Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Farsa antikorupcijske kampanje

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
evil monkey
Offline
Avatar

Ukupno postova: 923
Lokacija: ormar
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 27.02.2009. 8:38 
Naslov:  Farsa antikorupcijske kampanje
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

nasi prepametni velebni politicari odlucili su stati na kraj korupciji u hrvata... evo kako to dozivljava Jelena Lovrić u kolumni jutarnjeg lista:


Skriveno: 

Farsa: spotovima protiv korupcije

Jelena Lovrić


Za korupciju u Hrvatskoj krivi su građani - tako barem misli hrvatska Vlada, koja je tim stavom intonirala i svoju, jučer predstavljenu antikorupcijsku kampanju. Karakter kampanje i govori kojima je popraćeno njeno pokretanje ne ostavljaju dileme da je riječ o još jednom farsičnom igrokazu za Europu.

Implicitna poruka da su građani krivi za stanje korupcije proizlazi iz proklamiranog cilja kampanje. Vlada je akciju pokrenula kako bi, rečeno je, podigla razinu svijesti građana da se moraju boriti protiv korupcije. U općenarodnu mobilizaciju vlast je spremna potrošiti oko 2,5 milijuna kuna. Za te pare televizije će nekoliko idućih mjeseci vrtjeti spotove o štetnosti lopovluka za hrvatsko društvo. Premda sva istraživanja pokazuju da je javnost u Hrvatskoj jako svjesna tog problema: korumpiranost smatra jednim od najvećih grijeha vladajućih struktura. Nije poznato hoće li se slični spotovi i njima prikazivati.

Eksplicitna poruka da su građani krivi za stanje korupcije jučer je ponovljena više puta. Predstavnici vlasti u bezbroj su varijanti rabili frazu kako građane treba osokoliti na prijavljivanje korupcije. Apelirali su na njihovu hrabrost, pozivali ih da više ne zatvaraju oči pred lopovlukom, uvjeravali da rat protiv korupcije samo oni mogu odlučiti.

Uglavnom, kucali su na otvorena vrata. Ministar pravosuđa Šimonović od građana je u ime Vlade zatražio da se “aktivno uključe u borbu protiv korupcije”.

Potpredsjednica Vlade Kosor istaknula je da građane neprekidno treba poticati na hrabrost u borbi protiv korupcije, a Vlada će, svečano je obećala, za tu borbu osigurati materijalna sredstva. Građani su, dakle, proglašeni kukavicama, a Vlada usamljenim borcem protiv korupcije. Takva se intonacija htjela cementirati i Kosoričinim pokušajem relativiziranja briselskih i domaćih kritika Vlade zbog aboliranja s vlašću povezanih korupcijskih kapitalaca. “Nije važno hvataju li se velike ili male ribe, nego je važno da je mreža dovoljno čvrsta”, rekla je Sanaderova potpredsjednica, sugerirajući da je veličina kriminala posve nebitna. Iz te je logike onda i moguće razumjeti da se u Hrvatskoj lovi kupovanje ispita ili primanje peke, a nikada zamračivanje milijuna u Brodosplitu.

Slogan kampanje - “Korupcija, to nisam ja” - otkriva i prave Vladine namjere. Prebacujući lopticu građanima, vladajući peru ruke. Hoće reći da oni s koruptivnom praksom nemaju ništa. Ali, ako se korupcija, kako tvrdi ministar Šimonović, bazira na zloporabi vlasti i pasivnim građanima, pitanje je zašto se kampanja adresira samo građanima i zašto su oni predstavljeni kao najveći, krucijalan problem.

O zloupotrebama vlasti ni ovoga puta ništa. Nakon što je godinama ignorirala zahtjeve javnosti da se obračuna s kriminalom, Vladin jučerašnji poziv građanima u “zajedničku borbu protiv korupcije” djeluje posve neuvjerljivo, barem dok ne pomete pred vlastitim vratima. Nova Vladina taktika: crtićima protiv korupcije samo je novi manevar u ništa. Za zdravlje hrvatskog društva i jačanje antikorupcijskog raspoloženja više bi napravilo hvatanje jednog krupnog, sa strukturama vlasti umreženog, kriminalnog slučaja nego godine i kilometri spotova.

clanak u jutarnjem

_________________
“Education’s purpose is to replace an empty mind with an open one.”
Platon - Alegorija pećine
pollitika.com - Pale blue dot video - DemocracyNow! - ZCom
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
justice
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1371
Lokacija: OS
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 27.02.2009. 17:23 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

još jedan smiješni potez hdzja na čelu s doktorom ivom,katastrofa...

_________________
"AVNOJ je preteča Al-Qaede" Ivan Pandža-ex predsjednik Zagrebačke HVIDRE
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
mia
Offline
Avatar

Ukupno postova: 931
Lokacija: u muvingu
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 27.02.2009. 17:25 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

ironija. točka.

_________________
..like the naked leads the blind.
I know I'm selfish, I'm unkind.
sucker love I always find,
someone to bruise and leaves behind..
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
exHOP3on
Offline
Avatar

Ukupno postova: 4356
Spol: Muško Muško
Post Postano: 27.02.2009. 17:51 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Mogu samo napisat mnogo riječi kojima bi ih izvrijeđao i njihove majke ali bi sigurno dobio par crvenih...
Kakav kretenizam, al ajd ako bi mi kao pošteni građani trebali stati na kraj korupciji onda prvo moramo njih smaknit, to bi bilo već više od pola posla riješeno...

_________________
Ovdje može biti VAŠA reklama!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: