Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HNK: 'Traviata', opera Giuseppea Verdija

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65792
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.01.2010. 9:52 
Naslov:  HNK: 'Traviata', opera Giuseppea Verdija
13.01.2010. 19:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u srijedu 13. siječnja 2010. možete pogledati Pretplatu 2 predstave "Traviata", opere Giuseppea Verdija. Predstava počinje u 19 sati.

Opera „La Traviata“ Guiseppea Verdia spada svakako u djela koja su zasigurno zaigrala na svim opernim scenama. U nekim kazalištima je permanentno na repertoaru u istoj režiji i desetljećima. Svojom divnom glazbom, poznatim arijima i duetima tr napitnicom, kao i glamuroznom scenom pariškog salona, pripada predstavama koje se gledaju više puta.

Lik Violette Valery je sinonim za uspon i pad nesretne djevojke kojoj ljubav i bolest skončaju život.

„La Traviata“ pripada predstavama tzv. „željeznog repertoara“ kojega njeguju sve operne kuće.

Verdija je za skladanje „Travijate“ inspirirala potresna drama francuskog pisca Alexandra Dumasa mlađeg „dama s kamelijama“, u kojoj je opisana tužna sudbina jedne suvremene pariške milosnice bogataša, koja jednom u životu susreće iskrenu ljubav, ali je gubi zbog nemilosrdnih predrasuda građanskoga društva i naposljetku napuštena i shrvana bolešću, umire. Skladatelj je smjelo postavio taj socijalno aktualni siže na pozornicu, izazvavši burne proteste činjenicom što se uopće usudio skladati operu sa suvremenim sadržajem, jer se smatralo da sižei opera pripadaju prošlosti i da je neukusno operom opisivati suvremena lica i događaje – predrasuda koja je, na žalost, živa i u ovo naše vrijeme, to će vjerojatno potrajati još dosta dugo dok se ona ne iskorijeni. Kada je riječ o „Travijati“, licemjernost građanske sredine ide i danas još tako daleko da se izvedba koji put prebacuje čak i u 1700. godinu – premda ima izvedaba koje se ne ustručavaju postaviti djelo i u naše stoljeće, označujući time kako još uvijek ponegdje vladaju krute socijalne predrasude. Socijalni spor u „Travijati“ javlja se u drugom činu, kada Alfredov otac traži od Violette da sama izazove razlaz s Alfredom, jer se inače Alfredova sestra neće moći udati u uglednu obitelj koju smeta Alfredova s Violettom, donedavna poznatom pariškom kurtizanom. Čak ni spoznaja da je Violetta iskreno prekinula sa svojom prošlošću ne može ništa pomoći: ona mora prinijeti tu žrtvu za Alfredovu obitelj, i iz te žrtve razvija se nit tragedije do finala.

HNK

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: