Autor |
Poruka |
mikka Ukupno postova: 95 Spol:  Žensko
|
Here we go again...  Opet će nas zamarati svojim suludim idejama o besplatnom školstvu za sve...  |
|
|
|
|
 |
marijuan Ukupno postova: 302 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
ali mi/vi studenti ispadate smiješni kada zahtjevate za sve bespla...
|
najsmješniji u ovoj priči ispadaš ti. nisi pročitao niti si upućen u njihove zahtjeve. pročitaj pa onda seri koliko te volja. |
|
_________________ "Ljudi koji se boje umiru svaki dan. Hrabri samo jedanput." Paolo Borselino
http://zbogompameti.bloger.hr/ |
|
|
 |
dzepna_venera
Ukupno postova: 14 Spol:  Žensko
|
|
|
 |
ds Ukupno postova: 19 Spol:  Nebitno
|
i prije nekih 10-15 godina kada sam ja studirala su vrijedila ista pravila, pa ne vidim što je u tome toliko strašno? ako su kvote do desetak studenata i ako se radi o filozofskom mislim da taj prosjek nije neuhvatljiv (imala sam prosjek preko 4,5 i na dodiplomskom studiju i na postdiplomskom, a ne mislim da sam nešto posebno uspješan student)
mladi ljudi svakako jesu potencijal, trebaju imati mogućnost stipendiranja, ali isto tako je činjenica da se sve ono što se dobije besplatno manje cijeni od plaćenog, pa se sukladno tome može očekivati da "studenti po besplatnom sustavu" manje ulažu u svoje znanje
ono s čim se ne bi složila je sintagma da "znanje nije roba" - naime, ako naručujete da vam pošalju znanstveni članak objavljen u značajnijim časopisima u svijetu, platit ćete ga cca 20-35 dolara - to lijepo ilustrira da znanje je roba
također, upravo zbrajam koliko sam platila knjige za svoje dijete - bez pribora i bilježnica oko 1500 kuna, a podsjećam da je osnovna škola obavezna, a studente nitko nije prisilio da studiraju - to je osobni izbor prvenstveno usmjeren na to da se steknu neka znanja (dakle, da dobijete nešto osobno za sebe) ili da ste konkurentiji kasnije na tržištu rada (opet će prvenstveno taj student profitirati)
naime, po završenom studiju, kad nađemo posao, svi mi bivši studenti očekujemo da se u plaći očituje to da imamo diplomu - dakle, tražimo da se naše znanje plati (opet postaje roba)
meni je uistinu trn u oku to da znanje nije roba - da bi frizerka nekog mogla ošišati, ona prvo mora ZNATI kako se to radi, a onda to napravi i naplati i jedno i drugo (i znanje i uradak)
neki pravedni sustav, u kojem se studij (ne) plaća sukladno uspješnosti u studiranju ima smisla, ostalo je sve proizvod nekih prošlih vremena koja nemaju racionalu u državi u kojoj nema za puno toga nužnog za preživljavanje ljudi
i ne zavaravajmo se, vjerojatno svi poznajemo izuzetno uspješne pojedince kojima su se fakulteti nudili i prije nego su završili srednju školu i kojima nije problem svakodnevno raditi na svom znanju - ne brinite, takvi nikad neće morati plaćati studij, dapače dobiju stipendije koje po iznosu premaše prosječne plaće VSS-a |
|
|
|
|
 |
anakonda
Ukupno postova: 6288 Lokacija: ...tu sam.... Spol:  Žensko
|
...baš je @ds lijepo povukla paralelu - zašto bi studiranje bilo besplatno, ako se za obavezno školovanje daju silni novci? |
|
_________________ Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada |
|
|
 |
audiworld
Ukupno postova: 2078 Spol:  Nebitno

|
marijuana.... vidim da ti trava štetno djeluje na mozak... kolko serete mogli ste imat prosjek 5,0 pa da i colaš za faks više ne bi...
na koji ti faks ideš? mislim vi imate argumente tipa: ne seri, jedi govna.... |
|
_________________ .... alergičan na seljačine, primitivce, podobne i ine..... volim i ocvale studente.. alergičan na marijuanu... tu travu treba tretirat pesticidima |
|
|
 |
|
marijuana.... vidim da ti trava štetno djeluje na mozak... kolko serete mogli ste imat prosjek 5,0 pa da i colaš za faks više ne bi...
|
pa sranje sam doktorirao. barem nešto. i drago mi je što imamo doktora za glavu na ovom forumu.
na koji ti faks ideš? mislim vi imate argumente tipa: ne seri, jedi govna....
|
krenuo na ETF. |
|
_________________ "Ljudi koji se boje umiru svaki dan. Hrabri samo jedanput." Paolo Borselino
|
|
 |
bazooka_joe
Ukupno postova: 3237 Spol:  Nebitno
|
@ds - usporedba ti je na klimavim nogama. Da pojasnim: na fakultetu ucimo fundamentalna znanja koja kasnije primjenjujemo kako bismo nesto napravili,bilo fizicku robu,bilo postupak koji je kraci/bolji,tj. informaciju. Informacija kosta para i to je u redu,na tome se i temelji postindustrijski kapitalizam, usluga i informacija. No onda nije fer poceti naplacivati fundamentalna znanja nuzna za generiranje kvalitetnih informacija.
Druga stvar koju ti mogu prigovoriti jest prilicno jednodimenzionalno gledanje na stvari tipa 'kad sam ja prije xx godina,nije mi bilo tesko' ili 'ako mora moj klinac,moraju i ostali'.
No drago mi je sto si uspjesno zavrsila studij toliko demotivirana,ipak nisi nista placala. ;-) |
|
_________________ "We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan |
|
|
 |
ds Ukupno postova: 19 Spol:  Nebitno
|
@bazooka_joe - nisam sigurna da svaka osoba koja radi na mjestu VSS generira nove informacije iz svojih fundamentalnih znanja pri obavljanju svog posla, dapače, usudila bih se tvrditi da većina VSS-ovaca samo primjenjuje naučeno na fakultetu, ali ok, to je stvar gledišta
ja jesam plaćala, doduše ne dodiplomski (meni su plaćali kroz stipendiju  , ali magisterij jesam i ne vidim ništa loše u tome, dapače plaćala sam i hrpu edukacija koje su mi omogućile da danas naplaćujem sve što radim
dakle, stvar je samo kako se gleda na fakultetsko obrazovanje - kao nešto što svi trebaju dobiti bez ikakvih uvjeta ili kao na nešto što predstavlja ulaganje u vlastitu bolju budućnost - ja sam uvijek svaku svoju edukaciju gledala kao na priliku da kasnije radim kvalitetnije (a time i više naplatim svoje usluge) - ti možeš promatrati drugačije, i meni je to ok, ja to mogu prihvatiti bez pokušaja prikrivenih napada ili dobacivanja (tipa "toliko demotivirana") - stvar je vrlo jednostavna - ako hoćete da ljudi prihvate vaše stavove - pojasnite im zašto bi vas trebali podržati, a ne napadajte ih |
|
|
|
|
 |
audiworld

|
@marijuana .. meni nije drago što na forumu imamo doktora sa područja sranja... 90% pobunjenih su ocvali studenti koji misle da žive u 70.-tim.... Kao mama i tata su bili buntovni pa će i oni... Malo mozak uključit... Samo najbolji trebaju imat bespla i gotovo.. oni koji nemaju iovako dobiju pomoć pa mogu studirat... u voj državi svatko može studirati... I kakva su to sranja da znanje nije roba??? pa to samo kreten može izjaviti... dobro je netko napisao... Onda radi pro bono jedan dan... nemoj radit za plaću..jer ti svojim ''znanjem'' zarađuješ. a odakle ti znanje? to treba biti bespla, jel... a država nek grca u dugovima... Treba poticat ljude da nešto proizvode..a ne SVE studente... oni sa ffzg su 90% neki kvazi studenti , pola njih koda je iz komune izašlo...alternativna nastava... muka mi je... fino knjigu u ruke i uči.. oni koji su upali i plačaju školarinu ko imaju dobre ocjene oslobađaju se školarine...to si zaboravio reči..jel |
|
_________________ .... alergičan na seljačine, primitivce, podobne i ine..... volim i ocvale studente.. alergičan na marijuanu... tu travu treba tretirat pesticidima |
|
|
 |
bazooka_joe
Ukupno postova: 3237 Spol:  Nebitno
|
@ds - da studenti primjenjuju samo znanje nauceno na faxu, svi bi vss-ovci zivjeli u nekim starim vremenima. Ja bih strankama govorio da je zx80 najbolji procesor na svijetu, psiholog bi me poslao na lobotomiju, a pravnik bi bio sav zajapuren najnovijim zakonima rimskog senata... Ono na faxu je podloga na koju se veze praksa, a studiranjem se stjece i nekakva radna navika (bar po bolonji)...
@audiworld - drzava se sasvim lijepo moze snaci sa mojih 1/3 bruto place + 5%. Radje te pare dam u skolstvo nego invalidu u glavu,umirovljeniku 2 godine starijem od mene koji ne zeli godisnju evaluaciju svojeg stanja... |
|
_________________ "We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan |
|
|
 |
|
@marijuana .. meni nije drago što na forumu imamo doktora sa područja sranja...
|
je li to možda samo izraz akademske zavisti jer je doktor za glavu dobio konkurenciju?
90% pobunjenih su ocvali studenti koji misle da žive u 70.-tim.... Kao mama i tata su bili buntovni pa će i oni... Malo mozak uključit...
|
jesi li možda protegnuo noge i upoznao pobunjene studente te njihove zahtjeve ili si radije to čitao po novinama koje su imale medijsku blokadu na pobunu?
Samo najbolji trebaju imat bespla i gotovo.. oni koji nemaju iovako dobiju pomoć pa mogu studirat... u voj državi svatko može studirati...
|
bez ljutnje, ako ti nije teško svrati na stranice studenata ffzg ili osječkih studenata pa čitaj malo. ovako mi djeluješ kao demagog vladajućih.
I kakva su to sranja da znanje nije roba??? pa to samo kreten može izjaviti... dobro je netko napisao... Onda radi pro bono jedan dan... nemoj radit za plaću..jer ti svojim ''znanjem'' zarađuješ. a odakle ti znanje? to treba biti bespla, jel...
|
ja to ne smatram sranjem iako smo utvrdili kako sam doktorirani seronja. ekonomska računica sintagme znanje nije roba je za državu itekako isplativa jer svršeni student nakon zapošljavanja će uloženo u sebe za vrijeme studiranja vratiti u kratkom roku. kao i svršeni srednjoškolac.
a država nek grca u dugovima...
|
državu u dugove nisu gurnuli studenti niti građani ove države. naoštri svoju e-olovku i uputi primjedbu trenutno vladajućim koji su nas u petoj brzini ubacili u provaliju.
Treba poticat ljude da nešto proizvode..
|
u posljednjih šest godina država je na svojim jaslama uposlila 50000 ljudi bez ikakvog razloga osim stranačkih, rođačkih i inih interesa. ukoliko ima daš 4000 kuna plaće u tom periodu je bačeno u vjetar 12 milijardi kuna koje su vrlo lako mogle biti preusmjerene u gospodarstvo i za dvije do tri godine bi mali dobre ekonomske učinke. kada pri tome uračunaš i poticaje za par jutara zemlje gdje seljak ne mora vratiti državi uloženo kroz proizvode dobijamo sve skuplju hranu. uostalom, u periodu od 2004-2008. godine Hrvatska je zauzela 25. od 26 mjesta među zemljama u tranziciji po rastu BDP-a. ili visoko drugo mjesto ali odostraga. što nam to govori? državu vode političari bez vizije razvoja osim partikularnih interesa pojedinih koalicijskih grupacija što uzrokuje tek vatrogasne nikako dugoročne mjere razvoja Hrvatske. pa zbog toga je nemoguće ostvariti uvjete obaveznog osnovnog i srednješkolskog obrazovanja jer nemamo ekonomske uvjete za to. pa tako naša forumašica ds će kao i većina roditelja morati dići nekakav kredit kako bi školovala svoje dijete. dakle nisu krivi studenti što poreski obveznici moraju financirati nepoštenog političara ili moraju financirati uhljebljenje stranačkog vojnika ili moraju financirati razmažene i siromašne estradne zvijezde i zvjezdane. da ne pišem što nakon svake revizije pravosuđe uopće ne poduzimaju ništa što bi vratilo 6 posto državnog proračuna koje su sumnjivo dodijeljene i potrošene.
a ne SVE studente... oni sa ffzg su 90% neki kvazi studenti , pola njih koda je iz komune izašlo...alternativna nastava... muka mi je... fino knjigu u ruke i uči.. oni koji su upali i plačaju školarinu ko imaju dobre ocjene oslobađaju se školarine...to si zaboravio reči..jel
|
lijepo te molim odi na slobodni filozofski i informiraj se kako bog zapovijeda pa ćemo lijepo raspravljati. |
|
|
|
 |
audiworld

|
ja bih besplatni benzin... jer ako imaš firmu onda zaradiš lovu pa platiš PDv 23%... zašto bi onda benzin plćao.. ja bi auto bez trošarine..jer ako se vozim zaradim pa platim PDV. Da upoznao sam one sa ffzg i izgledaju kao skvoteri jebote... trabunjaju , pričaju pizdarije... Koliki je ono prosjek studiranja u RH? Molim bez argumenta koji ne stoji: po bolonji moraš dat u 2 godine inače bla bla... jer kolko je ljudi izbačeno..uvijek je to neka shema vanredno, parcijala vamo-tamo... Ovo za nepoštene političare... pronađi def. politike i eto ti odgovora... pa naravno da zastupaju partikularne interese..koji to zastupaju opće? kolko ja znam izbori su svake 4 god.... izađi i glasuj..ups ..ima previše ercegovaca pa je hdsssbsbsbbs na vlasti |
|
|
|
 |
audiworld

|
p.s. kakvu korist ima država od mali milijun pravnika i ekonomista??? kolko ih imamo trebali bi biti Švicarska.. znači, argument 0 bodova
Treba poticati NAJBOLJE među njima, jer će ti biti od koristi,a ne oni na birou... |
|
|
|
 |
kopile
Ukupno postova: 655 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
p.s. kakvu korist ima država od mali milijun pravnika i ekonomista??? kolko ih imamo trebali bi biti Švicarska.. znači, argument 0 bodova
Treba poticati NAJBOLJE među njima, jer će ti biti od koristi,a ne oni na birou...
|
U velikoj si zabludi ako misliš da će ti najbolji biti od koristi.
Oni će biti jednako ako ne i gore korumpirani od onih prosječnih, zapravo vjerojatno gore s obzirom na veće znanje koje im omogućuje širi dijapazon malverzacija.
Vidio sam previše primjera kakva sranja rade ti najbolji.
Više štete može napraviti jedan "najbolji" nego 10 prosječnih. |
|
|
|
|
 |
 |
|