Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HNK: 'Jalta, Jalta', mjuzikl Grgić-Kabiljo

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65792
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.01.2010. 9:56 
Naslov:  HNK: 'Jalta, Jalta', mjuzikl Grgić-Kabiljo
Od 15.01.2010. 18:00 do 16.01.2010. 18:00 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u petak i subotu 15. i 16. siječnja 2010. održat će se predstava "Jalta, Jalta", mjuzikl dvojca Grgić - Kabiljo. Početak je u 19:00 sati.

Počinje stvar od briljantne Grgićeve ideje, vjerojatno jedinstvene u glazbeno-scenskoj literaturi: da jedan općepoznati povijesni trenutak strahotnog drugog svjetskog rata učini ishodištem britkoj, ali i sentimentalno-toploj glazbenoj komediji. Jalta, golubica bijela, ljepotica Krima, grad gdje su se suočile tri velesile, inspirirao je Grgića za jednostavnu, ljudsku viziju trojice sobara i jedne žene koji simbolički upućuju optimistički pogled u daljinu budućnosti, tražeći, ali i znajući oazu livade mira, odakle se može priželjkivati bratstvo "pravih ljudi", očito u smislu onih "ljudi nazbilj" u koje je vjerovao još stari pjesnik dubrovačke renesanse Marin Držić. Grgić je svoj libreto protkao srdačnim humorom, zasnovanim ne na kalamburima nego na izvrsno ocrtanim karakterima likova i tipova (sjajno diferencirana tri sobara: Rus, Englez i Amerikanac; zbor detektiva, djevuške iz baleta na radnim akcijama itd.), da bi stvorio i tri središnje emotivne točke: Grišinu pjesmu o Jalti, ariju "Što će biti sutra" Nine Filipovne i veliki finale "Neka cijeli svijet". I tu su se prvenstveno sreli autor teksta i glazbe, jer Alfi Kabiljo je na sasvim izniman način osjetio prije svega ta tri prizora i nadogradio ih glazbom koja ne iznevjerava ni jednoga časa "laki" idiom mjuzikla, da bi ipak snažnim emotivnim nabojem narastala do neposrednosti kazivanja kakve popularne verističke opere. Jer ta glazba je stopostotno- scenska i zato također efikasna: svojevrsni slavenski "dert" pjesme o Jalti, unutrašnja melodička i ritmička napetost Ninine pjesme, te himničnost finala djela sasvim su iznimni skladateljski dometi ne samo u omjeru vedre glazbene pozornice (...) A pored spomenutih triju odlomaka djelo obiluje duhovitom, iskričavom glazbom na svakom koraku, glazbom saobraznom svježini mladosti ili podsmješljivom iskustvu starijih, jednostavnim, svakodnevnim zanosima i razočaranjima, i kroz sve to glazbom nade i optimizma. Kabiljo je skladatelj neposredan i inventivan koji pomno dorađuje zamisao u skladu s tekstovnom ili scenskom situacijom, uspješan i u drugim djelima - a da je napisao i samo "Jaltu", bilo bi to dovoljno za čitavu jednu karijeru. (Nenad Turkalj)

HNK

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: