Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Izložba astrofotografija Astronomskog društva 'Anonymus' na Odjelu za fiziku u Osijeku

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
ad-anonymus
Offline
Ukupno postova: 10
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.05.2009. 16:04 
Naslov: Note Izložba astrofotografija Astronomskog društva 'Anonymus' na Odjelu za fiziku u Osijeku
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Povodom obilježavanja Međunarodne godine astronomije, u hodniku Odjela za fiziku u Osijeku (Trg Ljudevita Gaja 6) od 20. svibnja do 15. lipnja 2009. godine bit će postavljena izložba astronomskih fotografija snimljenih u razdoblju djelovanja Astronomskog društva "Anonymus", od 1994. pa sve do danas. Astronomsko društvo "Anonymus" i Zajednica tehničke kulture Valpovo organizatori su ove izložbe te pozivaju sve zainteresirane da posjete izložbu na Odjelu za fiziku, od 8 do 18 sati.

Kao projekt obilježavanja Međunarodne godine astronomije, Astronomsko društvo "Anonymus" pruža mogućnost uživanja u astrofotografijama, koje su njegovi članovi snimili kako bi jednoga dana mogle izazvati divljenje nebeskim objektima, kao što su to učinile i kod njih nakon prvog snimka.

Osim na osječkom Odjelu za fiziku, planirana su i još neka mjesta održavanja izložbe, poput Dvorca Normann-Prandau u Valpovu, zgrade gradske uprave u Belišću i drugih.

Astronomsko društvo "Anonymus" je neprofitabilna skupina građana čiji je cilj popularizirati astronomiju i znanost općenito, udružiti se sa sličnim organizacijama diljem svijeta, poučavati se i brinuti o mladeži i organizirati tečajeve, ekskurzije, sastanke i astronomsko vezane javne događaje. Nije ono što bi se nazvalo opservatorijem ili slično, nego samo mala skupina ljudi zainteresiranih za astronomiju, koji mogu i žele proširiti svoje znanje.

Društvo egzistira od 1994. godine, kao neregistrirana udruga. Udruga razvijala, prihvaćajući nove članove, posebno mladež. Napokon, 2001. registrirano je društvo. Od tada se stvari mijenjaju. Društvo nije financirano iz gradskog proračuna, ali uspjevaju organizirati promatranja i mnoge druge aktivnosti za popularizaciju astronomije u Valpovu i bližim gradovima. 2002. godine astronomska udruga Space Frontier donirala je Društvu teleskop sjajnih mogućnosti - Meade ETX, na čemu im još uvijek zahvaljuju.

Donacijom Hrvatske lutrije, sredinom 2005. godine, Društvo konačno uspijeva pribaviti prijeko potrebnu opremu za promatranja i obrazovanje mladih članova. Kupuju teleskop Celestron C8 i odgovarajuća oprema te se postižu izvanredni rezulati u promatračkom dijelu.

Zahvaljujući djelovanju Astronomskog društva "Anonymus", astronomija je postala vrlo popularna u Valpovu. Učenici su odlazili na natjecanja svake godine i postizali sjajne rezultate, usprkos dosta oskudnim uvjetima. Vođeni mentorima, naučili su korisiti svoje znanje. U novije vrijeme, početkom 2006. godine, stariji članovi Astronomskog društva uspjeli su okupiti mlade učenike željne znanja o svemiru, planetima i svemu vezanom za astronomiju. Tako je nastao ANG, odnosno Anonymus Nove Generacije. U Društvu se nadaju kako će baš ti mladi astronomi u budućnosti nositi temelje ovog društva i dalje!

Kako ih pronaći?

Nalazimo se u zabačenom gradiću Valpovu u istočnoj Hrvatskoj (koordinate: 45 stupnjeva 39' 39'' s.z.š. i 18 stup. 25' i 7'' i.z.d), po mnogo tome poznatom, ponajviše po dvorcu Normann-Prandau. Dolaskom u Valpovo možda ćete imati problema u snalaženju, zato je tu plan grada koji vam točno označuje našu lokaciju. Ovdje se sastajemo od samih početaka društva koje već sada postoji preko 12 godina...


Kada ugledate zgradu sa slike lijevo, znajte da ste na pravome mjestu. Naravno, nije cijela zgrada naša, mi se nalazimo sa stražnje strane, u maloj prostoriji koja može primiti rekordan broj ljudi!

Najbolje vrijeme za posjetiti nas je u 19 sati svake subote. Naime, tada se održavaju redoviti sastanci i gotovo smo sigurno prisutni. Ako dolazite preko tjedna, navratite u tajništvo Doma Tehnike, gdje ćete dobiti više informacija o našim sastancima, te kako stupiti u kontakt.

Posebno zahvaljujemo Zajednici tehničke kulture Valpovo na potpori prilikom organizacije promatranja.

Za više informacija kako do nas doći, slobodno upitajte e-mailom ili drugim sredstvima koje se nalaze na web stranici Društva: http://www.anonymus.hr


Neke od fotografija koje možete vidjeti na izložbi:






Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: