Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Bolnica: U Vili Batory otvaramo polikliniku

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65861
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.03.2010. 13:30 
Naslov:  Bolnica: U Vili Batory otvaramo polikliniku
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon što je godinama trajalo raspetljavanje zamršenih vlasničkih odnosa oko objekta bivše Ortopedske bolnice na uglu Radićeve i Reisnerove ulice, stižu najave kako bi uskoro moglo početi uređenje tog prekrasnog zdanja iz 19. stoljeća, znanoga kao Vila Batory, koje je zbog zapuštenosti postalo pravo ruglo u središtu grada.

Naime, od dr. Tončija Miševića, pomoćnika ravnatelja Kliničko-bolničkog centra Osijek za ekonomske poslove, doznali smo kako je državni Ured za imovinsko-pravne poslove Vilu Batory i pripadajuće zemljište na koncu u potpunosti dodijelio – bolnici.

- Provjerio sam u pravnoj službi naše bolnice. Dakle, još 29. rujna 2008. odobreno nam je da se KBC Osijek, koji je taj objekt niz godina koristio za namjenu Ortopedske bolnice, uknjiži kao vlasnik toga zemljišta i nekretnina. Na toj katastarskoj čestici nalazi se redom: 2.956 kvadrata kuće i dvora, zatim put površine 308 kvadrata i oko 40 kvadrata male oranice, precizno nam je iznio dr. Mišević, a jednako nam je rečeno i u Upravnom odjelu za gospodarstvo Grada Osijeka.

Komentar obitelji Batory, nasljednika nekadašnjih vlasnika, nismo uspjeli dobiti, jer već godinama žive u inozemstvu, ali Mišević je i tu imao spremno objašnjenje.

- Državni Fond za naknadu oduzete imovine dat će novčano obeštećenje nasljednicima vlasnika, dakle obitelji Batory, jer su oni izgubili pravo na povrat u naturalnoj imovini. Nemamo saznanja da se itko žalio na ovu odluku, dodaje te iznosi planove za taj objekt.

- Već duže tamo planiramo otvoriti jedan poliklinički centar. No, taj je objekt u jako lošem stanju i potrebni su milijuni kuna. Nama je, naravno, neophodna pomoć države, ali sada su takve investicije privremeno zaustavljene zbog recesije. No, taj projekt svakako planiramo realizirati, ističe Mišević.

Usvojena žalba Ministarstva

Sudeći po rečenom, to je i epilog višegodišnjeg spora između obitelji Batory i Ministarstva zdravstva. Podsjetimo, 4. veljače 2003. državni Ured donio je pozitivno rješenje o dodjeli vlasništva dijela zgrade obitelji Batory, dok drugi dio građevine, pak, pripada državi. No, Ministarstvo je uložilo žalbu na tu odluku, uz obrazloženje kako su pojedini objekti koji služe za obavljanje zdravstvenih, kulturnih i još nekih djelatnosti, izuzeti od povrata, a vlasniku se nadoknađuju novčanim iznosom ili na neki drugi način. Žalba Ministarstva je očito usvojena.

Ništa od "Kuće umjetnosti"

Informaciju da Vila Batory pripada KBC-u Osijek doznali smo provjeravajući je li moguće da se tamo otvori Kuća umjetnosti, kako je predložila Udruga Slama. No, to je, čini se, palo u vodu.

- Ako se slučajno budemo odlučivali na prodaju ili zamjenu nekretnine, na to suglasnost mora dati Ministarstvo zdravstva, a prvo ga, kao spomenik kulture prve kategorije, moramo ponuditi Gradu ili Županiji, objašnjavaju u KBC-u Osijek. No, Grad ne pokazuje nikakav interes za Vilu Batory, pa je Slama, svjesna situacije, već iznijela novi prijedlog: nekakav oblik Kuće umjetnosti mogao bi biti u zgradi bivše "Vege" u Tvrđi.

Tekst: Tomislav Levak/Glas-Slavonije.hr
Foto: Cacan/foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: