Kupujmo Hrvatsko u Bosni!
Bio sam jučer sa svojima u Orašju mjesečnom šopingu. Generalni zaključak je da su i kod njih poskupile neke stvari. Većina stvari je jeftinija, a ako je i ista - opet je jeftinije jer se dobije povrat poreza!!! Znači, u svakom slučaju je jeftinije Hrvatsko u Bosni!!!
Evo cijena:
Gillete Fusion 8 - 40,55 KM (155kn) --> Kod nas je u Metrou na karticu onu 160 kn. Nigdje drugo ni nema pakovanje sa 8 + povrat poreza
Ulošci 2x10 kom/Always ultra lig - 3,29 KM = 12,5 kn. Minus povrat poreza!!! Kod nas su mislim 24kn...neznam točno!
Jana voda po 1,5 L - uzeli smo 2 paketa, znači 12 komada - 9,84 = 37,68 kn Znači jedna jana od 1,5 L je 3,1 kn. Još manje kad se porez odbije!!! Pošto je kod nas???
Jadro keks Kokos-čokolada - 2,09 KM= 8 kn (minus povrat poreza)
Maramice Paloma 12 kom - 1,34KM = 5,13kn. Kod nas su u konzumu oko 5 kn one konzum maramice - ovo su paloma, one +2 gratis...mislim da su preko 10 kn kod nas, baš ću pogledat...i da, na tih 5,13 kn se odbije poreza još!
Šećer 5kg - 7,15 KM = 27,3 KN. 1 KG = 5,4 kn. Minus porez!
Kinder čokolada 100g - 1,99KM = 7,6 kn. Minus porez. Mislim da kod nas nije ispod 10 kn!
Uglavnom račun je iznosio 188,29 KM ili 29,56 Eura. PDV je 17 posto što znači 27,37 KM. Tih 27 KM se dobije nazad kad se ponovo dođe u trgovinu. Na granici se samo ovjeri papir koji se dobije u trgovini.
U kunama - Račun je iznosio 721 kn. Povratom poreza se dobije natrag 104 kn. Znači račun je iznosio 617 kn.
Moje pitanje je: Ako izostavimo povrat poreza, zašto cijene u Bingu u Orašju mogu biti toliko niže nego u Hrvatskoj. Zašto je jana od 1,5 L u Bingu 3 kn!? Kako je to moguće??? Naravno imaju sve okuse jane: s limunom, šumsko voće...ali su one koji fening skuplje!
P.S. Kupio sam i Eronet SIM karticu za 10 KM, 5 KM na njoj i još sam kupio bon od 5 KM. Živim u pograničnom području pa imam signala eroneta. Inače, cura mi je iz bosne pa da se čujemo...prije sam zvao s tomata! Sada sam na toj eronet kartici aktivirao !hej broj i dobijem za 6 KM 1000minuta koji vrijede 30 dana. Uspostava poziva 6 feninga. Odlično! Znači za 23 kn pričam cijeli mjesec - naravno plus uspostava poziva! Ali račun se sporo topi, fening po fening. Sada imam 3,5 KM na računu, 10-12 kn znači - i to traje i traje...
--> sad će netko reć ovome je sve bolje iz bosne...i cure su mu u bosni bolje...
Ali eto, šta da se kaže...slučajnost! Osim toga, cura mi je Hrvatica iz bosne - vodim se parolom Kupujmo hrvatsko...hehe