Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U prizemlju Vege komercijalni sadržaji, a na prvom katu kultura

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino
Offline
Avatar

Ukupno postova: 5431
Lokacija: redakcija portala Osijek031.com
Spol: Muško Muško
Post Postano: 14.03.2010. 8:00 
Naslov:  U prizemlju Vege komercijalni sadržaji, a na prvom katu kultura
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Što s nekadašnjim vojnim objektom u Fakultetskoj 2 u Tvrđi, u javnosti poznatijim kao "zgrada Vege" (prema nekadašnjem popularnom noćnom klubu) već je 20-ak godina ponajveća enigma za osječku gradsku upravu, koja je njegov vlasnik. Posrijedi je golem i atraktivni objekt (površina prizemlja je 1.983,28 četvornih metara, a kata 2.270,42), uz veliko dvorište – koji je većinom zapušten i gotovo neiskorišten. Nedavno je u "Glasu" Udruga Slama iznijela zanimljivu inicijativu: da osječke udruge i kulturne ustanove tamo osnuju Kuću umjetnosti. Grad to, pak, načelno podržava, ali samo dijelom, jer im je prioritet od "Vege" ostvariti zaradu.

- Naša je ideja u prizemlje “Vege” smjestiti komercijalne, primarno ugostiteljske sadržaje, dok bi na katu bile udruge i ustanove, ponajprije usmjerene na kulturu i umjetnost, koje bismo izabrali na javnom natječaju. No, objekt "Vege" u jako je lošem stanju i za obnovu je potrebno gotovo 30 milijuna kuna - kaže dogradonačelnik Ivan Vrdoljak. Ove godine u gradskom proračunu za tu namjenu nema novca, ali u idućoj planiraju izdvojiti sredstva bar za projektnu dokumentaciju. Osim obnove zgrade, kojoj je čak narušena i statika, iznad velikog dvorišta namjeravaju postaviti pokretni krov, u slučaju da za kulturnih i zabavnih događanja na otvorenom počne kišiti.

- Posrijedi je zaštićen kulturni spomenik nulte kategorije pa ćemo zatražiti sredstva i od Ministarstva kulture. Dio ćemo izdvojiti i sami, a dio novca tražit ćemo u pretpristupnim fondovima EU. Vjerujem da će za 5-6 godina 'Vega' od rugla postati pravi 'biser' - optimist je Vrdoljak.

Tko sada koristi "Vegu"?

Od cijelog objekta i dvorišta iskorišten je samo dio prizemlja: Coctail bar (koji Grad pokušava izbaciti zbog velikih dugova za zakup) zauzima 252,63 kvadrata, Udruga građana Kohorta Osijek (navijači) oko 162, Udruga Šokačka grana 212,08, a Državni arhiv privremeno koristi stotinjak kvadrata za smještaj građe. U ljetnim danima u dvorištu "Vege" održavaju se još filmske projekcije, poneki koncert i – to je sve. U slučaju realizacije projekta Grada, najavljuju, Kohorti će osigurati nove prostorije.

Tekst: T.Levak/Glas-Slavonije.hr
Foto: Mirko.K



Pročitajte i...
[11.03.2010.] Kuća umjetnosti u zgradi “Vege” u Tvrđi?

_________________
Fight
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: