Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Program zimskih događanja na Kvatriću - prezentacija kulture, običaja i zanata Slavonije

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65696
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.11.2009. 18:35 
Naslov:  Program zimskih događanja na Kvatriću - prezentacija kulture, običaja i zanata Slavonije
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zagrebačka udruga Centar za kulturne djelatnosti predstavila je danas na press konferenciji održanoj u šatoru na Kvaternikovom trgu program zimskih događanja na Kvaternikovom trgu. Program su podržali gospodin Marijan Pilaš, Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Maksimir i gospodin Marijan Oljica, Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Donji Grad.

Kao poseban program, osim predstavljanja Zagreba, želimo predstaviti bogatu hrvatsku kulturnu baštinu iz različitih regija i županija Republike Hrvatske. Iz ovog razloga gost programa je Osječko-baranjska županija tako da će posebno mjesto imati prezentacije kulture stola, narodnih običaja i starih zanata Slavonije.

Kulturu i običaje Slavonije predstavit će Etno Centar Osijek koji okuplja udruge čiji je glavni cilj očuvanje starih zanata i običaja i eko proizvodnja. Zagrebčanima će se tako tijekom slijedeća dva mjeseca na Kvatriću predstaviti slavonski KUD-ovi, tamburaški sastavi, Proizvođači i prezenteri starih zanata, rakije, meda, pekmeza... Za predstavljanje gastronomije zadužena je Slavonska kuća, koja će pripremati specijalitete iz Slavonije i Baranje.

Kvaternikov trg je jedan od najprometnijih trgova u Zagrebu, sjecište triju gradskih četvrti – Maksimira, Donjeg grada i Gornjeg grada. Osim toga Kvatrić je i mjesto prolaska brojnih stanovnika Grada koji na Kvatrić dolaze autobusima ili iz jugo-istočnog dijela Grada – Vukomerec, Ivanja Reka, Petruševec i Kozari putevi; ili iz sjevernog – Lašćina, Bijenik, Kozjak.

Popularni Kvatrić je u travnju prošle godine dobio svoj novi izgled i sad je vrijeme da dobije i sadržaje. Već više od godinu dana Centar za kulturne djelatnosti predlaže razne aktivnosti i programe kako bi oživio trg. Drago nam je da je Grad Zagreb dopustio da Kvaternikov trg oživimo kao mjesto susreta, na kojem će građani imati priliku družiti se, zabavljati i nešto naučiti.

Sva događanja namjenjena su prvenstveno građanima i predstavljanju rada raznih kulturnih društava i udruga. U suradnji s Vijećima Gradskih četvrti Donji Grad i Maksimir, Centar za kulturne djelatnosti pripremama program koji će predstaviti udruge i inicijative iz „kvarta“, a postavit će i poseban prigodni program za vrtiće i osnovne škole iz Donjeg Grada, Maksimira i Gornjeg Grada. Ovim putem pozivamo i sve udruge i kulturno umjetnička društva da kontaktiraju CKD i svoje gradske četvrti i predlože kulturne, zabavne i edukativne programe.

Svakodnevni program odvijat će se unutar grijanog šatora tijekom studenog i prosinca. Program će biti vezan uz Martinje, Svetog Nikolu, Advent i doček Nove godine. Djeca će se moći zabaviti na drvenom eko vrtuljku, a u pet kućica postavljenih na trgu predstavljat će se obrti i stari zanati. Posebno za djecu organiziramo predstave nakon kojih će djeca dobijati i prigodne darove i imati će posebnu pirliku slikati se sa Sv.Nikolom i Djedom Božićnjakom na originalnim saonicama koje će biti postavljene na Kvaternikovom trgu.

Događanja će započinjati dnevno od 12h, a program na Kvatriću započinje sutra, na Martinje, degustacijama vina i prigodnim programom i uz nastup tamburaškog sastava BANDA ODABRANA, ženskog pjevačkog sastava ZVIZDE i gajdašice ANITE ŠTETER.

Tijekom vikenda koji slijede pripremamo program u kojem će građani uživati u OLIMPIJADI STARIH ŠPORTOVA (prezentacija pastirskih igara), natjecanjima u povlačenju užeta, natjecanjima u kuhanju fiš parikaša i pucanju kanđijom. Na Badnjak vas pozivamo da prisustvujete kuhanju fiš paprikaša u kotlu od 650 litara.

Dobrodošli ste na svakodnevne aktivnosti, a mi ćemo vas redovito obavještavati o programu.

PROGRAM – tijekom dana održavat će se dječje predstave za vrtiće i osnovne škole, zatim programi vezani uz Svetog Nikolu i Djeda Božićnjaka. Osim kulturno-zabavnog programa koji će se održavati u popodnevnim i večernjim satima u velikom šatoru, na trgu je postavljeno i pet kućica u kojima će Etno Centar Osijek organizirati predstavljanje obrtnika i starih zanata. Udruga ŠOKAČKI DIVANI prezentirat će nam stare slavonske zanate, ETNO KUJNA ŠTITARSKE SNAŠE prezentirat će štitarska narodna jela i običaje, a udruga OLIMPIJADA STARIH ŠPORTOVA BROĐANCI prezentirat će pastirske igre, BARANJSKA KUĆA KARANAC će pokazati kako slavonski majstori kotlića rade grah, paprikaše, Suza KOVAČ ČARDA pokazat će nam izvorna baranjska jela, a prvaci Hrvatske u potezanju konopa iz udruge KONOPAŠ DARDA spremni su na obranu naslova! Na Kvatriću zabavljat će vas i STJEPAN BELOŠEVIĆ, dugogodišnji prvak u pucanju kanđijom

Posebne prigodne programe pripremamo za Svetog Nikolu 6. prosinca i na 13. 12. (Svetu Luciju). Na Badnjak Vas pozivamo da prisustvujete kuhanju fiš paprikaša u kotlu od 650 litara.

Marta Raljević
Koordinatorica događanja

C.K.D. – Centar za kulturne djelatnosti
Zagreb, Mažuranićev trg 3/dv
MB: 2330369
e-mail: [email protected]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
anakonda
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6288
Lokacija: ...tu sam....
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 11.11.2009. 9:40 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

...da, vidjeh baš to jučer....srce mi je poskočilo k'o na bećarac kad usred Zg-a vidjeh šator Slavonske kuće i staru drugarcu iz srednje škole kak' prodaje rekle Smile

_________________
Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: