.2011. 8:46 
Naslov:  Sokol: upis novih članova u Gimnastičko društvo 'Osijek-Žito'
10.01.2011. 8:51
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Gimnastičko društvo „Osijek-Žito“ (Kralja Zvonimira 5, Osijek) u ponedjeljak 10. siječnja 2010. počinje s treninzima i upisima novih članova.

Gombalaštvo ili gimnastika u Osijeku i Hrvatskoj javlja se vrlo rano, ali ne oganizirano već kao oblik tjelovježbe koju su sprovodili njemački i austrijski časnici koji su boravili u garnizonima u osječkoj Tvrđi. Pervo Društvo Gombalacah osnovano je 19. kolovoza 1865. godine i predstavlja, uz streljačka društva u Osijek i Zagrebu, najstarije sportsko društvo u Hrvatskoj.

Na velikoj svečanosti 2. rujna 1865. godine udareni su temelji organizirane gimnastike u gradu Osijeku slanjem “Molbe za odobrenje pravila Pervoga Društva Gombalach”, odnosno, mi bi to danas vjerojatno protumačili kao prvog Statuta društva.

Nakon skoro 20 godina neaktivnosti, zapamtit ćemo 6. prosinca 1896. godine kada je osnovan Hrvatski sokol, a utemeljitelji su bili dr. Ante Pinterović i Adam pl. Reisner. To je bio početak onoga što je sada jedan od promicatelja osječkog sporta i grada Osijeka – “Gimnastičko društvo Osijek”.

Danas, Gimnastičko društvo „Osijek-Žito“ čine iskusni treneri i vrsni gimnastičari, višestruki osvajači europskih i svjetskih medalja. Rezultat je to dugogodišnjeg rada svih članova Društva čime se nameće zaključak kako GD “Osijek-Žito” ima svoju prošlost, svoju sadašnjost, a kako stvari stoje i vrlo blistavu budućnost koja će još mnogo puta zasjati i pronositi ime Društva u zemlji i svijetu.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: