Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Sportski aerodrom Osijek-Čepin: Dani otvorenog neba 2009 (DON 09)

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino
Offline
Avatar

Ukupno postova: 5431
Lokacija: redakcija portala Osijek031.com
Spol: Muško Muško
Post Postano: 13.04.2009. 17:42 
Naslov:  Sportski aerodrom Osijek-Čepin: Dani otvorenog neba 2009 (DON 09)
Od 16.05.2009. 9:00 do 17.05.2009. 9:00 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Međunarodno natjecanje u XC preletima i preciznom slijetanju "Dani otvorenog neba 2009" održat će se na Sportskom aerodromu Osijek-Čepin, Ul. Jablanova bb - Osijek, u subotu i nedjelju 16. i 17. svibnja 2009..

Dani otvorenog neba 2009 (DON 09) međunarodna je paragliding manifestacija natjecateljskoga karaktera, koja se održava u organizaciji AK Osijek i Extreme Teama Osijek. Cilj organizatora je uvrstiti ovo natjecanje na FAI 2 ljestvicu, kako bi dogodine privukli i veći broj pilota iz cijele Europe.

Program traje 2 dana, u subotu 16. svibnja natjecanje od 10:00 do 15:00 sati, uz tandem letove i paramotore, dok je nedjelja 17. svibnja predviđena za slobodno letenje i tandemiranje, s početkom od 11:00 sati, uz akrobatsku točku mađarskog ACRO Team-a. Organizatori su za pobjednike, osim poklona, osigurali i novčane nagrade, te za sve sudionike spavanje, ručak i večeru, a za kraj natjecateljkog dijela, uz dodjelu nagrada održati će se i ''special event'' u posebno uređenom prostoru, ali samo uz pozivnice.

Natjecanje se sastoji iz dvije kategorije: XC preleta i preciznog slijetanja. U preletima je cilj pilota postići što duži slobodan let, a u obzir će se uzimati samo najbolji, bez obzira na broj dizanja (šlepanja), dok se u preciznom slijetanju uzimaju u obzir najbolji doskoci (slijetanja na točku), od tri polijetanja i slijetanja, a boduju se najbolji rezultati. Naglasak organizacije je na preletima, zbog dobrih geografskih i letnih uvjeta, a cilj je rušenje nacionalnog rekorda od 145 km.

Polijetanja će se obavljati uz pomoć specijanih uređaja za dizanje pilota sa zemlje, kroz sistem vuče ili vitlanja, a predviđena otkačivanja su od 350 do 400 metara iznad zemlje, gdje piloti startaju u natjecanje i traženje toploga zraka (termika) za daljnja dizanja s ciljom postizanja što veće visine za prelet. Kontrola leta i podataka će se vršiti s GPS uređajima. Broj natjecatelja je ograničen na 40 pilota, koji moraju imati položene dozvole pri ministarstvu. Natjecanje će se održati s 3 ''pay-out'' vitla i jednim stacionarnim vitlom.

Prijave sudionika na: www.etosijek.hr




Paragliding - slobodno letenje

Paragliding ili parajedrenje je ekstremni sport koji se razvio krajem sedamdesetih godina i postao popularan među planinarima koji su nakon teškog uspona željeli imati jednostavan način za spuštanje sa brda. S vremenom se dizajn krila razvijao i ovaj sport je sticao sve veći broj poklonika.

Paraglider (parajedrilica) je letjelica koja nema vlastiti pogon, nego leti zbog aerodinamičnog oblika kupole postupno gubeći visinu. Visina se u letu može i povećati korištenjem uzlaznih tokova zraka. Paraglider se sastoji od dvoslojne kupole, koja je podjeljena na komore i s prednje strane ima otvore za zrak. Ispod kupole se nalazi sjedalica koja je špagicama povezana sa kupolom. Pilot za vrijeme leta sjedi u sjedalici i povezan je sistemom veza. U sjedalici se još nalazi rezervni padobran.

Polijetanje se izvodi tako da se kupola raširi na zemlji, pilot se ukopča u sistem veza na sjedalici, i zatim zatrčavanjem niz padinu povlači krilo za sobom, podiže ga u zrak i polijeće. Postoje i alternativni načini polijetanja koji su osobito popularni u ravničarskim područjima, gdje nemamo brdo sa kojeg bismo polijetali. To su polijetanje uz pomoć vuče (vitla) i polijetanje sa paramotorom.

Većina ljudi brka paragliding i padobranstvo, ali to su dva potpuno različita sporta. Namjena padobrana je da vas polako spusti na zemlju, dok je s paragliderom moguće letjeti satima. Prednost paraglidinga pred ostalim sličnim sportovima je u tome što je najjeftiniji od letačkih sportova, a sva oprema stane u malo veći ruksak i možemo ju svakuda ponijeti sa sobom.

Sigurnost letenja sa paragliderom prvenstveno ovisi o pilotu. Većina nezgoda događa se kada pilot leti u nepovoljnim vremenskim uvjetima, ili izvodi opasne manevre u blizini zemlje.

O nama - Extreme Team Osijek

Klub "ETO" (skr. Extreme Team Osijek) je osnovan u prosincu 2005. i od tada broji 11 aktivnih pilota parajedrilice s tendencijom porasta. Klubske prostorije se nalaze u ulici Martina Divalta 132 u kojima se redovito održavaju stručna usavršavanja i predavanja, a klub posjeduje 2 kompleta sportsko-letačke opreme, klubsko vozilo, specijalni uređaj "vitlo" za podizanje pilota parajedrilice sa zemlje, paramotor i ostalo.

Letenje se uglavnom održava na sportskom aerodromu Osijek kojim gospodari "AK Osijek" i u kojem je također od istih članova osnovana i parajedriličarska sekcija. Polijetanje se vrši uz pomoć specijalnog uređaja - vitla, s kojim do sada klub ima preko 1.000 uspješnih evidentiranih polijetanja i zasigurno je jedan od rijetkih PG klubova u Hrvatskoj koji ima ovoliko iskustvo u ovom načinu polijetanja. Rekord kluba u visini otkačivanja je 800 m, a ove godine se planira oboriti rekord od 1.000 m! Klub posjeduje i svoje brdsko poletište na lokaciji u Baranji, na "Banovoj kosi" iznad sela Popovac, sa visinskom razlikom od 104 m i sjevero-zapadnom orijentacijom vjetra. Također, visinski letovi se često rade u Baranji, između lokacija Jasenovac-Sokolovac-Mirkovac.

Slavonija ima izuzetan termički potencijal za jedrenje, osobito u proljetnom periodu kada su baze oblaka do kojih se uspinje parajedrilica preko 3.000 m i tada se satima jedri te rade preleti preko 40 km i ostaje satima u zraku.

ETO-vci često idu na letenje u obližnju Mađarsku, na brdo pokraj mjesta Villany i tamo ss mađarskim kolegama satima uživaju u ovom jedinstvenom sportu. Također, klub ETO je do sada obišao terene u Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji, BiH, a kod nas su letili na većini terena, kojih je preko 20-tak. Istvovremeno smo uspješno sudjelovali i na tuzemnim, kao i inozemnim natjecanjima u preletima ili preciznom slijetanju.

Od sredine 2007. godine u klubu se leti i paramotorom, i to razvija klub u dodatnom smjeru.

Želja kluba i članova je da favoriziraju ovaj najmlađi zrakoplovni sport, okrupni članstvo i da da buduće hrvatske reprezentativce iz boja ETO-a, razvije jaki regionalni obučni centar za pilote i operatere na vitlu, kao i obučni centar za letenje uz pomoć paramotora.

Klub je uspješno napravio i međunarodnu letačku manifestaciju "Dani otvorenog neba - DON 2007" koja će svake godine biti tradicija i okupljat će zaljubljenike ovog sporta iz cijelog svijeta.

Svi zainteresirani za ovaj sport mogu nas slobodno kontaktirati i postaviti koje pitanje, a ako se odvaže mogu i poletjeti s nama u tandem letjelici i osjetiti čari ovog sporta.

Obuka

Svi zainteresirani budući piloti parajedrilice prolaze teorijsku obuku i praktičnu (letenje) u klubu te nakon uspješne završene obuke izlaze pred resorno Ministarstvo i komisiju te stječu Hrvatsku dozvolu pilota parajedrilice! Klub ETO osigurava svu letačku opremu.

Obuka se sastoji od sljedećih dijelova:
- teorija (aerodinamika, konstrukcija parajedrilice, meteorologija, tehnika letenja, zakoni i propisi, prva pomoć) - predavanja se održavaju u klupskim prostorijama dva puta tjedno (utorak i srijeda) od 17 do 21 sat.
- praktični dio - letenje se sastoji od zemaljske pripreme, tzv. "groundhandling" u kojem se vježba podizanje i formiranje parajedrilice te upravljanje s njom na zemlji; potom se odlazi na manje brdo, visinske razlike oko 50 m i rade prvi školski letovi; nakon toga slijede letovi na srednjim visinama oko 100 m i napokon visinski letovi preko 300 m!

Visinski let se obavlja i s brda i uz pomoć vitla. Na vitlu se prolazi postupna obuka te se na kraju rade visinski letovi.

To je osnovni inicijalni dio obuke nakon kojeg se može izaći na ispit, a nakon uspješno položenog ispita pilot se usavršava za daljnje letenje u termičkim uvjetima uz prisustvo instruktora.

Uvjeti za pristup obuci:
- liječničko uvjerenje o zdrastvenoj sposobnosti
- visoka obuća
- slobodno vrijeme
- max. broj polaznika: 5
- maloljetna osoba (16 godina) uz pisani pristanak roditelja

Trajanje obuke je, ovisno o vremenskim uvjetima, od 30 do 90 dana, dva tečaja godišnje (proljeće i jesen).

Svi zainteresirani mogu napraviti informativni tandem let prije polaska na obuku.


Zadnja promjena: Nandino; 16.05.2009. 9:22; ukupno mijenjano 2 put/a.

_________________
Fight
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
djo
Offline
Ukupno postova: 30
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.04.2009. 13:14 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

tak se to radi!

tko kaže da mora biti brdo?!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Vic
Offline
Ukupno postova: 73
Spol: Muško Muško
Zabranjen pristup
Post Postano: 16.05.2009. 11:14 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

bem ti je, vrijeme sve ce usrat

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
sollo
Offline
Avatar

Ukupno postova: 107
Lokacija: Čepin
Spol: Muško Muško
Post Postano: 16.05.2009. 12:19 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

e kad smo već kod ovoga,kada su "Zmajevi nad gradom"?

_________________
osijek031.com smile
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
bazooka_joe
Offline
Avatar

Ukupno postova: 3237
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.05.2009. 12:32 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Aaargh,a ja kumujem po krizmama! Drzim fige za vrijeme!

_________________
"We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Vic
Offline
Ukupno postova: 73
Spol: Muško Muško
Zabranjen pristup
Post Postano: 16.05.2009. 15:25 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

izgorila mi celempura na livadi hehehe

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: