Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Odzvonilo kaznama za parkiranje - ukidaju se i prije 1. siječnja 2010.

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Leon
Admin

Ukupno postova: 4122
Spol: Muško Muško
Post Postano: 27.07.2009. 12:06 
Naslov:  Odzvonilo kaznama za parkiranje - ukidaju se i prije 1. siječnja 2010.
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Očekujući najjači udar financijske krize koja će, čini se, Hrvatsku potresti do temelja, za građane koji se ovih dana suočavaju sa smanjenjima plaća i dodatnim nametima s Ustavnog suda stiže i jedna dobra vijest - definitivno je odzvonilo skupim kaznama za parkiranje!

Ustavni sud, naime, svojom presudom od 10. lipnja ove godine potvrdio je presudu Županijskog suda u Splitu od 12. prosinca 2008. koji je ustvrdio da, prema važećem Zakonu o obveznim odnosima, ugovorna kazna ne može biti ugovorena za novčane obveze. Podsjetimo, 10. prosinca prošle godine Ustavni sud je proglasio neustavnim dotadašnji (sadašnji) način naplate parkiranja, odnosno određivanje kazne od 60 (plus 40) kuna za neplaćanje 2, 3 ili 4 kune koliko (ovisno o zoni) košta sat vremena korištenja parkirnog mjesta. Sud je tada, međutim, dao gradovima (uz Osijek, još 11 gradova gdje su koncesionari na taj način naplaćivali kazne) rok da do 1. siječnja 2010. godine usklade svoje propise s Ustavom, a potom i koncesionarima. Tada je protumačeno da, pojednostavljeno, ni odluka o neustavnosti načina naplate kazni “ne vrijedi” do kraja ove godine; odnosno da će građani do 31. prosinca i dalje morati plaćati visoke kazne i(li) da se neće moći izboriti za povrat (pre)plaćenih kazni.

Nova presuda Ustavnog suda, kaže jedan pravni stručnjak s kojim smo proučili presudu, iznimno je važna za građane jer se, kaže, unatoč roku za usklađivanje propisa, neustavnost kao takva ne može odgoditi.

- Primjena navede odluke odgođena je do 1. siječnja 2010., što, međutim, ne znači da će neustavnost odredbi podzakonskih akata kojima je uređeno pitanje ugovorne kazne za novčane obveze nastupiti od 1. siječnja 2010. godine. Riječ je o odgodi primjene odluke Suda, a ne o odgodi neustavnosti (dijela odredbi Pravilnika o organizaciji i načinu naplate parkiranja Grada Osijeka), doslovno stoji u obrazloženju presude Ustavnog suda.

- Presuda znači da svi koncesionari koji su naplaćivali kazne 60 plus 40 kuna to više ne mogu činiti. Odnosno, da će svi građani koji se sudski pobune protiv toga uspijevati u svojim tužbama. Dakle, definitivno se ne smije naplaćivati ugovorna kazna - kaže naš sugovornik.

Može se naplatiti samo iznos za koji se dokaže da građanin nije platio za korištenje parkirnog mjesta; dakle, dodaje, 2, 3 ili 4 kune plus kamata na taj iznos, kao što je to slučaj i kod svakog drugog plaćanja. Ova odluka Ustavnog suda uputa je svim drugim sudovima.

- Svi postupci u kojima su građani tuženi za ugovornu kaznu, a koji su trenutno u toku na sudovima bit će presuđeni u korist građana, smatra naš sugovornik.

Premda se nije želio upuštati u dublju analizu, spomenuo je još jednu mogućnost koja će zasigurno biti zanimljiva mnogim građanina - traženja natrag novca koji su platili za kazne, na temelju naplate (stjecanja) bez pravne osnove. No, oko toga je još uvijek mnogo neodgovorenih pitanja; primjerice, bi li se takvi eventualni zahtjevi odnosili na period od prve presude Ustavnog suda, ove druge ili nekog trećeg datuma određenog zastarnim rokom.

Autor: Mario Mihaljević/Glas-Slavonije.hr

Pročitajte i...
[10.12.2008.] Ukidaju se kazne za parkiranje
[03.11.2008.] Otplata kazni za parkiranje i na kredit
[12.07.2007.] “Pod prijetnjom otkazom, pisali smo lažne kazne!”
[21.03.2007.] Zbog duga za parkiranje tužili 500 Osječana sudu

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
muvifrik

Ukupno postova: 878
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.07.2009. 12:42 
Naslov:  

hehehehehehhehhhehhehehehehehhehehehehehehheh

PreacheR

Ukupno postova: 1076
Post Postano: 27.07.2009. 13:44 
Naslov:  

Dobra fora. Nadam se da će to stvarno zaživjeti. To će stvoriti dodatne probleme Elektromodulu s naplatom jer će morati ganjati ljude za neke kazne od 4-5 kn. Puno administracije, papiroligije i mučenja za nikakve novce. No natovarili su se oni i previše za sve te silne godine koliko imaju koncesiju.

Ukupno postova: 3237
Post Postano: 27.07.2009. 14:03 
Naslov:  

A mogu ti staviti lisicetine na auto i naplatiti skidanje istih...
Parking je ugovorno njihov.

"We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan
Provokator

Ukupno postova: 1500
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 27.07.2009. 14:34 
Naslov:  

ček ček to di se naplaćuje parking ti stvarno zoveš parkingom ??

na pojedinim mjestima di se parking naplaćuje mi dodje na isto kao da sam auto ostavio na nekoj njivi kod sarvaša

Ukupno postova: 6728
Post Postano: 27.07.2009. 15:46 
Naslov:  

Provokator je napisao/la: na pojedinim mjestima di se parking naplaćuje mi dodje na isto kao da sam auto ostavio na nekoj njivi kod sarvaša
Koncesionar parkiralista je tu zasticen. Naime, obvezu odrzavanja parkiralista, prema ugovoru, ima Grad kao koncedent.

Ukupno postova: 121
Post Postano: 27.07.2009. 17:47 
Naslov:  

bazooka_joe je napisao/la:

mogu naravno, ali bi isto prošli na sudu kao i u prethodnom slučaju

Vlaja_
Ukupno postova: 13
Post Postano: 27.07.2009. 22:45 
Naslov:  

...a mogu se onde te iste lisice riješiti fleksericom, jer je ugovorno moja. Smile

bazooka_joe

Ukupno postova: 3237
Post Postano: 28.07.2009. 2:02 
Naslov:  

Vlaja_ je napisao/la:

...a mogu se onde te iste lisice riješiti fleksericom, jer je ugovorno moja. Smile

Saka kikaca za ovo!
Otprilike je tako zavrsila i moja razrada scenarija Smile

"We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan
Alchemist

Ukupno postova: 207
Post Postano: 28.07.2009. 8:57 
Naslov:  

Sada me živo zanima kako će raskinuti ugovor sa koncesionarom i preuzeti parking kada više nema kazni...

meni se čini da će prihodovna strana dosta se promijeniti i da se baš neće isplatiti - no zato zahvaljujući hsp-u, sdp-u i naravno hsls-u i veleposlaniku kramariću se čovjek uspio namarisati na račun običnih građana za dva života.

doće cica na kolica kad tad

Ukupno postova: 874
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 29.07.2009. 11:09 
Naslov:  

Meni je to loša odluka. Ako kazne padnu tek će onda biti onih koji će se švercati. Lakše im je platiti 3 kune AKO ih se uhvati, nego iz straha odmah ih uplatiti. Inaravno pušing ćemo ponovno nabacitimi koji uredno plaćamo parking. A gospoda sa BMW-ima, Mercedesima i ostalim bjesnoćama će lagano plaćanje preskočiti.

OsijekNepokoreniGrad

Ukupno postova: 724
Post Postano: 29.07.2009. 11:29 
Naslov:  

Angelium je napisao/la :
A gospoda sa BMW-ima, Mercedesima i ostalim bjesnoćama će lagano plaćanje preskočiti.

To ostavljam odgovornima na dušu, toga je uvijek bilo i uvijek će biti.

Ali ako TI i JA ne platimo parking, nema toga na svijetu koji će nam naplatiti kaznu od 100 kuna. Zato je ova odluka dobra.
Može mi naplatiti 3 kune za taj sat, može i nekakva zatezna kamata (pa neka je i 50%, pa me neplaćeni sat izađe 4.5 kuna).

Živo me zanima dokad će se Elektromodulu isplatit slat opće uplatnice zbog 3 (ili 4.5) kune kazne Smile

lufus
Ukupno postova: 2044
Post Postano: 29.07.2009. 11:50 
Naslov:  Re: Odzvonilo kaznama za parkiranje - ukidaju se i prije 1. siječnja 2010.

Nije mi ovo baš jasno, ne podnosim Elektromodul, ali ovo vodi u kaos.

OsijekNepokoreniGrad

Ukupno postova: 724
Post Postano: 29.07.2009. 11:56 
Naslov:  Re: Odzvonilo kaznama za parkiranje - ukidaju se i prije 1. siječnja 2010.

lufus je napisao/la :
Nije mi ovo baš jasno, ne podnosim Elektromodul, ali ovo vodi u kaos.

Šta tu nije jasno?
Ustavni sud je donio presudu da prema važećem Zakonu o obveznim odnosima, ugovorna kazna ne može biti ugovorena za novčane obveze.

Znači da ti Elektromodul više za neplaćen parking ne smije ispisati kaznu (60+40), već ti smije naplatiti samo neplaćeni iznos.

lufus
Ukupno postova: 2044
Post Postano: 29.07.2009. 12:01 

Po kojoj osnovi onda naplaćuju npr. u Austriji? Tamo su bile atomske kazne..

Skoči u forum: