Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GMO, "Zavod za sjemenarstvo", Goran Flauder, Osijek031...

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Osječanin
Offline
Ukupno postova: 2492
Spol: Muško Muško
Post Postano: 24.04.2009. 11:23 
Naslov:  GMO, "Zavod za sjemenarstvo", Goran Flauder, Osijek031...
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Evo, želim otvoriti jednu temu koja je itekako vruća i svježa. Riječ je o GMO. Prije neki dan u Osijeku je održana radionica "GMO i suživot sa ekološkom poljoprivredom" u organizaciji "Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo" Osijek. Koji je cilj tog skupa? Na mala vrata u Hrvatsku ubaciti GMO, u našu hranu, na police trgovina, na naše njive, zemlju.
Jedini koji je ustao protiv takve nebulozne ideje je Željko Mavrović koji je na skupu napao tu ideju i poslije izlaganja napustio skup. Čudi me da npr. Osijek 031 nije našao shodno objaviti nekakav članak u vezi te priče. Zato sam u naslov stavio i g. Flaudera. Cijela ova priča dušu je dala za istraživačko novinarstvo. Zašto?
Evo primjer. Prošle godine Zavod se uselio u nove prostorije (što je prenio i portal 031) na Brijestu i između ostalog u članku ravnatelj zavoda priča kako im je nedavno neka američka kompanija pokušala proturiti sadni materijal vezan za GMO ali oni su ga ispitali u labaratoriju i kad su otkrili prisustvo GMO-a uništili su sve nasade vezane uz taj sadni materijal. Ravnatelj Ivan Đurkić dalje se hvalio kako su opremljeni otkrivati GMO itd.
Odjednom prije nekoliko dana taj isti "Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo" organizira skup "Suživot GMO-a i ekološke poljoprivrede"????????????
Odakle odjednom takav zaokret? Da li se tu radi o novčanoj "donaciji" izvjesnih krugova ili zaokretu naše Vlade koja i dalje priča kako je Hrvatska "GMO free" a na skupu državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Stjepan Mikolčić izjavljuje:

"Ovom radionicom privodimo priču o GMO-u. Mi smo to područje uredili Zakonom iz 2005. godine, a sve je usklađeno s legislativom EU. To uređuje puštanje GMO-a u okoliš, njegovu uporabu u ograničenim zasebnim prostorima i njegovo stavljanje u promet. Zakoni i posebni propisi to jasno utvrđuju. U Osijeku smo osposobili laboratorij za identifikaciju GMO-a u sjemenu i selekcijskom materijalu i GMO je moguće puštati u okoliš u zaštićenim i propisanim područjima koja će utvrditi Vlada", kazao je Mikolčić, dodavši da će biti definirana i područja u kojima GMO-a neće biti, kao što su primjerice područja u kojima se proizvodi ekološka hrana.

Znači li to da nam GMO na mala vrata ulazi u Hrvatsku? Jučer je bila i zanimljiva emisija "Otvoreno" na tu temu u kojoj je gostovao Mavrović.
Nastavak slijedi...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Nandino
Offline
Avatar

Ukupno postova: 5431
Lokacija: redakcija portala Osijek031.com
Spol: Muško Muško
Post Postano: 24.04.2009. 11:46 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zbog propusta redakcije portala, nažalost na naslovnici nije na vrijeme objavljen članak na tu temu kojega donosi Alert - nezavisni magazin za okoliš, no može biti objavljen ovdje.

Naime, radi se o članku pod nazivom "Jošt Sweetu: Nema suživota GMO i organske poljoprivrede", a tekst možete pročitati u nastavku...
Skriveno: 

Povodom dolaska Britanca dr. Jeremy Sweeta u Hrvatsku i njegove radionice o nadzoru GMO-a, predsjednik udruge za organsku poljoprivredu BIOS dr. Marijan Jošt upozorio ga je da većina hrvatskih građana ne prihvaća GMO u okolišu u Hrvatskoj.

- Na 276. sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je projekt TCP/CRO/3102(D) u čijem se uvodnom dijelu jasno navodi: "Vlada RH u poljoprivrednom sektoru odlučila je sačuvati zemlju od GMO-a i ima nacionalne zakone koji reguliraju uvoz i proizvodnju GM sjemena. Hrvatska nacionalna politika nastoji osnažiti poljoprivrednu proizvodnju s posebnim naglaskom na organsku proizvodnju usjeva za hranu." Prošlogodišnje istraživanje javnog mijenja pokazalo je da je 80 posto hrvatskih građana ne prihvaća GM hranu niti GM usjeve. Trenutno sedamnaest od 21 županije proglasile su se slobodnima od GMO-a, a neke od njih su članice Europske mreže GM slobodnih regije – naglasio je dr. Jošt u svom jučerašnjem pismu poslanom dr. Sweetu, koji će radionicu za hrvatske poljoprivredne stručnjake održati 21. i 22. travnja u Zavodu za sjemenarstvo u Osijeku.

Jošt je Sweetu još poručio da se nada da njegovo predavanje neće biti u skladu sa željama i zajedničkim stavovima većine građana Hrvatske.

- Došli smo do zaključka da će vaše predavanje promovirati suživot GMO-a s organskom poljoprivredom. Također shvatili smo da je moguće da tijekom vašeg boravka u Hrvatskoj i tijekom sastanaka s predstavnicima određenih hrvatskih institucija – općenito podupiratelja GMO-a, ne dobijete pravi dojam o javnoj percepciji GMO usjeva i GM hrane u Hrvatskoj. Zato smo vam uputili ove činjenice – napisao je dr. Jošt, koji je u ponedjeljak pozvao građane i nevladine organizacije da pismom saborskim zastupnicima i ministarstvima zatraže strožu kontrolu GMO-a u Hrvatskoj i onemogućavanje njegova širenja (pogledaj model pisma ispod).

Dr. Jeremy Sweet 21. i 2. travnja u Zavodu za sjemenarstvo u Osijeku održat će predavanje o rukovanju i nadziranju genetski modificiranih kultura, proizvoda i obrađene hrane.

Sweet je sredinom siječnja obavio inicijalne sastanke po hrvatskim poljoprivrednim institucijama, a na radionici će se razgovarati o mogućem suživotu GMO-a s organskom i konvencionalnom poljoprivredom. Na kraju će biti štampana publikacija "Studija o supostojanju obrađivanja kultura u Hrvatskoj".

Napisao Kruno Kartus

Model pisma

Vaša adresa
Datum

Adresa primatelja pisma
(Vašeg stranačkog predstavnika u Saboru, člana Vlade i sl.)

Gospodine/gospođo ime i prezime,
Zabrinut/a sam zbog prisustva nove GM hrana na tržištu, te zbog nepoštivanja postojećih zakonskih propisa o vidnom oblježavanju takve hrane koja ugrožava moje zdravlje.

Zabrinut/a sam zbog vrlo liberalnog i neodgovornog, javno iznesenog stava Republičkog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu, koji je blagonaklon prema GM sjemenu i GMO sastojcima u hrani, iako je očito je da takva hrana nije prošla potrebna testiranja zdravstvene sigurnosti, tj. opasnost od dugotrajnog (kroničnog) oštećenja zdravlja, nije dovoljno ispitana.

Zabrinut/a sam zbog blagonaklonog stava Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku prema GMO, i zbog potpunog pomanjkanja interesa na za ekološko (organsko) sjeme koje se sve više traži, a u nas ga nema.
Zabrinut/a sam zbog liberalnog stava Hrvatske agencije za hranu u Osijeku. Predstavnici ovih triju tijela izabrani su u Vijeće i Odbore o GMO i oni odlučuju o tome hoće li i kada GMO postati hrvatska stvarnost.

Vaša je dužnost kao izabranog predstavnika hrvatskog naroda u tijelima Državne uprave, Sabora, Vlade da zaštitite Hrvatsku od ulaska GMO u prehrambeni lanac, sve dok dugotrajna sigurnost takve hrane ne bude potvrđena od nezavisnih znanstvenih institucija, i dok god javnost ne stekne uvjerenja da takva hrana neće prouzrokovati štetne učinke u bilo kom sektoru ljudske populacije i/ili okoliša.

S poštovanjem,
Potpis
Ime i prezime tiskano

(Pismo mora biti učtivo i ne anonimno!)


Još možete naglasiti (dodati, izmijeniti):
1) Hrvatski Zakon o GMO i zaključci 276. sjednice Vlade ukazuju citiram: „U poljoprivrednom sektoru, Vlada Republike Hrvatske odlučila je očuvati zemlju od genetski modificiranih organizama (GMO) i ima nacionalni zakon koji regulira pitanja uvoza i proizvoda GM sjemena.“ U tome ima opću podršku hrvatske javnosti, jer se preko 80% Hrvata izjasnio da ne prihvaća GM sjeme i hranu koji sadrži GMO.

2) Do danas se od 21 hrvatske županije njih 18 proglasilo GM slobodnim, što je očiti dokaz volje pučanstva Hrvatske i nju treba poštivati.

3) Izbor članova u po Zakonu o GMO formirana tijela (Vijeće i dva Odbora) nije izvršen na demokratskim principima, nisu zastupljeni stručnjaci svih zainteresiranih struka (posebno poljoprivrede) a izabrani članovi su uglavnom iz manjinskog pro-GMO lobija. Tražimo da se postojeća imenovanja ponište i izvrši nova poštujući demokratske principe i stav javnosti. Ovo je od presudne važnosti, jer će ta tijela sa pravnim ovlastima štititi Hrvatsku od ulaska GMO, ili u suprotnom slučaju, omogućiti njihov ulazak. Članovi Vijeća i Odbora moraju biti odgovorni (pa i krivično) za donošenje pogrešnih odluka.

4) Provođenje „Studije o supostojanju GMO kultura, organski uzgojenih kultura i konvencionalne poljoprivrede“ (najavljena Radionica 21-22. travnja 2009. u Zavodu za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Osijek- prilog) je apsurdno, jer je i laiku jasno da suživota ekološke poljoprivrede i GM usjeva nije moguć. (Vidi pravila IFOAM-a – međunarodna organizacija za ekološku poljoprivredu).

5) Testiranje sigurnosti mora uključiti i interakciju između dva različita GM proizvoda koji bi se mogli pojaviti na tržištu.

6) Ovakvo testiranje mora uključiti ispitivanje učinka na fetus u majčinoj utrobi, kao i na razvoj novorođenčeta.

7) Mogućnost negativnih učinaka ponovljenog genetskog zagađenja mora biti ispitana prije no što se dozvoli sjetva takvih usjeva.

8) Kumulativne promjene u tlu uzrokovane sjetvom GM usjeva i njihovih ostataka moraju biti ispitane prije no što se odobri sjetva GM usjeva.

9) Znanstvenici nas upozoravaju da se mogu pojaviti nove biljne bolesti, otporni štetnici i otporni korovi kao posljedica masovnog uvođenja GM usjeva. GM usjevima se ne smije dati dozvola sjetve sve dok ne budu postojali značajni dokazi da takve opasnosti nema.

10) Kompanije, vlasnici GM sjemena moraju preuzeti punu odgovornost za eventualne štetne posljedice uzgoja njihovih GM usjeva i sanaciju takvih šteta.

11) Naši poljoprivredni proizvođači moraju biti zaštićeni od uništenja njihovih tala, voda i svekolikolikih živih bića (okoliš) od neodgovornog unošenje GMO u njihov okoliš.

12) Isto se odnosi i na lijekove stvorene na bazi GMO (vakcina protiv hepatitisa B, vakcina HPV). Obaveza cijepljenja novorođenčadi mora se ukunuti, jer su dokazane opasne posljedice po zdravlje pa i po život.

13) Tražim da se GM interferon zamijeni prirodnim i obnovi proizvodnja prirodnog interferona u Imunološki zavodu. Po njemu je naša zemlja bila poznata u svijetu (mogućnost izvoza).

14) Tražim da se u okrviru antikorupcijskih mjera povede više računa o visokim državnim funkcionerima s jasnom pro-GMO orjentacijom. Multinacionalne korporacije spremne su podmititi takve osobe kako bi si osigurale ulaz u neku zemlju.

Važno: Upamtite - kratko pismo će biti pročitano, dugo neće. Važna je brojnost pisama, jer poruka izražava broj građana koji stoje iza nje. Upravo danas u predizborna vremena takav jasno izraženi stav građana od velike je važnosti.

Kome pisati: adrese Vlade, Sabora, ministarstava i državnih agencija:

Vlada Republike Hrvatske
Ured za odnose s javnošću
E-mail: [email protected]

Hrvatski sabor
http://www.sabor.hr/Default.aspx
Zastupnici vidi na:
Zastupnici 6. saziva Hrvatskoga sabora
Odbor za zaštitu okoliša,
predsjednica Marijana Petir
e-mail: [email protected]

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
Mr.sc. Božidar Pankretić, ninistar
Ulica grada Vukovara 78, 10 000 Zagreb,
[email protected]

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi
Mr.sc. Darko Milinović, dr. med., ministar
Ksaver 200a, 10 000 Zagreb,
Tajnica: [email protected]

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva
KABINET MINISTRICE
Ul. Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb
[email protected]

Županije vidi na:
http://www.vlada.hr/hr/adresar_i_linkovi/zupanije



Zadnja promjena: Nandino; 24.04.2009. 12:06; ukupno mijenjano 1 put.

_________________
Fight
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
anakonda
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6288
Lokacija: ...tu sam....
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 24.04.2009. 11:53 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

...GMO na mala vrata ulazi već godinama, polako i neprimjetno - kroz puno toga što uvozimo, umjesto da sami proizvodimo....
...tu se radi o tome da će većina radije pristati na GMO uzgoj, ukoliko je pristupačniji, jednostavniji, jeftiniji, what so ever....a pristati će jer ne razmišljaju dugoročno, odnosno uopće ne razmišljaju o posljedicama koje će stići kroz 10-15 godina....
...u svakom slučaju, osobno bih radije izabrala paradajz nekakvog nepravilnog oblika, nego neki savršeno okrugli umjetne crvene boje bez okusa i mirisa....
...pročitah negdje kritiku da Mavrović zapravo sere, obzirom da nije stručan i nema pojma što priča i da mu je bolje da se vrati u ring....OKE, možda nema magisterij na temu GMO, ali čovjek se bavi zdravom hranom i to je u redu....kukaju ljudi da je skup...pa, demit - kvaliteta ima svoju cijenu...

_________________
Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
justice
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1371
Lokacija: OS
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 24.04.2009. 12:11 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

GMO je već ušao na velika vrata u našu državu,prije rata je već polako pripreman teren uz veliku podršku "pioneer"-a a sada mogu samo razmišljati šta se događa,najžalosnije je da se naša poljoprivreda i počne koristiti gmo-sjemenom mi ćemo svake godine morati kupovati to sjeme od tih kompanija jer kod takvog sjemena nema mogućnosti reprodukcije (kao recimo kod ovih normalnih vrsta).
neželim da recimo za 10 godina budemo kao SAD,kod njih je recimo 30% kukuruza GMO,soje nekih 50% itd... (možda je sad već i više,nemam baš najnovije podatke),
zamislite tek kako bi to bilo kod nas,
sve u svemu užas...

_________________
"AVNOJ je preteča Al-Qaede" Ivan Pandža-ex predsjednik Zagrebačke HVIDRE
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Ingo
Offline
Avatar

Ukupno postova: 3470
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 24.04.2009. 12:24 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

ja ne razumijem tu fobiju od gmo usjeva ... i zasto se od toga radi takav bauk ?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
MissTake
Offline
Avatar

Ukupno postova: 8773
Lokacija: Somewhere over the Rainbow
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.04.2009. 14:08 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ingo je napisao/la (Pogledaj post): › ja ne razumijem tu fobiju od gmo usjeva ... i zasto se od toga radi takav bauk ?

npr.
zato jer nije zdravo u paradajz stavljati gene škorpijona da bi opna bila čvršća i da bi duže trajao

rajt???

_________________
► Play ♫♫♫ ılılllıllıı ♫♫♫ ılılllıllıı Pause ll

SVI SMO MI VUCO
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
anakonda
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6288
Lokacija: ...tu sam....
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 24.04.2009. 14:10 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

MissTake je napisao/la (Pogledaj post): ›
Ingo je napisao/la (Pogledaj post): › ja ne razumijem tu fobiju od gmo usjeva ... i zasto se od toga radi takav bauk ?

npr.
zato jer nije zdravo u paradajz stavljati gene škorpijona da bi opna bila čvršća i da bi duže trajao

rajt???


osijek031.com smile osijek031.com smile osijek031.com smile
...eo kikosha, ovo jednostavno objašnjenje mi je uljepšalo dan Razz

_________________
Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
MissTake
Offline
Avatar

Ukupno postova: 8773
Lokacija: Somewhere over the Rainbow
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.04.2009. 14:15 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

ali onak ja ne kužim pitanje "zašto GMO nije zdrav". da je majka priroda htjela da to bude tako, onda bi te forice turnila u biljku. nemojte sad počinjat sa masovnim uzgojem itd. jer to smo postigli dobrim gospodarenjem biljkama, ali forice tipa da svaka pojedina voćka-povrćka mora biti jednakog oblika i boje je totalno idijotski

p.s. ovo gore je bio ilustrativni primjer

_________________
► Play ♫♫♫ ılılllıllıı ♫♫♫ ılılllıllıı Pause ll

SVI SMO MI VUCO
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Osječanin
Offline
Ukupno postova: 2492
Spol: Muško Muško
Post Postano: 24.04.2009. 14:21 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Problem je taj što 4-5 multinacionalnih kompanija drži 90% GMO proizvodnje i prisiljavaju zemlje da prihvate njihovo smeće ne bi li zaradili koju milijardu više. To se događa i sa Hrvatskom. Kojekakvi američki mlatimudani dolaze nam u Hrvatsku iz diplomatskih krugova i traže da zakonom dozvolimo uvoz njihovog smeća. One kompanije koje koriste GMO u proizvodnji sokova, čokolad, čipsa i sl. grebu i nogama i rukama da se iz zakona u zemljama u kojima je dozvoljen GMO izbaci da se na takvim proizvodima mora naglasiti da sadrže GMO. Zaključak. Žderite naše smeće i trujte sa a mi ćemo puniti đepove i slatko vam se smijati u facu..

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
MissTake
Offline
Avatar

Ukupno postova: 8773
Lokacija: Somewhere over the Rainbow
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.04.2009. 14:25 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

mene samo zanima koliko je vas upoznato s činjenicom najčešćih sjemenskih kultura u hrv.?
imamo li kupiti nešto drugo osim gmo kukuruza i pšenice

_________________
► Play ♫♫♫ ılılllıllıı ♫♫♫ ılılllıllıı Pause ll

SVI SMO MI VUCO
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Sharon
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1469
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 24.04.2009. 15:32 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

justice je napisao/la: ›
GMO je već ušao na velika vrata u našu državu,prije rata je već polako pripreman teren uz veliku podršku "pioneer"-a a sada mogu samo razmišljati šta se događa,najžalosnije je da se naša poljoprivreda i počne koristiti gmo-sjemenom mi ćemo svake godine morati kupovati to sjeme od tih kompanija jer kod takvog sjemena nema mogućnosti reprodukcije (kao recimo kod ovih normalnih vrsta).
neželim da recimo za 10 godina budemo kao SAD,kod njih je recimo 30% kukuruza GMO,soje nekih 50% itd... (možda je sad već i više,nemam baš najnovije podatke),
zamislite tek kako bi to bilo kod nas,
sve u svemu užas...

Joooj, kako brkaš pojmove!
Kao prvo: miješaš pojmove "hibrid" i GMO. Hibridno sjeme ne mora biti od GMO, a u svakom slučaju mora se svake godine kupovati od neke od kuća koje ga proizvode jer je to sjeme koje daje biljke koje samo u toj generaciji daju veliki urod. To je najprofitabilniji agrobiznis koji je svijet ikada smislio i tako se neke vrste uzgajaju već skoro cijelo stoljeće. Dakle, biljke od tog sjemena mogu i ne moraju biti s ugrađenim genima.
Drugi pojam je genetski modificirani organizam (GMO) - to su organizmi u koje su genetskim manipulacijama "ugrađeni" u nasljedni materijal geni koji ne pripadaju matičnoj vrsti. Ugrađeni genetski materijal može biti iz potpuno udaljenih vrsta, pa čak ne mora biti niti iz biljnih vrsta (na pr. postoji rajčica kojoj je dodan gen za sintezu hitina iz nekih insekata, kako bi koža na plodu bila čvrsta i transportabilna za trgovinu!). Problem kod GMO je to što je potpuno nova tehnologija, potpuno neistražena; postoje nepotpuni podaci o tome kako su zaustavljena istraživanja utjecaja GMO na prirodu (moćni lobi sjemenarskih kuća!), ali tu je kraj svim pričama. Nema nikakvih prihvatljivih podataka o tome. Dakle, radi istine i točnosti: ne zna se da li je štetan ili koristan...
Jedino što zdrav razum kaže: svaki puta kada je Čovjek zabadao svoj nosić u Božje stvari - loše je završilo... Priroda ima svoju ravnotežu koju ne treba dirati. GMO je etičan koliko i kloniranje ljudi u privatnim klinikama o kojima nas plaše... Pitanje je kroz nekoliko genaracija što ćemo dobiti i kakav će utjecaj na okoliš imati.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Osječanin
Offline
Ukupno postova: 2492
Spol: Muško Muško
Post Postano: 24.04.2009. 16:22 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

O itekako se zna da li je štetan ili koristan. Da nije štetan, ne bi ga zabranjivale zemlje tipa Njemačka, Francuska, Austrija i sl.
Bilo koje istraživanje koje dokazuje da je GMO štetan, multinacionalne kompanije koje se bave sa GMO sjemenom i sl. pokušavaju osporiti, ismijati, popljuvati gdje god stignu a u krajnjem slučaju prisiliti neovisne stručnjake da se povuku sa dokazima, da ne izlaze u javnost. Ali zato one koji daju potporu njihovom smeću izdašno nagrađuju sa milionima dolara. Preporučam knjigu "Sjeme obmane". Pročitajte i sve će vam biti jasno. Autor je detaljno opisao cijelu problematiku GMO-a, naveo imena i prezimena, događaje, tko je u šta umiješan. Nitko, ali nitko ga nije tužio. Zašto? Zato što je čovjek znao na kakvom se tankom ledu šeće i što će se dogoditi ako napiše nešto što ne može dokazati. Knjiga je svjetski bestseler.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Sharon
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1469
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 24.04.2009. 16:50 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ja govorim o znanstveno dokazivim ocjenama GMO. GMO je nepoznanica, iz tog razloga je nepoželjan. Druga stvar što su stopirana sva istraživanja. Niti jedno nije dovedeno do kraja pa da bi sa sigurnošću mogli tvrditi: je, to je to. Priroda ima jedan svoj princip: biološka raznolikost je poželjna, održiva i pokretač je evolucije. Svako uniformiranje bilo koje vrste u prirodi biološki je nepoželjno i u svakom slučaju štetno za tu vrstu jer ju slabi (otpornost na vanjske uvjete, podložnost bolestima...). Čovjek je već odavno poprilično izmijenio prirodu rukovodeći se svojom korišću. No, to je opravdano samo dok je riječ o proizvodnji dovoljnih količina hrane. Problem s GMO je malo složeniji. Motiv je ekstraprofit mega-kompanija jer je proizvodnja takvih usjeva višestruko jeftinija od klasične. Primjer gmo-soje: napravili su soju koja je otporna na totalne herbicide (znači: na jake otrove koji ubijaju sve moguće biljne vrste u prirodi osim te soje). Takvu soju uzgajaju na zemlji tretiranoj takvim otrovima i nemaju nikakvog posla s njom od sjetve do žetve. To znači: uštedu sredstava za obradu, nema korova, nema dodatnog angažmana mehanizacije, radnih sati, goriva, herbicida... Čist novac. Samo, da li je ta soja normalna??? Tko zna kakve su nuspojave, što će to značiti za budućnost itd. Vrlo neodgovorno.
Kompanije se često licemjerno opravdavaju kako je motiv riješiti problem gladi u zemljama Trećeg svijeta, ali to je zadnje u što ja vjerujem. Kao, bolje je nek su siti, pa makar jeli i potencijalno lošu hranu - nego da ljudi umiru od gladi. Niti su tamo nahranili ljude (i dalje umiru od najobičnije gladi), niti je itko dao pravu sliku o tome što nam donosi GMO. Cijela ta proizvodnja odvija se u nekakvoj sivoj zoni, obavijena velom tajni, prijetnji, ucjena, interesa, novca... Dok stvari ne izađu na čistac - daleko im kuća!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
MissTake
Offline
Avatar

Ukupno postova: 8773
Lokacija: Somewhere over the Rainbow
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.04.2009. 17:22 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Osječanin je napisao/la (Pogledaj post): › Preporučam knjigu "Sjeme obmane". Pročitajte i sve će vam biti jasno. Autor je detaljno opisao cijelu problematiku GMO-a, naveo imena i prezimena, događaje, tko je u šta umiješan. Nitko, ali nitko ga nije tužio. Zašto? Zato što je čovjek znao na kakvom se tankom ledu šeće i što će se dogoditi ako napiše nešto što ne može dokazati. Knjiga je svjetski bestseler.

F. William Engdahl
SJEME UNIŠTENJA
geopolitika genetski modificirane
hrane i globalno carstvo

_________________
► Play ♫♫♫ ılılllıllıı ♫♫♫ ılılllıllıı Pause ll

SVI SMO MI VUCO
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
justice
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1371
Lokacija: OS
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 24.04.2009. 18:01 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

@sharon ja uopće ne miješam pojmove,
ovo što sam ja napisao o gmo je točno,nema veze s hibridima,gmo sjeme se mora kupovati svake godine i točka.
to što si se ti htjela napraviti pametna čim si pročitala "pioneer" je tvoja stvar...

_________________
"AVNOJ je preteča Al-Qaede" Ivan Pandža-ex predsjednik Zagrebačke HVIDRE
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: