Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Na usluzi, Madam!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Katty
Offline
Ukupno postova: 85
Lokacija: Mumbai
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 10.10.2009. 12:44 
Naslov:  Na usluzi, Madam!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Indija je druga najmnogoljudnija zemlja svijeta. Svaki šesti čovjek na svijetu je Indijac. Na svaka dva Indijca dodju tri Kineza. Obzirom na kinesku politiku Jednog Djeteta – ova bi se razlika u proporcijama mogla uskoro izjednačiti (trenutno Kina vodi sa razlikom od nekih 150tak milijuna duša).

Sad nakon što smo postavili stvari u perspektivu i načudili se činjenici kako smo brojčano zanemariva nacija i shvatili da nemamo nogometaše, Ivaniševića i jadranske otoke vjerojatno nitko ne bi ni čuo za nas – pozabavimo se realnim problemima jedne mnogoljudne zemlje: kako, dovraga, nahraniti 1.2 milijardi ljudi?

Ma koliko bi netko mogao zaključiti na prvi pogled da Indija zaostaje svojim ekonomskim razvojem za pro-zapadnom Lijepom Našom – jednu stvar Indiji se mora priznati – kreativnim načinima zapošljavanja (a kasnije ću pojasniti zašto kreativnim) Indija uspješnije rješava svoj problem nezaposlenosti (7.2%) od Hrvatske (9.6%). I samo još jedna statistika prije nego krenemo u elaboraciju – prosječni Indijac zaradi manje od 5000 HRK godišnje, Hrvat u prosjeku privredi ugrubo 15 puta više.

I dok Indijac radi više za manje, Hrvat sa svojim skoro-zapadnim standardom življenja ipak neće imati priliku uživati šaroliku lepezu usluga dostupnih u Indiji. Tako je jedan od tih „luksuza“ rijetkih u Hrvatskoj na svakodnevnoj bazi, a veoma uobičajenih u Indiji, čak i kod staleža niže platežne moći – kućna sluškinja.

Kao što rekoh, ja sam došla ovdje raditi, i to ne u nekoj ulozi fancy expata na plemenitoj misiji u svojoj još plementijoj međunarodnoj organizaciji koja se bori protiv dječjeg rada / siromaštva / AIDSa / zlostavljanja žena ili bilo kojeg drugog problema u indijskom društvu (samo reci, sve imamo) s debelom dolarskom plaćom na računu (da, kanda im malo i zavidim). Ja radim za pristojnu kapitalističku korporaciju koja prodaje pelene i prašak za rublje , kako u Hrvatskoj, Njemačkoj, SAD-u tako i u Indiji i to za jednu sasvim - u redu - lokalnu plaću (i vrativši se na gornju statistku nemam se pravo na bilo što žaliti). Ali po svom prihodu ne svsrtavam se u socioekonomski razred bogatih u Indiji.

Prvi dan kada sam počela raditi teta iz kadrovske mi je rekla „Nabavi si sluškinju. Samo se raspitaj okolo u zgradi da ti preporuče pouzdanu osobu“. E sad se u meni pobunio moj cijeli sustav vrijednosti i katolički osjećaj krivnje uzrokovan svim bijelcima koji su porobili sve smeđe i crne ljude i igrali se kolonijalističkih gazdi prije par stoljeća (rekla bih da se Indijci nisu nikada oporavili od toga što se danas manifestira strahopoštovanjem i skoro pa obožavanjem bijele kože).

     - „Ja? Sluškinju? Pa mogu se ja brinuti sama o sebi. Ja od svoje 18 perem sama svoje rublje i iznalazim načine kako pojesti skuhan obrok. I fala bogu, uvijek je relativno čisto i uredno.“
     - „Pazi što ti kažem, za ženu koja radi, teško je uskladiti kuću i posao, uzmi si ženu da ti samo dođe počisti podove, opere suđe i skuha ručak. Ne moraš ju uzet da živi s tobom“.

Uf, to me je pogodilo direkt u moje marljivo slavonsko srce i nađoh se gotovo uvrjeđenom ovom rečenicom. Tipa – „ti misliš da ja nisam sposobna vodit svoje kućanstvo i ići na posao? E moja ti, moja mama je svakom od nas troje kuhala posebno jelo, držala čistom cijelu kuću i imala posao na puno radno vrijeme; moja prabaka je imala njih 12-ero djece, kuću s avlijom, bašću, imanje, krave, svinje i kokoši i ti sad meni da ja ne mogu očistiti 60tak kvadrata! Pih!“ I zareknem se ja da dok u Indiji živim, neće neka siromašna žena rifljat moje podove i namakat' moj veš. Dabome. Pa ja sam odgojena u post-komunističkom svi-smo-jednaki duhu s rečenicom „Počisti za sobom, gospojice, nećeš imat sluškinju koja će ići za tobom i spremati“. I sad kad zapravo mogu imati jednu (i čak je društveno poželjno da imam) – cijelo moje JA se opire rukama i nogama i pri samoj pomisli.

E, da. Prva amaterska pogreška zapadnog čeljadeta u percepciji funkcioniranja stvari u velikoj postkolonijalnoj zemlji. Neki dan mi je žena pozvonila na vrata. Čula je da se bijela madam uselila u stan C-302 pa se došla ponuditi da čisti. I dok sam ja zatvarala vrata zadovoljna što sam ju odbila i poštedila ovog ponižavajućeg posla, ona je vjerojatno otišla razočarana što nije dobila priliku da zaradi koju rupiju i doprinese kućnom budžetu.

Nakon što sam malo porazgovarala s indijskim kolegama koji imaju cijelu armiju sluškinja, kuharica, vozača, vrtlara i ostale posluge – počela sam stvari promatrati u drugom svijetlu. Nijedno od njih nije imalo loših riječi za svoju poslugu i svi su izveli zaključak u kojem oni zapravo čine dobro djelo dajući im posao. Ono što sam od njih čula bilo je daleko od moje slike zlih debelih bogataša koji izrabljuju ubogu poslugu prisiljenu na slijepu poslušnost.

Cijeli odnos je zapravo pravi poslovni u kojem ti daješ priliku nekome tko je bio manje sretan od tebe i nije dobio obrazovanje ili mogućnost da nauči engleski jezik i dobije bolji posao. Za mali iznos (jedna sluškinja će ti doći počistiti cijelu kuću dvaput tjedno i oprati prljavo suđe za 50tak kuna mjesečno) daješ pokoju mrvicu svog komada ekonomskog kolača onima koji nemaju drugi način da dođu do njega. Što je zapravo zgodno rješenje uzevši u obzir da je ovaj grad jednostavno prašnjav i kućanstvo zahtjeva češće održavanje. Ovaj poslovni odnos ima i nekoliko implicitnih pravila – ti nju kao sluškinju poštuješ i ponekad nagradiš s više nego što ona očekuje, a ona će biti marljivi i pošteni radnik, lijepo će ti počistiti i neće te okrasti. Često čujem priče u kojima se ovi poslovni odnosi proširuju na više i „poslodavac“ pomaže svog uslužitelja u situacijama nesreće kao što je bolest ili smrt u obitelji, donira novac za školovanje djeteta svoje sluškinje ili vjenčanje kćeri. Uspješni parovi gazda i sluga će potrajati godinama, razviti će se odanost jednog drugom i posluga doista postaje dio proširene obitelji. Prvi su sretni što su našli pouzadnu osobu na koju se mogu osloniti, a drugi su sretni što su našli poslodavca i štićenika. I tako funkcionira taj krug razmjene usluga i sigurnosti.

I ma koliko to meni ne imalo logike i išlo protivno svim mojim osnovnim uvjerenjima – Indijci zapošljavanjem cijelog sijaseta pojedinaca koji im obavljaju kojekakve usluge zapravo nesporedno pomažu veliki broj manje sretnijih obitelji. Sljedeći puta ću vam opisati dokle idu sve te čudnovate usluge koje su ljudi sretni da ih obave za tebe za malu paru.

A sad moram ići objesiti veš i skuhati ručak. Sama sam si kriva.


Katarina Karalić je diplomirani psiholog sa Sveučilišta u Zagrebu. U studentskim danima proputovala je veći dio Europe kroz AIESEC radionice i treninge. Nakon diplome, godinu i pol dana radila je u Colombu, Šri Lanka, u firmi dizajnerskog nakita kao osoba odgovorna za ljudske resurse. Zadnje tri godine živi sa suprugom Abhishekom u Mumbaiju i radi kao trening menadžer za Procter&Gamble India. Katarinine kolumne o Šri Lanci s portala Osijek031.com su objavljene u izdanju šrilankanskog konzulata u Zagrebu, 2009.


Zadnja promjena: Katty; 10.10.2009. 14:17; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
pavijan
Offline
Avatar

Ukupno postova: 413
Lokacija: oblokacija
Spol: Muško Muško
Post Postano: 10.10.2009. 13:44 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

tekst mi se jako sviđa, pogotovo zato što pobija neka etnocentristička stajališta kojima su Hrvati skloni... jedva čekam nastavak ovoga...

_________________
lošije je bolje
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
root
Offline
Avatar

Ukupno postova: 548
Spol: Muško Muško
Post Postano: 10.10.2009. 13:52 
Naslov:  Re: Na usluzi, Madam!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zanimljiva mi je ta priča mislim da si ju super dočarala.Moraš biti fleksibilna jer jedino tako češ uspjet sačuvati svoje dragocjeno vrijeme i stabilnost psihe uživaj u otkrivanju novoga i nepoznatoga .

Srdaćan pozdrav.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
PEGY
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2664
Lokacija: Seychelles
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.10.2009. 14:55 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Very Happy


Zadnja promjena: PEGY; 26.01.2013. 16:00; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
zen031
Offline
Ukupno postova: 1236
Spol: Muško Muško
Post Postano: 10.10.2009. 15:08 
Naslov:  Re: Na usluzi, Madam!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Izuzetno zanimljivo, trebali bismo u ovom slučaju učiti od Indijaca i prihvatiti neke njihove društvene običaje, siguran sam da bismo i kao individue i kao društvo bolje funkcionirali.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
hengl
Offline
Ukupno postova: 234
Spol: Nebitno Nebitno
Zabranjen pristup
Post Postano: 10.10.2009. 21:46 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Meni to sve rješava muž

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
eseker
Offline
Avatar

Ukupno postova: 649
Lokacija: moja radna soba
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.10.2009. 13:24 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

You are one very lucky sheila. That's all I can say at this stage.

Nakon šest mjeseci bih volio pročitati tvoj komentar nakon što naučiš nešto o "cultural differences", povijesti Indije, svjetskoj ekonomiji danas...

Keep us informed.

_________________
šorom šajke a niz Dravu čeze osijek031.com smile
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
zen031
Offline
Ukupno postova: 1236
Spol: Muško Muško
Post Postano: 11.10.2009. 14:56 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

eseker je napisao/la (Pogledaj post): › You are one very lucky sheila. That's all I can say at this stage.

Nakon šest mjeseci bih volio pročitati tvoj komentar nakon što naučiš nešto o "cultural differences", povijesti Indije, svjetskoj ekonomiji danas...

Keep us informed.


A i ti ga isto izanglicirao, pa nije žena zaboravila hrvatski za to kratko vrijeme u Indiji! Very Happy

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
eseker
Offline
Avatar

Ukupno postova: 649
Lokacija: moja radna soba
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.10.2009. 14:49 
Naslov: Oh yes ! 
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

zen031 je napisao/la: ›
eseker je napisao/la (Pogledaj post): › You are one very lucky sheila. That's all I can say at this stage.

Nakon šest mjeseci bih volio pročitati tvoj komentar nakon što naučiš nešto o "cultural differences", povijesti Indije, svjetskoj ekonomiji danas...

Keep us informed.


A i ti ga isto izanglicirao, pa nije žena zaboravila hrvatski za to kratko vrijeme u Indiji! Very Happy


testing testing one two three

_________________
šorom šajke a niz Dravu čeze osijek031.com smile
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
krajken
Offline
Ukupno postova: 64
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 13.10.2009. 13:11 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Super su ovi članci/putopisi/reportaže iz Indije! Svaka čast! Prvi koji sam vidio je "Potapljanje boga" od 5.9., a zamisli(te) moju sreću kad sam otkrio lager istih unazad više godina! Zanimljivo, egzotično, podučno, informativno! Svaka čast! P.S. Jučerašnja (12.10.) epizoda Simpsona je bila zakon, nešto slično temi član(a)ka!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
DonQuijote
Offline
Avatar

Ukupno postova: 4291
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 13.10.2009. 14:01 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Katty je napisao/la: ›
I samo još jedna statistika prije nego krenemo u elaboraciju – prosječni Indijac zaradi manje od 5000 HRK godišnje.

recimo da bolje plaćeni indijac zaradi i 6000 kn godišnje, radi lakše računice. to znači da mjesečno živi od 500 kn. hmmm... nameću mi se neka pitanja.

opcija 1.
raditi nešto u hrvatskoj 2-3 mjeseca godišnje, npr. konobariti na moru gdje zaradite recimo 5000 kn mjesečno. za 3 mjeseca zaradite 15000 kn. povratna karta za indiju se može naći za cca 5000 kn. ostaje vam 10000 kn da živite ostalih 9 mjeseci živjeti u indiji ne radeći NIŠTA, sa standardom preko 1000 kn mjesečno, dok je prosječna plaća ispod 500 kn mjesečno!

opcija 2.
preseliti u indiju i raditi administratorski poslić za neki hrvatski portal i biti plaćen recimo samo 1000 kn mjesečno. opet dobijamo standard od oko 1000 kn mjesečno za rad od nekoliko sati dnevno od kuće.

izvodivo?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Katty
Offline
Ukupno postova: 85
Lokacija: Mumbai
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 13.10.2009. 19:11 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

@Don Quijote
Hm da, al nemojmo zaboraviti standard kojim ovdje ljudi zive i sto stoji iza tih prosjeka. Npr. u Mumbaiju 60% ljudi zivi u slumovima. Tak da opcija jedan je izvodiva ali bi se morao odreci nekih blagodati zapadnog zivota ako bi zivio zivotom prosjeka ovdje.

Opcija 2 se zove outsourcing. Smile samo uz detalj da bi ti i sebe outsourcao ovdje. Smile

Da slazem se, dobitna kombinacija je zaradjivati zapadnu placu i trositi je na istoku.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: