Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tko još poštuje članak 95. Obiteljskog zakona!?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
gaap
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2694
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 06.07.2005. 11:10 
Naslov:  Tko još poštuje članak 95. Obiteljskog zakona!?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Maloljetnička delikvencija u Osijeku gotovo je tradicionalna tema koja se javlja po završetku školske godine kada, mahom srednjoškolci, ali sve više i osnovnoškolci završnih razreda svoje slobodno vrijeme provode u zakonom kažnjivim aktivnostima. No da vandalizam, remećenje javnoga reda i mira te korištenje opojnih droga nije rezervirano samo za ljetno razdoblje pokazuju i zabrinjavajuće brojke PU Osječko-baranjske. Prema njima, unutar 2004. godine, na osječkom području zabilježeno je čak 389 kaznenih djela počinjenih od strane 322 maloljetne osobe dok je unutar prvih pet mjeseci 2005. godine prijavljeno 90 kaznenih djela koja je počinilo 114 maloljetnika.

Ako se kaznena djela stave na stranu kao nešto na što čak i najodgovorniji roditelji starijih maloljetnika ponekad ne mogu izbjeći, ostaje činjenica da su u protekloj godini na širem području Osijeka zabilježena 102 slučaja kršenja odredaba članka 95. Obiteljskog zakona koji brani maloljetnicima, mlađim od 16 godina, boravak izvan roditeljskog doma nakon 23 sata bez pratnje punoljetne osobe. No, kako tvrde neki od roditelja čija su djeca zgriješila prema članku 95. poštovati ovu zakonsku odredbu nije nimalo lako. Kako kažu, sva događanja zabavnog karaktera u gradu počinju jako kasno a primjerice, odlaske na koncerte, posebno u vrijeme praznika teenagerima je teško zabraniti.

- Svjesna sam da je zakon napravljen za dobrobit naše djece ali isto tako u nekim ga je situacijama teško poštovati. Samo sam prošli tjedan morala svojoj petnaestogodišnjoj kćeri objašnjavati zašto se sa koncerta koji počinje u 22 sata mora vratiti ranije. I u oba slučaja me nije poslušala, za što ju i ne krivim - kaže jedna majka.

No, da djeci roditelji ne daju dopuštenje za ostajanje vani do jutarnjih sati, koje se lako može dobiti po izgovorom "koncerta", broj kaznenih djela počinjenih od strane maloljetnika bio bi znatno smanjen. Psihološke studije i policijske statistike pokazuju kako je većina kaznenih djela izvršenih od strane maloljetnika počinjeno upravo u vrijeme kada roditelji misle da su im djeca po nadzorom druge odgovoren osobe ili na zabavnim događanjima - koncertima ili pak rođendanskim proslavama.

Samo za ilustraciju, najviše kaznenih djela počinjenih od strane maloljetnih osoba odnosi se na remećenje javnog reda i mira, njih čak 227 u prošloj godinu te 73 u prvih pet mjeseci ove godine. Za kršenje odredaba zakona o suzbijanju opojnih droga u 2004. godinu zabilježeno je 73 prijave protiv maloljetnika te njih 14 do kraja svibnja 2005. godine.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Mamama
Post Postano: 07.07.2005. 7:19 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Batina je iz raja izašla.

Download Poruke   Ocijeni poruku  
Leteci mungos
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6728
Lokacija: Priory of Semen
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.07.2005. 12:48 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

@Mamama, jedna od glupljih narodnih izjava.

Batina se moze zamijeniti razgovorom i posvecenoscu djeci, ali to nije tako lako koristiti jer iziskuje trud. Batinjanje je manji trud, zato je i cesce u upotrebi.

_________________
Omnium gadgetum mecum porto!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Gemi
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2963
Lokacija: Nebesa
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 07.07.2005. 12:59 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

A mozda bi bilo bolje da na nasim potomcima ispravljamo greske nasih roditelja ili upotrebljavamo ono sto smo smatrali dobrim?

_________________
Gemi031
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: