Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Sloboda, sloboda...

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
bazooka_joe
Offline
Avatar

Ukupno postova: 3237
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.02.2009. 20:30 
Naslov:  Sloboda, sloboda...
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U potrazi za računalnim programima za analizu sigurnosti bežičnih mreža - našao sam i jedan zgodan za Apple računala - KisMAC i vrlo se neugodno iznenadio saznavši kako isti pripada skupini programa stavljenoj van zakona u SR Njemačkoj.
U istu bi se vrstu, prema zakonu, mogli uvrstiti čak i najjednostavniji programi za analizu mrežnih protokola, poput tcpdumpa, Wiresharka, Microsoftovog NetMona, ali i svi ostali sadržaji (pisani dokumenti u svim formatima, ali i multimedijalni sadržaji koji služe primarno edukaciji) koji nude uvid u prirodu sigurnosnih propusta informatičkih sustava te potencijalno iskorištavanje istih za neovlašeni pristup takvim sustavima.
Kako već spomenuh gore, time se izravno ograničava i stavlja van zakona distribucija programa, ali i svake pisane dokumentacije koja bi 'pomogla neovlaštenim upadima u računalne sustave'.
Ovo je dovelo do, doslovno, masovnog egzodusa internetskih stranica koje se bave tematikom računalne sigurnosti na hosting rješenja van granica Njemačke, no također i do prilično zanimljive akcije naznave "Überwach" (u doslovnom prijevodu - nadzor).

Cilj je u akciju uključiti sve više vlasnika internetskih stranica .de domenskoga područja (iako bi engleska varijanta stranice također bila zgodna) koji bi na svoje stranice uključiti programski kod koji bi se aktivirao prilikom posjeti stranice te korisnikovu IP adresu uspoređivao sa bazom na serveru akcije Überwach. U bazi podataka su isključivo IP adrese državnih institucija, političkih stranaka te agencija povezanih sa zakonima o nadzoru i ograničavanju sloboda.
Na taj se način, takoreći, prate nadziratelji te se kroz izvještaje mogu pratiti aktivnosti pojedinih 'stranaka' (ovdje mislim na nadziranu stranu). Akcija je zgodna, ali i prilično ograničena - samo one stranice koje implementiraju kod biti će u sustavu nadzora. Dakako da najprominentniji novinski ili općenito internet portali ne žele ni čuti za takvo što.

Naravno, gore spomenuti zakon nije nov (prijedlog je iznijet 2007.), no osjećao sam se vrlo neugodno čitajući sekciju c članka 220 kaznenoga zakona u kojemu kaže sljedeće (grubi prijevod, nisam pravnik):

Citat: › Tko počini kazneno djelo prema §220a i §220b utoliko da:
1) Izrađuje, nabavlja, prodaje, drugima prepušta ili na bilo koji način objavljuje šifre ili ostale sigurnosne lozinke koje mu omogućavaju pristup podacima, ili
2) Izrađuje, nabavlja, prodaje, drugima prepušta ili na bilo koji način objavljuje računalne programe čija je namjena počinjenje takvih djela (misli se na djela definirana u prve dvije sekcije članka),

Kažnjava se zatvorskom kaznom od do godinu dana zatvora ili novčanom kaznom.


Pomišljam da sam već u dva navrata prošle godine mogao završiti u njemačkom zatvoru, zbog obavljanja svoga posla Wink

Ovo se sve poklapa sa očekivanjima pojedinih filozofa i futurologa od prije kojih 8-9 godina; odricanje slobode radi sigurnosti.
Nikada nisam bio pobornik likova koji love u mutnome šireći FUD-ove ekipi zaluđenoj kojekakvim teorijama zavjera ne bi li okrenuli paru na knjigama - no ovo se počelo događati puno ranije no prognozirano. Naime, prognoze, odnosno scenariji su obično uključivali otpor građana pojedine države glede donošenja sličnih zakona - ali nisu uzeli u obzir raznorazne unije, saveze i ostale 'savjete' država na kojima se donose razni protokoli koji se izravno tiču nas, građana zemalja članica, a većinom bez našeg znanje ili smo (često) vrlo oskudno informirani od strane naših, 'nezavisnih' medija.

Prisjetimo li se 'afere Facebook', uhićenja onoga lika iz Dubrovnika zbog 'govora mržnje' - lako je uvidjeti kako se lako takvi zakoni (pogotovo ako nisu baš tako usko definirani) mogu upotrijebiti protiv praktički svakoga. Iako neugodan - taj je čin legalan - barem prema Dodatnom protokolu konvencije o Cyber kriminalu kojega je Hrvatska ratificirala početkom Studenog mjeseca prošle godine i od tada ga primjenjuje.
Prema tome protokolu - svaki forum mogao bi postati mjesto na kojemu se šire 'neprimjerene uvrede društvenim skupinama'.
Dežulović može za svoje humoreske lijepo guliti zatvor ako se zamjeri nekome, a samo oni podobni moći će upražnjavati svoju slobodu govora - jedno divno demokratsko načelo.

No, opet, to je nama naša borba dala, reći će stariji. Uživajte dok možete!

_________________
"We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Leteci mungos
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6728
Lokacija: Priory of Semen
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.02.2009. 13:42 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nema mi boljeg nego kad mi poludebili pocnu drviti kako mi zivimo u savrseno demokratskom drustvu.

Liku sto drzi Vukovarac.net je unisten zivot. Suptilno, temeljito i pravno utemeljeno.

Vratite nam vrijeme kad su u zatvor odvodjene pijane niskoristi koje su se 1991. pocele busati u prsa da su u corki zavrsavale jer su pjevale zabranjene pjesme.

_________________
Omnium gadgetum mecum porto!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: