Iako je magistrica znanosti i zaposlena kao
stručni savjetnik na Odjelu za biologiju Sveučilišta J.J. Strossmayera, u opisu posla
Ivane Vrućine je i brojanje
uboda komaraca na vlastitom tijelu.
Naime, posljednja mjerenja, prema podacima
ZZJZ-a, pokazala su da se u pojedinim dijelovima grada broj uboda komaraca u
15 minuta doseže čak
30, što je dvostruko više od dozvoljene gornje granice. Upravo do ovih podataka Zavod, između ostalog, dolazi i prema podacima koje im dostavlja
sedam “žrtava” komaraca, koje svaku drugu večer na sedam gradskih punktova dijelove svog tijela namjerno izlažu komarcima. Riječ je o metodi
“čovjeka aspiratora”, koja se provodi u trajanju od 15 minuta dnevno.
-
"Osim mene, ovaj posao radi još šest mojih kolega s Odjela, a broj uboda komaraca mjeri se u Tvrđavici, na Iktusu, Donjem gradu, Retfali, Jugu II, Sjenjaku i Sarvašu. Mi za ovaj posao ne dobijemo nikakvu dodatnu naknadu, jer s obzirom na to da Fakultet ove godine obavlja monitoring komaraca u gradu, ovo mjerenje u opisu je našeg posla. Posao izgleda tako da se izloži obično podlaktica i pokuša svakog komarca, koji sleti usisati aspiratorom. Naravno da postoje situacije kada je broj komaraca velik i to je nemoguće, pa se redovito s terena vraćamo izbodeni i nakon svakog mjerenja se zaklinjemo da to više nikada nećemo raditi", priča kroz smijeh
Ivana.
Da bi osoba bila podobna za ovo dobrovoljno
“žrtvovanje” komarcima neophodno je imati blage
reakcije na njihove ubode, a na odjelu kažu kako svaka osoba drugačije reagira, pa se tako reakcije kreću od ljubičastih otoka na tijelu, do posve neprimjetnih uboda.
-
“Istina je i da komarci neće svakoga jednako bosti. Naime, najviše ih privlače osobe čija organizam izlučuje više CO2, ali teško je reći koje su to osobe”, zaključuje
Ivana.
Iako se ova mjerenja rade već godinama, velik broj Osječana
“ljude apiratore komaraca” još uvijek čudno gleda prilikom njihova posla na terenu.
-
“Imali smo i slučaj kada su nas na Bosutskom naselju optužili da se drogiramo u grmlju”, prisjeća se
Ivana.
Autor:
Nefreteta Zekić/Glas-Slavonije.hr