Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Jeste li prijavili svoju online publikaciju?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
steam
Offline
Avatar

Ukupno postova: 811
Lokacija: Zagreb
Spol: Muško Muško
Post Postano: 01.07.2006. 15:52 
Naslov:  Jeste li prijavili svoju online publikaciju?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

VIJEĆE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE
Za neprijavljenu web-stranicu i do 100 tisuća kuna kazne

Novi vlasnici morat će se Vijeću prijaviti prije prve objave, dok se postojećim dalo tri mjeseca vremena

Vlasnici web-stranica koje u nekom svom dijelu prenose vijesti i informacije morat će ih prijaviti Vijeću za elektroničke medije. Ne učine li to, mogu biti kažnjeni sa sto tisuća kuna. To, naime, propisuje novi Pravilnik o sadržaju prijave te sadržaju i načinu vođenja očevidnika nakladnika elektroničkih publikacija, kojeg je donijelo Vijeće za elektroničke medije. Očevidnik evidentira nakladnike elektroničkih publikacija kao i same publikacije, a njima se smatraju "programski sadržaji koje fizičke ili pravne osobe prenose putem informacijsko-komunikacijskih veza na način da su dostupni širokoj javnosti bez obzira na njihov opseg".
Očevidnikom se posebno evidentiraju elektroničke publikacije koje u potpunosti ili u ikojem svom dijelu imaju karakter audiovizualnih medijskih usluga čiji je cilj informirati, educirati ili zabaviti korisnike. Ipak, neće se morati prijavljivati svi pa su tako prijave oslobođene "e-mail, sms i mms poruke, blogovi i ostale mrežne stranice i slično". Novi vlasnici elektroničkih publikacija morat će se Vijeću za elektroničke medije prijaviti prije prve objave, dok se postojećim nakladnicima dalo tri mjeseca vremena da to učine. Ako pak vlasnik dvoji treba li svoju stranicu prijaviti ili ne, dvojbe bi mu trebalo razriješiti Vijeće za elektroničke medije. No ako ne prijavi nešto što Vijeće smatra da je trebao, mogao bi platiti kaznu do 100 tisuća kuna. Kako pravilnik nejasno određuje tko i što se sve treba prijaviti, u Vijeću nam je objašnjeno kako to ne trebaju učiniti vlasnici web stranica na kojima se objavljuju neke osobne stvari, obiteljske fotografije i slično. Međutim, prijave bi trebali podnijeti svi hrvatski državljani koji imaju registrirane stranice na inozemnim serverima. "Ne bi imalo smisla da registriramo samo ljude na hr-domeni jer su oni već ionako evidentirani u Srcu. Ako je u Hrvatskoj vlasnik stranice koja ide preko američkog servera, mi bismo ga trebali evidentirati", kazao nam je Srećko Lebinec koji je u Vijeću zadužen za Očevidnik. Vijeće je na donošenje pravilnika o Očevidniku nakladnika elektroničkih publikacija obvezao Zakon o elektroničkim medijima, no nije im poznata praksa nama susjednih zemalja. Nemaju ni procjenu koliko bi im prijava moglo stići, a od upisivanja blogova i web stranica s privatnim sadržajem odustali su upravo zbog bojazni da bi ih prijave mogle zatrpati.

Poslovni dnevnik

_________________
--
Don't rub the lamp if you don't want the genie to come out.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
ulix
Offline
Avatar

Ukupno postova: 42
Spol: Muško Muško
Post Postano: 02.07.2006. 5:34 
Naslov:  Re: Jeste li prijavili svoju online publikaciju?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ljudskoj (?) gluposti nikad kraja. Imam mali site, ma bez veze, nekad sam puno putovao svijetom i uglavnom su tamo moji podaci, ali sam jednu stranicu napisao o elektromagnetskom spektru. I to još onako, objašnjavajući u pet riječi valnu prirodu, ne ulazeći u detalje, ne spominjući kvante i fotone. Samo zato jer mi je to struka, da ne bude samo: "Gledaj, evo mene, vidi - ja!"
Reklo bi se bez veze, ali čekaj! Citiram: Očevidnikom se posebno evidentiraju elektroničke publikacije koje u potpunosti ili u ikojem svom dijelu imaju karakter audiovizualnih medijskih usluga čiji je cilj informirati, educirati ili zabaviti korisnike.

I sad što? Pa ja sam opak, može se netko - ja sumnjam, ali ako ZAKON utvrdi - dakle, može se informirati, educirati i zabaviti (ludo i nezaboravno). Ta moja podmukla, opaka i grozna nedjela se mogu sankcionirati. Onako simbolično: 100.000 kunica. I što mi preostaje? Ukinuti sajtić za miran san. Ništa ja ne fantaziram. 007 u plavoj košulji me uhvatio negdje davne '96. i uredno prijavio što ne imađah osobnu nekih 100m od doma svog. Pukla globa i gnjavaža, prirodno. Mogao sam izbjeći i oteezaatii jedino da sam imao oveće jato odvjetnika.

Dakle, mrak pada: nema toga tko nije kriv. Kriv si by default dok ne dokažeš suprotno. Zabranjeno je sve što nije izričito dopušteno. A što je dopušteno? Eh, tog voća je jako malo.

Ah, ah, slatke demokracije nikad dosta! Očevidno, oči su se navikle na mrak.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Gemi
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2963
Lokacija: Nebesa
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 02.07.2006. 12:12 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 


_________________
Gemi031
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Alana Bates
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1359
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 02.07.2006. 13:33 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Naši su političari vidjeli da to dolaze: Davorko Vidović otvorio blog umjesto stranice. Al su se zato Lesar i Bandić zeznuli: uskoro će i oni na blog...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: