Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



AutoZona S2#6: Što je to downsizing; terenci i zimske gume...

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
AutoZona
Offline
Ukupno postova: 22
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.01.2011. 22:31 
Naslov:  AutoZona S2#6: Što je to downsizing; terenci i zimske gume...
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Downsizing, tj. smanjivanje je trend koji već nekoliko godina vlada automobilskom industrijom. Pomoću sve kompliciranijih tehnologija iz relativno malih zapremina izvlače se donedavno nezamislive količine konjskih snaga i okretnog momenta, a znatno su reducirani potrošnja i emisije štetnih plinova. Bar u teoriji.

Znači, želite zadržati konačan rezultat, ali uz manje investiranja i štetnih posljedica. U realnom svijetu je to vrlo teško izvedivo; koliko znam, jedino su žene uspjele realizirati tu ideju i mogu dobiti od muškaraca ono što im treba i to u puno manjem pakiranju i definitivno bez neželjenih nuspojava. Jedino moraju kupovati baterije.

Međutim, baterije, tj. struja nas za sada ne mogu spasiti od trošenja ovih zadnjih kapi nafte, jer su električni auti još uvijek preskupi i imaju doseg od nekoliko metara, a i tu struju treba negdje proizvesti. Dakle, autoindustrija je privremeno rješenje pronašla u downsizing-u. Tako danas možete kupiti VW Polo (Škodu i Seat isto) s 1,2 litrenim motorom od 105 ks ili 1,4 litrenim i čak 180 konjskih snaga.

Da ste to izvalili u omiljenoj birtiji prije deset (ili čak i manje) godina, bili biste predmet ismijavanja i sponzor nekoliko sljedećih rundi. Fiat je sada čak predstavio svoj model 500 s dvocilindričnim 0,9 litrenim motorčićem i 85, a uskoro čak i 105 ks. Naravno, potrošnja i emisija ispušnih plinova su znatno smanjene, Fiat navodi za čak 30 %. To znači da ova izvedba od 85 ks u prosjeku troši samo 4,1 litru na 100 km, a izbacuje samo 95 grama CO2 po kilometru.

Ovaj ultramoderni stroj to postiže zahvaljujući implementaciji sve sile novih tehnologija - tu je vrlo mala turbina, zatim start stop sustav te multiair sustav elektrohidrauličnog upravljanja usisinim ventilima. Osim vrlo zanimljivog zvuka, koji će nekog podsjetiti na Peglicu, ovaj dvocilindraš će oduševiti performansama. Dakle, dva cilindra i samo 900 kubika, a ubrzanje od nula do sto samo 11 sekundi i maksimum na 173 km/h. Odlično.

TESTOVI: Suzuki Alto, Toyota RAV4

Autor: Srđan Marov
Montaža: Tomislav Strahonja
(ujedno i voditelji emisije)

AutoZona S2#6, OSTV [17.12.2010.]


Pogledajte: Auto Zona arhiva emisija


Auto Zona se prikazuje na Osječkoj televiziji petkom u 21,00 i ponedjeljkomu 16,30, uz napomenu kako je nova emisija na rasporedu svakog drugog petka.

Auto Zona je projekt kojem je cilj približiti gledateljima novosti iz svijeta automobila u ležernom i neformalnom obliku. Stalne rubrike su testovi, predstavljanje noviteta i aktualnih zbivanja na tržištu automobila.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
žena
Offline
Ukupno postova: 93
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 02.01.2011. 23:03 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

vidi ovog malog straha Very Happy

_________________
Da je Bog htio pedere napravio bi Adama i Stevu...
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: