Samo je
16 ugostitelja u državi, ili u prosjeku
jedan na tisuću ugostiteljskih objekata, uspjelo prilagoditi svoje objekte novom, zahtjevnom
režimu nepušenja u kafićima, koji prema
Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda stupa na snagu
9. travnja.
Ostali ugostitelji koji svoje objekte namjeravaju učiniti
pušačkima, a to znači opremiti ih
vrhunskom i skupom ventilacijom, radove u objektima obavljat će uglavnom
ljeti, dok gosti njihovih lokala budu sjedili na terasama.
Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi vlasnici ugostiteljskih objekata podnijeli su samo 16 zahtjeva za izdavanje rješenja za prostore za pušenje, sukladno odredbama Zakona. Zahtjeve za izdavanje rješenja, doznaje se u resornom ministarstvu, podnijeli su vlasnici ili korisnici ugostiteljskih objekata na području
Zagreba,
Karlovca,
Jastrebarskog,
Kutine,
Čazme i
Pisarovine.
Nakon što netko podnese zahtjev,
inspekcija provjerava udovoljava li objekt svim zakonom propisanim
tehničkim uvjetima da bi se u njemu moglo pušiti. Krajnji rok za izdavanje rješenja je
60 dana od dana podnošenja zahtjeva sa svom potrebnom dokumentacijom. Ugostitelji će i nakon 9. travnja moći podnositi zahtjeve za izdavanjem rješenja za pušačke prostore, no u objektima za koje do tog roka nisu ishodili rješenje, pušenje
neće biti dopušteno, objašnjavaju u Ministarstvu zdravstva.
To što će se stupanjem na snagu
Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda moći zapaliti cigareta u samo 16 od gotovo
16.000 ugostiteljskih objekata u državi, cehovske predstavnike ugostitelja ne čudi ni najmanje.
- Ljudi ne predaju zahtjeve zato što još nisu prilagodili svoje objekte novim zakonskim uvjetima. U ugostiteljskim objektima su sada gosti, i vlasnici čekaju da počnu raditi terase kako bi krenuli u adaptacije, a da im posao ne stoji, kaže
Zlatko Puntijar, predsjednik
Ceha ugostitelja.
Koliko će vlasnika lokala uspjeti u financijski zahtjevnom naumu preuređenja lokala, odnosno tražiti status pušačkog lokala, u Cehu ugostitelja ne žele procjenjivati.
- Ne znam koje bi svrhe imala takva procjena. Netko može raditi i dvije godine kao nepušački objekt, a onda se sjetiti da bi bio pušački - veli Puntijar.
Pepeljare u kafićima, dakle, smiju stajati još mjesec dana, a onda se opet može očekivati pojačani rad inspekcije. No, 9. travnja nitko neće posebno osjetiti, jer će proljeće i terase, sada je već izvjesno, stvarnu primjenu zakona o zabrani pušenja još jednom prolongirati za
najmanje šest mjeseci.
Slavonski ugostitelji ljuti
U
Cehu ugostitelja Obrtničke komore Osijek kažu kako još nisu dobili nikakve informacije o broju ugostitelja koji su zatražili zahtjev za registracijom kao nepušački lokali.
- S obzirom na to da mi nemamo nikakve podatke je li tko zatražio novu kategorizaciju, tu informaciju ne može imati ni bilo tko drugi u Osijeku. Kako dolazi vrijeme terasa, ugostitelje ova kategorizacija neće ni zanimati do jeseni, kaže
Josip Mihaljević, predsjednik Ceha ugostitelja Osijek.
Da slavonski ugostitelji dijelom
bojkotiraju spomenutu kategorizaciju, uvjeren je i
Zdravko Peko, predsjednik
Udruženja ugostitelja Osijek.
- Novi Zakon je diskriminirajući te većina ugostitelja i nije zatražila novu kategorizaciju jer se nadaju da će Zakon u međuvremenu pasti, kaže Peko.
(N.Z.)
Prilagodba teška do 10 tisuća eura
Kafići koji se odluče biti pušački moraju osigurati posebnu ventilaciju s
najmanje deset izmjena zraka u sat vremena i posebni sustav za
filtriranje zraka. Takva ih investicija, prema nekim procjenama, može stajati i do
10 tisuća eura. Kafići manji od
50 četvornih metara mogu se odlučiti za status pušačkog kafića ako osiguraju ovakve uvjete, dok veći lokali mogu imati posebnu
prostoriju za pušenje, koja ne smije biti prolazna.
Tekst: Ljerka Bratonja Martinović/Glas-Slavonije.hr