Cercle Français d'Osijek jedno je od aktivnijih, no manje medijski spominjanih društava u Osijeku.
Francuski klub Osijek postoji i djeluje u našem gradu već
111 godina te je najstarije društvo francusko-hrvatskog prijateljstva u Hrvatskoj. Prvi spomen nalazimo davne 1897. godine u osječkom dnevnom listu na njemačkom jeziku
„Die Drau“, kada je 8. veljače Francuski klub osnovala grupa uglednih Osječana. Tijekom Domovinskog rata klub nije djelovao, no obnovljen je 1997. godine. Unatoč nepostojanju službenih prostorija sve do 2005. godine, Klub uspijeva provoditi svoje aktivnosti, poput
poduke francuskog jezika za sve uzraste i razine znanja,
organiziranja kulturnih aktivnosti, poput koncerata klasične i suvremene glazbe, literarnih večeri, raznih predavanja te
pružanja pomoći i potpore pri prijavljivanju na natječaje za studiranje na francuskom jeziku. Članovima Kluba na raspolaganju su
knjižnica,
čitaonica i
medijateka s oko 700 djela, časopisa, udžbenika i publikacija na francuskom jeziku.
Ured i knjižnica Francuskog kluba danas se nalaze na adresi
Europska avenija 10/I, a Klub djeluje uz financijsku podršku
Francuskog veleposlanstva u RH,
Francuskog instituta iz Zagreba te
Grada Osijeka.
U cilju ispunjavanja osnovnog cilja Kluba, razvoja kulturnih veza između Hrvatske i frankofonih zemalja, prvenstveno Francuske, te doprinos prisutnosti francuskog jezika i upoznavanje sugrađana s francuskom kulturnom baštinom, trenutno je u tijeku i
Ciklus francuskog filma, organiziran u suradnji s
Kinematografima Osijek. Ciklus objedinjuje francuske filmove starijeg i novijeg datuma, pa će se tu nalaze
„Vojska u sjeni“,
„Ludi Pierrot“,
„Demoni“ i
„Claireino koljeno“ od starijih, te
„Pištolj 73“,
„Tajna“ i
„2 dana u Parizu“ od novih filmskih ostvarenja. (vidi program:
Ciklus francuskog filma)
Također, u uskoj vezi s Ciklusom francuskog filma i ponuda je restorana i lounge bara
„Lumiere“ (u zgradi kina Urania), koji je Osječanima odlučio predstaviti francusku tradiciju i kulturu kroz gurmanski doživljaj, te u
Tjednoj ponudi francuskih jela nude sljedeće dnevne menije (predjelo, glavno jelo i desert – 49 kn):
-
ponedjeljak, 8. prosinca:
francuska juha od luka; punjeni pureći Husara, francuki krumpir, salata; crepes suzette
-
utorak, 9. prosinca:
francuska juha (grašak, rikula); cordon blue, pommes, salata; pečena jabuka na podlozi kreme tiramisu
-
srijeda, 10. prosinca:
gazpacho juha; turnedo madera, povrće, bijela riža; mousse čokoladni
-
četvrtak, 11. prosinca:
krem juha od šumskih gljiva; steak a la Zingara, kroketi, salata; krostata
-
petak, 12. prosinca:
riblja juha; filet škarpine u umaku od crnog vina, grožđa i šafrana, aromat. krumpir salata; medene kruške sa francuskom kremom
