Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tajna pete kolone

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
justice
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1371
Lokacija: OS
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 07.02.2009. 19:11 
Naslov:  Tajna pete kolone
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Objavljeno: Sub, 07. 02. 2009. 13:38
e-novine

Piše: Boris Dežulović


TAJNA PETE KOLONE


Punih osamnaest godina trebalo je, eto, proći da Hrvati saznaju pravu istinu o Domovinskom ratu. Najprije je Luka Bebić, predsjednik Sabora i veteran Tuđmanove Hrvatske demokratske zajednice, na „otvorenom času istorije“ u parlamentu izgovorio povijesnu rečenicu kako „Hrvatsku nisu napali Srbi, nego neki koji su imali velikosrpsku ideologiju.“ Zastupnici u Saboru i cijela hrvatska javnost – koja je punih osamnaest godina mislila da nema malosrba i srednjosrba, i da su svi Srbi per definitionem velikosrbi - nisu se još oporavili od šoka, kad je drugi Tuđmanov veteran, Bebićev partijski drug i dugogodišnji predsjednik Sabora, dan-dva kasnije, na suđenju Branimiru Glavašu zbog likvidacija osječkih Srba 1991. godine, posvjedočio kako je ubojstva u ratnom Osijeku zapravo vršila srpska „peta kolona“ u uniformama Hrvatske vojske.

Nije ovo prvi put kako hrvatska historiografija sumnja da zločine pripisane Hrvatskoj vojsci nisu počinili njezini pripadnici. Još se zgarišta srpskih kuća nakon Oluje nisu ohladila, kad je Nataša Rajaković, glasnogovornica Tuđmanovog ureda na konferenciji za novinare iznijela hrabru tezu kako „nije pripadnik Hrvatske vojske svaki čovjek koji nosi odoru Hrvatske vojske“. „Jesmo li mi, kad smo izvukli svoje snage, mogli znati što rade civili u šarenim maskirnim uniformama?“, potvrdio je saznanja iz Predsjednikova ureda general Ivan Tolj: „Poznata je stvar da su tijekom rata seljaci okopavali zemlju u našim odorama!“

Tu je teoriju naročito sustavno istraživao i tadašnji ministar obrane Gojko Šušak, koji je samo mjesec-dva poslije Oluje izjavio kako je „odoru lako odjenuti“. „Mnogi su je dobili još 1990. godine, a kako nije bila praksa vraćati odore, mnogi su ih odnijeli kući“, pojasnio je tada ministar Šušak: „U njima su okopavali vrtove, sadili duhan, pa i išli zapaliti kuću.“

Teza da zločine nisu činili hrvatski vojnici, već nepoznati počinitelji u uniformama Hrvatske vojske, nije – kako vidimo – nova. Poznato je, uostalom, kakav je naš svijet. Maskirna je uniforma kao skrojena za hrvatskog seljaka, valjda da ga inspekcija ne uoči kad prska usjeve ilegalnim pesticidima, uzgaja necijepljene svinje, pali srpsku kuću nedopuštenim fosfornim punjenjem, transportira i kolje srpske civile u nehigijenskim uvjetima, ili što već sve ne rade hrvatski zemljoradnici da doskoče strogim propisima Ministarstva poljoprivrede. Sada je, međutim, prvi put iznesena još radikalnija teza: zločine nad srpskim stanovništvom u Hrvatskoj vršili su zapravo sami Srbi, u uniformama Hrvatske vojske, sve kako bi, dakako, kompromitirali miroljubivu hrvatsku demokratsku vlast i optužili je za ratne zločine.

Vladimir Šeks zna što govori, jer je u ratnom Osijeku bio predsjednik Kriznog štaba, a kasnije – kad su zločini isplivali na površinu - i državni tužitelj. Osobno je intervenirao da se neki otpuženici, poput Merčepovih ljudi iz Pakračke Poljane, oslobode optužbi i puste iz pritvora. Sada znamo i zašto, kao što znamo i zašto je o tome šutio osamnaest godina, na smrt prestravljen od beskrupuloznih srpskih ubojica koji su i svoje sunarodnjake ubijali, pa što ne bi i njega.

Ako se, naime, srpski agenti i provokatori takve stvari nisu libili raditi u Osijeku, gdje su Branimiru Glavašu i Vladimiru Šeksu ispred nosa hvatali i likvidirali srpske civile – nije isključeno da su se, u slijepoj mržnji prema Hrvatskoj, i sami ubijali predozirajući se solnom kiselinom ili puštajući sami sebi struju kroz genitalije, pa se mrtvi bacali u rijeku Dravu – ne bi bilo odveć pametno sumnjati da slične stvari nisu radili i u ostatku Hrvatske. Tomislav Merčep, primjerice, mogao bi stoga konačno biti oslobođen svake optužbe za zločine koje su u Pakračkoj Poljani činili njegovi zloglasni eksadroni smrti, zapravo elitne jedinice srpskih specijalaca prerušenih u odore Hrvatske vojske.



Dobro uvježbani srpski komandosi infiltrirat će se tako u sve pore hrvatske obrambene infrastrukture. Dovoljno je pratiti trag srpske krvi: u Splitu, recimo, u uniformama hrvatske Vojne policije pod okriljem noći izvlačit će srpske civile iz stanova i voditi ih u poznatu četničku vojnu bazu Lora, gdje će ih ubijati nakon nezamislive torture. Sam vrhunac i, da ne budem krivo shvaćen, pravo vojnostrateško remek-djelo bit će Oluja, kad će cijele brigade ubačenih srpskih obavještajaca, specijalaca i diverzanata, kamufliranih u hrvatske seljake u odorama Hrvatske vojske, okopati hiljade hektara oranica, zasijati tone pšenice, kukuruza i duhana, zapaliti stotine srpskih sela i ubiti preko sedamsto hrvatskih Srba, što će biti udarac od kojega se Republika Hrvatska neće oporaviti do današnjih dana.


Prateći ovaj trag – prateći dakle trag srpske krvi po zapovjednoj odgovornosti - dolazi se do još šokantnijih otkrića. Ne samo da su optuženi hrvatski generali u Haagu zapravo agenti KOS-a, nego se kao srpska agentura razotkriva i cijela vladajuća vojno-politička struktura Tuđmanove Hrvatske. Kockice mozaika se konačno sklapaju: zašto bi inače pukovnik Udbe Vladeta Šeksentijević alias Vladimir Šeks – zašto, osim ako nije u Osijek ubačen ravno iz Beograda – i kao predsjednik Kriznog štaba i kao državni tužitelj štitio ubojice u uniformama Hrvatske vojske, u stvari svoje kolege iz Miloševićevih agentura?

Konačno, i Šeks će na istom suđenju Branimiru Glavašu – braneći se od optužbi da je 1991. u Osijeku bio nadređen Glavašu – priznati da je „kao predsjednik Kriznog štaba bio samo civilno lice u uniformi“, potvrđujući staru tezu Tuđmanove portparolke kako „nije pripadnik Hrvatske vojske svaki čovjek koji nosi odoru Hrvatske vojske“. „Odoru je lako odjenuti“, rekao bi Gojko Šušak. Da je živ, vjerojatno bi sad u Haagu svjedočio kako su je „mnogi dobili još 1990. godine, a kako nije bila praksa vraćati odore, mnogi su ih odnijeli kući, pa u njima okopavali vrtove, sadili duhan i organizirali Krizne štabove.“

Trag, shvatili ste na kraju, vodi do Zagreba, do samog vrha srpske mreže. Tek sad jasno je tko je Gojka Šuška poslao iz Kanade u Hrvatsku i otkud Franji Tuđmanu kao takozvanom komunističkom disidentu osamdesetih godina pasoš SFRJ. Projekt hrvatske države u potpunosti je smišljen u mračnim podrumima srpskih kontraobavještajnih službi, sve u cilju kompromitiranja hrvatske države. Razmislite malo: „Nezavisna Država Hrvatska bila je odraz povijesnih težnji hrvatskog naroda!“ Tek sad, lupajući glavom o zid, shvaćate da su ovu glasovitu rečenicu, direktnu optužnicu protiv genocidnog hrvatskog naroda, umjesto Franje Tuđmana mogli izgovoriti i Dobrica Ćosić, i Vasilije Krestić, i Antonije Isaković, i Matija Bećković, i Mihailo Marković, i bilo tko iz beogradske memorandumske čaršije, i da je takva mogla biti smišljena samo u srpskoj obavještajnoj centrali.


Konačno, eto pet godina kasnije Franje Tuđmana, generala srpske pete kolone u uniformi vrhovnika Hrvatske vojske, kako na kninskom kolodvoru euforično kliče da su „Srbi neslavno nestali iz ovih krajeva kao da ih nikada nije ni bilo“, dovršavajući tako velikosrpski projekt etnički čiste Hrvatske.

I tko zna kako bi sve završilo da nije u ovom specijalnom ratu i hrvatska obavještajna služba imala svoje adute. Da nisu obavještajci iz Zagreba uspostavili SAO Krajinu, da nisu hrabri hrvatski komandosi u uniformama srpske vojske – sve kompromitirajući JNA, Beograd i Srbiju – istjerivali i likvidirali Hrvate, palili hrvatska sela, opljačkali Slavoniju, granatirali Zadar, poharali Konavle, okružili Dubrovnik, razorili Vukovar, i na kraju bombardirali Zagreb. Ako vam se ova teorija čini malo nategnutom, pitajte predsjednika Sabora Luku Bebića jesu li Hrvatsku napali Srbi. On bi znao da jesu: nije li u tajnoj operaciji KOS-a 1991. godine i sam neko vrijeme po zadatku bio hrvatski ministar obrane?

Lako je, shvatili ste, bilo odjenuti sivomaslinastu uniformu. Mnogi su je dobili još prije 1990. godine, a kako nije bila praksa vraćati odore, mnogi su ih odnijeli kući, u njima okopavali vrtove, sadili duhan, pa i išli sravniti Vukovar.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
mali_ivica
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2703
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 13.02.2009. 11:57 
Naslov:  Re: Tajna pete kolone
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

justice je napisao/la (Pogledaj post): ›
Punih osamnaest godina trebalo je, eto, proći da Hrvati saznaju pravu istinu o Domovinskom ratu. Najprije je Luka Bebić, predsjednik Sabora i veteran Tuđmanove Hrvatske demokratske zajednice, na „otvorenom času istorije“ u parlamentu izgovorio povijesnu rečenicu kako „Hrvatsku nisu napali Srbi, nego neki koji su imali velikosrpsku ideologiju.
Moram se osvrnuti i na ovaj tekst, koji je i u širim obzorjima nadasve duhovit.
O Glavašu i ostalima nemam komentara, iako bi se tu dosta dalo raspravljati.

ALI, moram se osvrnuti na ove "činjenice" napisane gore.
Autor je valjda?! htio napisati "PRAVU" istinu, a ona je?! Da nas nisu napali srbi nego neki sa velikosrpskom ideologijom, možda (Srbi muslimani) kako bi rekao Šešelj i to isti oni koji su pobijeni u Srebrenici?!, Cijeli je rat dogovoren, jedino ostaje pitanje, zašto VUKOVARSKI korpus nije napao Novi Sad, nego NOVOSADSKI korpus napao Vukovar. Da neduljim jer mi se plače od ove bljuvotine koja je ciljano napisana...

O pet koloni bi se također dalo pisati, ali u jednom se slažem sa Šeksom, teško je sada pričati o onom što se događalo tada, a pogotovo kad u razgovoru sudjeluju osobe koje su igrale tenis u Zagrebu i skijale po austrijskim skijalištima.

Na kraju smo kao po dobrom starom običaju, mi sami sebe napali.
I zato ide ona stara, PA KO NAS BRE ZAVADI?! Wink

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
OsijekNepokoreniGrad
Offline
Avatar

Ukupno postova: 724
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.02.2009. 12:05 
Naslov:  Re: Tajna pete kolone
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prema Boljkovcu Hrvati su napali Srbe i ovdje:

index.hr

Nevjerovatno je kakvi sve žive među nama. Ovo nije senilan deda. Samo je poludio i malo zaboravlja na čijoj je strani.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
pernabukano
Offline
Avatar

Ukupno postova: 706
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.02.2009. 14:51 
Naslov:  Re: Tajna pete kolone
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

OsijekNepokoreniGrad je napisao/la (Pogledaj post): › Prema Boljkovcu Hrvati su napali Srbe i ovdje:

index.hr

Nevjerovatno je kakvi sve žive među nama. Ovo nije senilan deda. Samo je poludio i malo zaboravlja na čijoj je strani.

Užas. Jad i bijeda...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Sharon
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1469
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 13.02.2009. 17:04 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

OsijekNepokoreniGrad je napisao/la: ›
Prema Boljkovcu Hrvati su napali Srbe i ovdje:

index.hr

Nevjerovatno je kakvi sve žive među nama. Ovo nije senilan deda. Samo je poludio i malo zaboravlja na čijoj je strani.

Po prvi puta ovdje: slažem se s tobom, Osječe! Ovo je stvarno teški užas!!!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
justice
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1371
Lokacija: OS
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 13.02.2009. 17:17 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

@ivice pa nije Dežulović izmislio to,nego je to izjavio Luka Bebić,
a što se tiče Boljkovčeva svjedočanstva,tu nemam ništa za reći,i uopće ne nemislim da čovjek laže kad kaže da su glava,vukojević i šušak otišli i otpucali par komada na borovo selo,ta priča je stara već 15-ak godina...

_________________
"AVNOJ je preteča Al-Qaede" Ivan Pandža-ex predsjednik Zagrebačke HVIDRE
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
mali_ivica
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2703
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 13.02.2009. 17:23 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

justice je napisao/la (Pogledaj post): › @ivice pa nije Dežulović izmislio to,nego je to izjavio Luka Bebić,
a što se tiče Boljkovčeva svjedočanstva,tu nemam ništa za reći,i uopće ne nemislim da čovjek laže kad kaže da su glava,vukojević i šušak otišli i otpucali par komada na borovo selo,ta priča je stara već 15-ak godina...
Pa to i je najžalosnije, što je ovaj to izjavio... e sve iz razloga da još jednom poliže guzu "našim prijateljima" iz Eu.
e glede borova, ako je nešto staro 15 godina to neznači da je točno.
Dobro da nepiše kako se Franjo Tuđman i njih još par spuštalo sa Velebita i ubijalo Srbe po Krajni.
Ali eto bez uvrede, nije mi čudno što si popušio priču, ona i je napravljena za ljude poljuljanih stavova.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
justice
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1371
Lokacija: OS
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 13.02.2009. 17:34 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

a pa moji stavovi nikad nisu bili poljuljani,oni su uvijek isti,protiv govana uvijek na zub,
a što se tiče priče o borovu selu znaš kako znam za nju,vidiš u lokalnom bircu je ta priča išla od čovjeka koji je bio jako blizak glavi,i taj čovjek nije bio neki pijanac i klošar nego u to vrijeme jedan od vodećih ljudi gradskog hdzja,pa sad ti vidi

_________________
"AVNOJ je preteča Al-Qaede" Ivan Pandža-ex predsjednik Zagrebačke HVIDRE
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
mali_ivica
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2703
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 13.02.2009. 17:47 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

justice je napisao/la: ›
a pa moji stavovi nikad nisu bili poljuljani,oni su uvijek isti,protiv govana uvijek na zub,
a što se tiče priče o borovu selu znaš kako znam za nju,vidiš u lokalnom bircu je ta priča išla od čovjeka koji je bio jako blizak glavi,i taj čovjek nije bio neki pijanac i klošar nego u to vrijeme jedan od vodećih ljudi gradskog hdzja,pa sad ti vidi
Pa i jedan od vodečih ljudi DRŽAVE je čovjek koji je protiv te iste DRŽAVE svjedočio na STRANOM SUDU. (Što nije učinio nijedan predsjednik u povijesti SVEMIRA), a cilj predsjednika je boriti se za iste one građane protiv kojih je svjedočio.

da neuzimam kako je ta priča ispričana u birtiji.
Druga stvar, i Manolić je bio u HDZ-u, a vodio je obavještajce za vrijeme Juge.

Ti očigledno misliš kako ako je netko u HDZ-u, nemože namjerno širiti dezinformacije. Nebili im kao takvima dao još više na značaju pošto ih govori kao član HDZ-a.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
justice
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1371
Lokacija: OS
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 13.02.2009. 17:52 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

ma vjeruj ti šta hočeš,ja sam siguran da je to istina...

_________________
"AVNOJ je preteča Al-Qaede" Ivan Pandža-ex predsjednik Zagrebačke HVIDRE
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
mali_ivica
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2703
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 13.02.2009. 18:05 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

justice je napisao/la: ›
ma vjeruj ti šta hočeš,ja sam siguran da je to istina...
Ma to je ok, ali zašto mene i ostale onda opterečuješ sa svojim sranjima? Mi to od tebe netražimo. Možeš ti biti siguran u što god hoćeš, ali postavljanjem takvog nečega moraš očekivati i komentar nekog drugog viđenja događaja. I ne odmah govoriti nekome da sere i sl. samo zatro što misli drugačije.

Evo bio ti i onaj Jaman na televiziji pa čovjek konkretno kaže kako je on vodio tu akciju i da će tužit svakoga tko čast vođenja te akcije pripiše Glavašu.

Ali vidim da tebi više odgovara priča kako je Glavaš nju vodio.
Ali nemožeš uzimati kao činjenicu, nešto što ti odgovara, samo zato što nekoga nevoliš, nego ono što je istina.

Največa ironija je ovdje zapravo u tome što ti je nick JUSTICE!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Sharon
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1469
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 13.02.2009. 18:10 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

mali_ivica je napisao/la: ›
justice je napisao/la: ›
a pa moji stavovi nikad nisu bili poljuljani,oni su uvijek isti,protiv govana uvijek na zub,
a što se tiče priče o borovu selu znaš kako znam za nju,vidiš u lokalnom bircu je ta priča išla od čovjeka koji je bio jako blizak glavi,i taj čovjek nije bio neki pijanac i klošar nego u to vrijeme jedan od vodećih ljudi gradskog hdzja,pa sad ti vidi
Pa i jedan od vodečih ljudi DRŽAVE je čovjek koji je protiv te iste DRŽAVE svjedočio na STRANOM SUDU. (Što nije učinio nijedan predsjednik u povijesti SVEMIRA), a cilj predsjednika je boriti se za iste one građane protiv kojih je svjedočio.

da neuzimam kako je ta priča ispričana u birtiji.
Druga stvar, i Manolić je bio u HDZ-u, a vodio je obavještajce za vrijeme Juge.

Ti očigledno misliš kako ako je netko u HDZ-u, nemože namjerno širiti dezinformacije. Nebili im kao takvima dao još više na značaju pošto ih govori kao član HDZ-a.

Imaš pravo, Ivice! Ovo je zaista sramotno... To bi bilo isto kao da u Izraelu non-stop raspravljaju o tome da holokaust možda i nije bio tako užasan, da je netko u birtiji čuo kako je tu bilo manje žrtava itd, itd...
Trebali bi barem oko nekih stvari imati nacionalni konsenzus...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
tyler_durden
Offline
Avatar

Ukupno postova: 295
Spol: Muško Muško
Post Postano: 13.02.2009. 21:40 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

justice je napisao/la (Pogledaj post): ›
...a što se tiče priče o borovu selu znaš kako znam za nju,vidiš u lokalnom bircu je ta priča išla od čovjeka koji je bio jako blizak glavi,i taj čovjek nije bio neki pijanac i klošar nego u to vrijeme jedan od vodećih ljudi gradskog hdzja,pa sad ti vidi


Svaka čast.
Sa ovakvim 'izvorima' se možeš odmah prijaviti za posao u Feralu.
A joj, zaboravio sam da se Feral ugasio...baš šteta.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
OsijekNepokoreniGrad
Offline
Avatar

Ukupno postova: 724
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.02.2009. 22:57 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sharon je napisao/la (Pogledaj post): ›
OsijekNepokoreniGrad je napisao/la: ›
Prema Boljkovcu Hrvati su napali Srbe i ovdje:

index.hr

Nevjerovatno je kakvi sve žive među nama. Ovo nije senilan deda. Samo je poludio i malo zaboravlja na čijoj je strani.

Po prvi puta ovdje: slažem se s tobom, Osječe! Ovo je stvarno teški užas!!!


Znao sam da će do toga dana doći, i to na petak 13. Smile
Šalu na stranu, ovdje se više ne radi o međustranačju, to je sitna riba spram ovih bljuvotina koje pokušava deda plasirati.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: