Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Galerija Waldinger: otvorenje izložbe 'Jazz i Blues u stripu'

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino
Offline
Avatar

Ukupno postova: 5431
Lokacija: redakcija portala Osijek031.com
Spol: Muško Muško
Post Postano: 31.03.2009. 14:55 
Naslov:  Galerija Waldinger: otvorenje izložbe 'Jazz i Blues u stripu'
03.04.2009. 20:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Društvo za kulturnu suradnju – Francuski klub Osijek uz potporu Veleposlanstva Kraljevine Belgije i Administracije Wallonie - Bruxelles najavljuje otvorenje izložbe "Jazz i Blues u stripu", koje će se u sklopu ovogodišnjih Dana frankofonije u Osijeku održati u petak 3. travnja 2009. s početkom u 20:00 sati u prostoru Gradskih Galerija Osijek – Galerija Waldinger, a izložba će biti postavljena do 10. travnja 2009. godine.

Autore stripa iz Valonije i Bruxellesa mogli bismo usporediti sa samim jazzom, u sebi nose nešto od njegove duše i njegovih mijena : domišljati su, znatiželjni, strastveni, nekad skloni poruzi, drugi put snažno okrenuti zabavi, noći i njenim utvarama. Nisu li, uostalom, i odrasli u zemlji glazbe, u kojoj je rođen i Adolf Sax?

Kao odraz društva i njegova imaginarija, strip se dakako dohvatio i jazza. Pričajući o životu njegovih velikana, ili najpoznatijeg stanovnika grada Dinanta, samog Saxa, swing i blues prikazuje u svjetlu dana i pod okriljem noći.

Gdjekad je priča jednostavno biografska i pretvara slavnog trubača u junaka stripa, u model života. Ponekad su pak tema stripa sâm jazz i njegovi svjetovi... Drugi put glazbeni taktovi, koji dolaze iz New Orleansa, New Yorka ili pak podruma Saint-Germain-des-Prés-a, sami slikaju ugođaj i kulise.

Samotni stvaraoci, nadahnuti onim što slušaju, ali i vlastitim osjećajima i težnjama, autori stripa slikama stvaraju priče ponekad nježne, ponekad strastvene i divlje. Majstori su u prenošenju ugođaja i osjećaja što ih nadahnjuje jazz. Alat su im olovka i tinta, gvaš i akvarel, nalik su tako jazzerima koji jednostavnim glazbenim notama - Bulles, Jazz, Blues - iznova stvaraju boje života.

Društvo za kulturnu suradnju Cercle français - Francuski klub Osijek
Europske avenije 10/I, 31000 Osijek
www.cercle-francais-osijek.hr
[email protected]

_________________
Fight
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: