Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Krndija: komemoracija uz molitvu Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65808
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 08.05.2009. 14:41 
Naslov:  Krndija: komemoracija uz molitvu Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba
11.05.2009. 11:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba dan 11. svibnja obilježava kao Dan protjerivanja, u spomen na 11. svibnja 1945., kada je većina pripadnika njemačke i austrijske nacionalne manjine u Hrvatskoj odvedena iz svojih domova u pokušaju prisilnog iseljavanja iz tadašnje države.

Veliki dio pripadnika njemačke i austrijske nacionalne manjine nakon toga dana interniran je u sabirne i radne logore diljem Slavonije i Srijema, od kojih su na našem području svakako najveći bili u Valpovu i u selu Krndija kod Đakova. Na tim lokacijama, na logoraškim grobljima u Valpovu i Krndiji, Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba podignula je spomenike nevinim žrtvama, koji imaju zadaću zauvijek nas podsjećati na nepravdu učinjenu nad jednim narodom, pod teretom kolektivne krivnje.

Kod spomenika nevinim žrtvama logora Krndija u ponedjeljak, 11. svibnja 2009. s početkom u 11 sati, održat će se komemoracija uz molitvu, koju će predvoditi punitovački župnik vlč. Đurica Pardon.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: