Autor |
Poruka |
Redakcija 031
Ukupno postova: 70845 Spol:  Nebitno
|
Studenti iz niza mjesta u Osječko-baranjskoj županiji koja se ne nalaze u tzv. osječkom prstenu, već su duže vrijeme nezadovoljni što ih tretiraju kao domicilne studente pa na studentskim iskaznicama, iksicama, imaju triput manje sredstava od nedomicilnih, među koje se, smatraju, ubrajaju.
- Pitam kako to da, recimo, studenti iz Valpova imaju pravo na dva obroka dnevno na iksici, a studenti iz, primjerice, Bizovca, Koške, Podgorača i sličnih mjesta na samo jedan obrok, dakle imaju tzv. osječku iksicu?! Pa obilaznicom je Valpovo bliže Osijeku nego Bizovac! Pream novom, 'bolonjskom' sustavu studenti-putnici, među koje i sam pripadam, često moraju ostati u gradu, odnosno na fakultetu, od 8 do 20 sati, zbog predavanja, vježbi i drugoga. Kod kuće praktički samo spavamo, a u Osijeku onda, zbog manjka kuna na iksici, moramo trošiti svoj novac ili ostati gladni, pita ogorčeni student Igor s Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku.
Naime, nedomicilni studenti osječkog sveučilišta na iksici otprilike imaju 750 kuna mjesečno, a domicilni triput manje. U Studentskom zboru razumiju ogorčenje studenata koji ne pripadaju osječkom području a imaju osječke iksice. " U više smo navrata pisali Studentskom centru te Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ali ništa se nije promijenilo", tvrde.
Melita Dumančić, voditeljica PJ Prehrana studenata u STUC-u, slaže se da su mnoge odredbe u vezi s iksicama nelogične, ali tvrdi da oni tu ne mogu ništa.
- Trenutačna situacija rezultat je Pravilnika o prehrani, koji je prošle godine donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, s točnim popisom mjesta koja pripadaju u osječko područje, a koja ne, kaže.
STUC: “Prigovori su opravdani, ali mi ne možemo ništa učiniti”
- Imali smo puno opravdanih prigovora studenata, koji su proslijeđeni Ministarstvu i to je djelomice urodilo plodom. Nakon toga odredbe su malo promijenjene, još je nekih 16 posto mjesta u okolici Osijeka dobilo tu 'vanjsku iksicu'. Neke su nelogičnosti ostale, ali jedino nadležno za promjene je Ministarstvo, objašnjava voditeljica Melita Dumančić.
Autor: Tomislav Levak/ Glas-Slavonije.hr |
|
|
|
|
 |
PEGY
Ukupno postova: 2664 Lokacija: Seychelles Spol:  Nebitno
|
Istina je!
Studenti udaljeni preko 30km od Osijeka koji samo u autobusu provedu više od 2h dnevno i najčešće provode preko 10 h izvan doma dobiju nekih 200kn na iksicu, a to imaju 10 dana. Pa ti onda studiraj,budi USPJEŠAN STUDENT-kako??? ako si većinu dana gladan?! |
|
|
|
|
 |
inka12
Ukupno postova: 59 Lokacija: osijek Spol:  Žensko
|
Ja na prvoj godini dobila 700 kn, iako sam odavde. malo su se dobrano zahebali  |
|
|
|
|
 |
hren
Ukupno postova: 37 Lokacija: osk Spol:  Žensko
|
pa mijenjajte pravilnik! |
|
 |
Danchy
Ukupno postova: 53 Lokacija: Grad na Dravi Spol:  Žensko
|
Čast izuzecima...ali ne mogu, a ne otkomentirati, svaki student ima mobitel...za beskrajne razgovore, ali i odlaske na studentski party koji su iz tjedna u tjedan sve posjećeniji...šankovi i stolovi puni cuge...a gle čuda...kafići u Tvrđi ne primaju "iksice" ????? Dakle, možda malo posložiti prioritete? |
|
|
|
|
 |
bazooka_joe
Ukupno postova: 3237 Spol:  Nebitno
|
Ti si,vidim,jedna od onih koji su,nakon hranjenja blaga u 5 ujutro, pjesacili 5 km bosi po snijegu do zeljeznicke stanice kako bi se jeftino odvezli do grada gdje su se pohadjala 2 faksa i sve same petice... Svaka cast!
Ajd sad natrag u vremeplov i put kuchi,50 godina u proslost!  |
|
_________________ "We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan |
|
|
 |
PEGY
|
|
Zadnja promjena: PEGY; 25.01.2013. 3:47; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
 |
divkovi1 Ukupno postova: 49 Spol:  Nebitno
|
Čast izuzecima...ali ne mogu, a ne otkomentirati, svaki student ima mobitel...za beskrajne razgovore, ali i odlaske na studentski party koji su iz tjedna u tjedan sve posjećeniji...šankovi i stolovi puni cuge...a gle čuda...kafići u Tvrđi ne primaju "iksice" ????? Dakle, možda malo posložiti prioritete?
|
Potpisujem
Mogu se studenti ljutiti na ovo sto cu napisati, ali studij nije obavezan, pa tko nema neka ne studira. A moze se i vanredno uz posao studirati, pa ce se imati novaca... |
|
|
|
|
 |
FunkyLady Ukupno postova: 613 Lokacija: Osijek Spol:  Žensko
|
Istina je!
Studenti udaljeni preko 30km od Osijeka koji samo u autobusu provedu više od 2h dnevno i najčešće provode preko 10 h izvan doma dobiju nekih 200kn na iksicu, a to imaju 10 dana. Pa ti onda studiraj,budi USPJEŠAN STUDENT-kako??? ako si većinu dana gladan?!
|
Neistina... Svi koji se nalaze 30km od Osijeka imaju "seosku iksicu" od 750kn.
Da je glupo i neorganizirano, je. Jer ja na iksici imam 250 kn, a ljudi iz istog mjesta kao što sam ja, samo s drugog fakulteta imaju 750kn. Na osnovu čega to varira - ne znam!
Znam samo da u referadi kažu da ide samo udaljenost preko 30km... Dok na nekim drugim fakultetima (Odjel za matematiku, Poljoprivredni) unatoč manjoj udaljenosti, studenti imaju 750kn...
S obzirom na činjenicu da svoju iksicu potrošim na kave i sokiće, unatoč činjenici da sam nerijetko na faksu od 7 i 30 pa do 19:30. Ovim ne želim reći da nam nužno svima trebaju povećati, već želim reći da trebaju izjednačiti prava svih studenata s istog područja... Dakle, ilii svima 250 ili 750. Ovako je besmisleno. |
|
_________________ „Koja se to bit otkriva nakon što svi društveni snovi iščeznu, a čovjek uvidi da su "mogućnosti vjere za njega posve dokinute"? Tijelo. Samo ecce homo, očiti patetični, konkretni čovjek. Jer "jedno je sigurno: meso smo, potencijalne lešine. Kad god uđem u mesnicu začudim se što nisam ondje, umjesto tih životinja."“ |
|
|
 |
Brick Top
Ukupno postova: 708 Spol:  Muško
|
Slažem se da je dosta nelogično da ako netko provede praktički cijeli dan van svog doma ima pravo na samo jedan obrok dnevno i to bi trebalo ispraviti. Za sve treba biti jednako osim za same Osječane, oni ipak mislim da stignu kući tokom dana.
Slažem se i s time da je takvih osoba koje mogu zapasti u situaciju u kakvoj je taj izvjesni Igor iz članka, jako malo. Daleko je više onih koji niti ne koriste iksicu (pogotovo sada kad je zatvoren Bendek, tj. kada im je "ispod časti" ići jesti na liniju u STUC). Stoga smatram da se taj Igor, ako je imalo društvena osoba (ako je s ETF-a, onda teško  šala mala) lako može snaći za još jedan obrok, sigurno neće ostati gladan. Uostalom, u srednjoj školi sigurno nije imao iksicu, a nije niti kopirao skripte ni udžbenike, nego ih je kupovao pa je svejedno bio i sit i zadovoljan i nije se žalio kako nema novaca.
Također, slažem se i s time da mnogi studenti novce (najčešće) svojih roditelja troše na pizdarije (kako bi se reklo, ponašaju se kao da su pušteni s lanca), ali to je sad već neka druga tema. |
|
|
|
|
 |
PEGY
|
|
Zadnja promjena: PEGY; 25.01.2013. 3:48; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
 |
MissTake
Ukupno postova: 8773 Lokacija: Somewhere over the Rainbow Spol:  Nebitno
|
|
|
 |
gigi27 Ukupno postova: 122 Spol:  Žensko
|
Svaki put se nasekiram kada čitam ove rasprave i obećala sam si da ću prestati i čitati i piskarati....ali eto...ne mogu si pomoći....kaže, studij nije obavezan- ako nemaš love ne moraš studirati.....točno.....odvratno točno...ali to je i cilj ovog sustava; učiniti one koji nemaju još siromašnijima, a bogate još bogatijima! Sjetimo se da je obrazovanje karta za bolji život svima, a naročito siromašnima. Ali, ne, oni neka se drže lijepo svojih loših pozicija u društvu i neka ni ne pokušavaju obrazovati se. Doduše, mogu! Neka rmbače! I onda će gore proći od onih koji imaju. Potrgat će si kičmu do tridesete, imat će uspjeh na faksu gori od onih koji su imali sreće u životu...i tako do u nedogled. Ali da, kaže neki mamin sin ili ljupka kćerkica- ne moraju svi studirati... |
|
|
|
|
 |
FunkyLady Ukupno postova: 613 Lokacija: Osijek Spol:  Žensko
|
@Mistake, to vrijedi za one koji su više od 30km udaljeni od OS, da...
A Pegy, onda očito tu svaki fakultet vodi svoju politiku. Znam da je kod nas dovoljno da netko tko je iz 30 km udaljenog mjesta donese potvrdu prebivališta i to se riješoi tako što mu povećaju iznos...
A ja sam udaljena svega 5 km  (Bilje), a problem su neredovite busne linije.Ovi koji dobiju 750, dobiju jer Bilje spada pod područje posebne državne skrbi, no eto, to se očito ne primjenjuje na svakom faksu... |
|
_________________ „Koja se to bit otkriva nakon što svi društveni snovi iščeznu, a čovjek uvidi da su "mogućnosti vjere za njega posve dokinute"? Tijelo. Samo ecce homo, očiti patetični, konkretni čovjek. Jer "jedno je sigurno: meso smo, potencijalne lešine. Kad god uđem u mesnicu začudim se što nisam ondje, umjesto tih životinja."“ |
|
|
 |
Losos:D Ukupno postova: 129 Spol:  Muško
|
Pozdrav ekipa
Čisto da raščistimo neke stvari i stanem na kraj baljezgarijama!
Studij je skup i kao takav sto je na javnom sveučilištu treba biti besplatan, hrana jednako tako i imamo iznimne srece sto zvimo na balkanu jer je jos samo u rijetkim zemljama tako da se trose ogromna sredstva na stud standard. TO je dobra stva ri treba biti tako ne pljujem.
No sto se tice love na xicama tu je odgovoran JEDINO STUDENTSKI ZBOR.
Vidite.... MZOŠ odredi generalna pravila i tako se i to i vodi, grubo odreže neka mjeseta neka doda i ostalo i tako se to vodi. E onda se javi samo jedan jedini student koji kaze da je njemu potrebno više od sat vremena da dodje do kuce iako je kuca samo 20 metara zračne linije od faxa ali eto zbog voznog reda i ostalih govana na cesti i skupe karte i ostaloga to je naprosto tako.
E onda kaže Gavranović (samo on to može napraviti naravno) ja ću sada vama pomoći (ili neću jel  šalim se malo)
Onda on krene prvo do tog studenta i pita ga za točnu adresa, pa do autoprijevnozika koji ima redovite (najredovitije) linije i uzme vozni red za to selo/grad, pa onda uzme izračun cijene karte od istoga, pa uzme kartu i na njoj označi rutu koju autoprijevoznik ima.
I ako se nakon toga sve ispostavi da imaju tri linije i da voze do mjesta preko sat vremena e onda dodje jedna teta u MZOŠu to odobri i ministaar to potpiše i VIOLA student ima vanjsku xicu.
Što se tiče neregularnosti na faxovima, tu ureduju tete u referadi i nitko više, jer samo jednim klikom miša oni mogu to promjeniti, no ako dodje inspekcija onda oni lete s tog mjesta (ili ih čelnik fakulteta zaštiti što je više vjerovatno)
Dakle takva je procedura, malo sam karikirao ali samo SZ to moze promjeniti |
|
|
|
|
 |
 |
|