Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Otvoreno pismo Sindikata glede novog Zakona o športu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Gemi
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2963
Lokacija: Nebesa
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 09.06.2006. 13:13 
Naslov: Warning ! Otvoreno pismo Sindikata glede novog Zakona o športu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Broj: 096-KS-06/06 Zagreb, 9. lipnja 2006.

Što dolikuje bogu, ne dolikuje volu!

Različita istraživanja pokazuju poraznu sliku hrvatske socijalne zbilje. Prema različitim praćenjima u Hrvatskoj je siromašno između 20 i 30 posto građana. Teškoća preživljavanja vidljiva je i iz Gfk istraživanja koje pokazuje kako čak 4 od 5 hrvatskih domaćinstava ne može pokriti svoje troškove. Prema tome je istraživanju prosječno domaćinstvo svojim primanjem moglo pokriti tek nešto malo više od 69 posto troškova domaćinstva.

Slično pokazuju i potrošačke košarice Nezavisnih hrvatskih sindikata prema kojima prosječna hrvatska plaća jedva uspijeva pokriti 70 posto minimalne potrošačke košarice četveročlane obitelji, a u to se ne uračunavaju niti troškovi podstanarstva, školovanja djece, lijekovi i sl. Iz istih košarica vidljivo je kako prosječna mirovina može pokriti tek negdje oko 55 posto krajnje skromne umirovljeničke košarice. Tako svaki neuobičajeni mjesečni trošak, kao što je vjenčanje, rođenje djeteta, smrt u obitelji, ali i početak školske i akademske godine traži posebno zaduživanje.

Zbog svega toga hrvatski su građani samo kod banaka u ovom trenutku zaduženi preko 80 milijardi kuna (o tome koliko su tek zaduženi kod rodbine, prijatelja, zelenaša nigdje ne postoje podaci). U ovom evidentiranom dugu na gotovinske kredite, minuse na tekućim računima i kartična zaduženja otpada gotovo 50 posto ukupne zaduženosti građana, a to pokazuje da se u pravilu zadužuju zbog preživljavanja.

Sve veći broj građana više ni ne može vraćati svoje dugove pa ih nerijetko za njih plaćaju jamci koji i sami time bivaju dovedeni u sve bezizlaznije položaje, ali i sve veći broj građana podliježe ovrhama. U veljači 2005. godine čak je 20.000 kupaca prestalo plaćati kredite za kupljene automobile. Veliki broj građana nije u mogućnosti plaćati niti obroke stambenih kredita. U Hrvatskoj ostanak bez posla ili odlazak u mirovinu znače nepremostive probleme za one koji su kreditno zaduženi. Prema podacima iz studenog 2005. godine HZMO je plijenio 143.936 mirovina što znači da je pod ovrhom bila gotovo svaka sedma mirovina.

Uz nemogućnost vraćanja kredita mnogi građani, a među njima su u pravilu nezaposleni, i mnogi umirovljenici, nemaju novaca niti za plaćanje TV pretplate, struje, vode, grijanja, plina i sl. A najave ovrha i ovrhe samo stižu. Sve se većem broju građana tako zbog dugova plijene plaće, mirovine, automobili, stvari iz njihovih domova pa čak ostaju i bez krovova nad glavom.

Zbog svega je toga uistinu nerazumno i potpuno neprihvatljivo novim Zakonom o športu predlagati opraštanje stotina milijuna kuna koje su državi dužni neki športski klubovi, a u kojima se istovremeno tijekom godine vrte ne milijuni kuna, već milijuni eura. Tako se i glavni cilj preoblikovanja klubova, prije svega nogometnih i košarkaških, osnovanih radi sudjelovanja u športskom natjecanju, a koji u seniorskoj konkurenciji imaju potpisane ugovore sa više od 50 posto licenciranih športaša, vidi u članku 37. st. 8. i 9. Zakona gdje je propisana mogućnost Republike Hrvatske, odnosno pravnih osoba u pretežitom državnom vlasništvu, da svoje tražbine prema klubovima prenesu na jedinice lokalne samouprave. Tako se tim klubovima širom otvaraju vrata oprosta dugova.

Toliko o pravdi i pravednosti. Iako su građani, tko više tko manje, navijači pa i obožavatelji tih istih klubova i u stanju su zbog njih putovati, posvaditi se, a ponekad bome i potući, iako u tim klubovima igraju mnogi građanski uzori i idoli, na te se klubove građani klade, zbog njih se vesele, ali tuguju i pate, ipak je neprihvatljivo praštati dugove tim istim klubovima, dok istovremano građani pa dakle i navijači svoje obveze moraju podmirivati, često i s nepremostivim teškoćama. Očito je kako se ovdje klubove stavlja iznad građana.

Klubovima dužnicima namjeravaju se oprostiti stotine milijuna kuna dugova, a građanima već zbog nekoliko ili možda samo stotinu kuna duga ovrhovoditelji plijene sve čime mogu naplatiti dugove. Rekli bi stari Rimljani: „Što dolikuje bogu, ne dolikuje volu!“ Kakva se poruka šalje svim onim klubovima koji su, i sami nerijetko u teškoćama, redovito podmirivali sve svoje obveze? Ne bi li i njima bilo bolje da nisu?

Očekujemo barem od zastupnika u Hrvatskom saboru više mudrosti, socijalne osjetljivosti i pravičnosti pa da predloženi zakon ne podrže dok god ima takav diskriminirajući karakter bez obzira kojoj političkoj stranci, listi, koaliciji pripadali, ili su neovisni zastupnici. Sve one koji ga zbog stranačke, koalicijske ili neke druge stege ipak podrže u tome obliku pitamo kako će nakon toga pogledati u oči svojim sugrađanima, sumještanima, susjedima, ali i svima onima kojima su ovrhovoditelji pokucali ili će pokucati na vrata?

Stanje koje se Zakonom predlaže ne odražava sliku poželjne socijalno uređene i pravične Hrvatske, zemlje u kojoj su svi pred pravdom i zakonima jednaki i u kojoj nema povlaštenih kasta ili pojedinaca bez obzira kojoj društvenoj eliti pripadali i koji status zauzimali. Jer elita taj svoj naziv može ponijeti jedino ako ga je zaslužila od građana ma tko god u njoj bio. Zato ni ne može biti povlaštenija od građana.

PREDSJEDNIK NSH:
Krešimir Sever

_________________
Gemi031
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Lugar
Offline
Avatar

Ukupno postova: 607
Lokacija: Hladovina
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 09.06.2006. 14:17 
Naslov: Warning ! 
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kakvo jebeno otpisivanje dugova.

Drzava bi trebala poticati sport, ali ne na ovaj nacin. Zaduzeni klubovi su sami krivi za svoju financijsku situaciju. Place nogometasa su (po mom misljenju) prevelike. Sami transferi odnose previse novaca, sto si klubovi ne mogu priustiti.

Ako Vlada zeli oprostiti dugove nogometnim klubovima, zasto ih ne oprosti tvornicama koje zaposljavaju kud i kamo veci broj ljudi. Sta sad, za njih nema oprosta, pa nek firma ide u stecaj, a ljudi na ulicu. Ako je tako, neka i nogometni klubovi idu u stecaj.
Svi (manje-vise) znamo kako su se mnoge drzavne firme privatizirale i ostvaruju velike profite. Sam primjer je Saponia. Pa tako mozemo privatizirati i nogometne klubove. Realno gledajuci i to su (na neki nacin) poduzeca. Nogometasi za svoju igru primaju placu, kao i uprava kluba.

_________________
Kevin Costner nije nista posebno!
80% novca sam potrošio na žene i piće, ostalo sam spisko!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Alana Bates
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1359
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 10.06.2006. 13:40 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Bilo je na tvu: država bi za oprošteni dug mogla izgraditi vrtiće za 6000 djece, mogla bi otpisati čitav dug školstva i unaprijediti ga, mogla bi i puno više od ovog što se predlaže.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Lugar
Offline
Avatar

Ukupno postova: 607
Lokacija: Hladovina
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 11.06.2006. 18:30 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Alana Bates je napisao/la (Pogledaj post): › Bilo je na tvu: država bi za oprošteni dug mogla izgraditi vrtiće za 6000 djece, mogla bi otpisati čitav dug školstva i unaprijediti ga, mogla bi i puno više od ovog što se predlaže.


Eto, ovo je dobar primjer...

_________________
Kevin Costner nije nista posebno!
80% novca sam potrošio na žene i piće, ostalo sam spisko!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
DanicaV
Offline
Avatar

Ukupno postova: 4765
Lokacija: ... gdje caruje drugarstvo...
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 11.06.2006. 20:56 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

...s obzirom na to gdje živimo, sve će našim dragim siromašnim sportistima biti i oprošteno.
nisu oni jedini, koliko ima pevaljki kojima država plaća socijalno osiguranje jer su nas kao zadužile nečim........
još da mi netko objasni čime.

_________________
"To je nepravda" Kalimero
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Circa
Offline
Avatar

Ukupno postova: 3149
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 11.06.2006. 22:08 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zanimljivo je da se dugovi oprastaju bas onima koji najvise imaju...
Kako smo drzava apsurda nije ni cudno da je zbilja super biti jako zaduzen jer ce ti mati Hrvatska oprostiti dugove i na taj nacin tolerirati nesposobnost i lopovluk. To nije nista drugo nego legalizacija kriminala jer kriminal je ne placati porez, a imati jahte, vikendice od 600 kvadrata i skupe aute na stranskim tablicama.
Jos ce mi netko reci da Mamic i njemu slicni visoki doznosnici (sve redom uspjesni "poduzetnici") u nasim , nadasve trofejenim, klubovima koji nas tako odlicno prezentiraju u inozemstvu nemaju novca.
Tragi-komicno, ali barem potvrdjuje da se radi o istoj bandi koja zakone donosi na korist sebi i onima koji znaj gurnut lovu ispod stola...

_________________
Ja sam srbin, ustaša, crnac, nacist, peder, jevrej i ne kupam se!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
DanicaV
Offline
Avatar

Ukupno postova: 4765
Lokacija: ... gdje caruje drugarstvo...
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 11.06.2006. 22:37 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dobar dio krivice u nama je samima. U društvu kojem se krećem samo sam ja izašla na zadnje, predzanje izbore (makar precrtala listić da bude nevažeći), ostali su apsitinirali i sad fino neka uživaju u onome što biseri na vlasti odluče u njihovo ime. Samo što ja ne želim uživati u tome jer sam ipak imala svoje mišljenje.
Kažu da će sve biti kako netko drugi zamisli što god da zaokruže, ali sam pred sama sobom čista ako odem na te nazovi izbore.

_________________
"To je nepravda" Kalimero
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
---
Offline
Ukupno postova: 2910
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.06.2006. 23:06 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

je. jedino rješenje je akcija...pasivnost nije nikad donijela promjenu.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
DanicaV
Offline
Avatar

Ukupno postova: 4765
Lokacija: ... gdje caruje drugarstvo...
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 11.06.2006. 23:07 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

gazda777 je napisao/la: ›
je. jedino rješenje je akcija...pasivnost nije nikad donijela promjenu.


ti redovno glasaš iliti glasuješ?

_________________
"To je nepravda" Kalimero
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Lugar
Offline
Avatar

Ukupno postova: 607
Lokacija: Hladovina
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 11.06.2006. 23:21 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ja redovno idem na izbore, i mogu reci da ih uvijek sve zaokruzim. Kazu zaokruzi nesto, a ja se ne mogu odluciti koji su manji lopovi, pa tako zaokruzim sve.

_________________
Kevin Costner nije nista posebno!
80% novca sam potrošio na žene i piće, ostalo sam spisko!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
---
Offline
Ukupno postova: 2910
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.06.2006. 23:38 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

DanicaV je napisao/la (Pogledaj post): ›
gazda777 je napisao/la: ›
je. jedino rješenje je akcija...pasivnost nije nikad donijela promjenu.


ti redovno glasaš iliti glasuješ?


aha.
već par godina me čak pokušavaju vrbovati za razne stranke...interesno naravno.

dok je tako, ne pačam se u politiku, ali biram kome ću dati svoj glas.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Alana Bates
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1359
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 12.06.2006. 7:50 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jučer diljem valpovštine - izbori za mjesni odbor. Odaziv - oko 9-11 posto ( a glasaš za svoje sugrađane, ne za nekakve stranačke ideje, mislila sam da će bar to privući ljude na glasanje...).

Vrbovanje za stranke? It happened. No previše razmišljam o budućnosti da bih si dopustila ulazak u stranku: tko zna što ću biti jednog dana i što ću napraviti, ne bih htjela da mi se tada može pripisati rečenica: "A ona je to uspjela zbog stranke, nju je stranka pogurala...") Neki ljudi mojih godina su se već u tome grdno... zafrknuli.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: