Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Plaće zamrznuti, a porez povećati

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
evil monkey
Offline
Avatar

Ukupno postova: 923
Lokacija: ormar
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 11.11.2008. 10:20 
Naslov:  Plaće zamrznuti, a porez povećati
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

i recite vi sad meni: kako da covjek ne popizdi kad cita ovakve stvari?

Skriveno: 
Škegro: Plaće zamrznuti, a porez povećati

ZAGREB - Od proračuna čije bi naznake sutra mogli doznati sindikati i poslodavci na sastanku o socijalnom dijalogu u vrijeme krize ove se godine očekuje više nego ikada do sada. On bi po ocjeni mnogih analitičara morao stvoriti rezerve za moguće posljedice financijske krize u Hrvatskoj, i to sve do 2011. godine, kada se tek očekuje pravi oporavak.

Proračun bi inozemnim investitorima trebao pokazati odgovornost, vjerodostojnost i štedljivost države opterećene visokim inozemnim dugom. Borislav Škegro, bivši ministar financija, predlaže stoga već za iduću godinu budžetski suficit. To bi značilo smanjivanje proračuna za ovogodišnji deficit koji iznosi oko četiri milijarde kuna.

- Ako se odreknemo populizma, dolazimo do rješenja. Vlada se mora odreći svih tabua, dogmi i mitova među kojima su najveći ne dirati poreze i ne zamrzavati plaće. Hrvatska upravo to treba napraviti - rekao je Škegro na konferenciji Investicijski fondovi i portfolio menadžment.

Škegro je podsjetio da je Hrvatska imala budžetski suficit u dvjema teškim godinama, 1994. i 1998. Po njemu treba otvoriti razgovore i o povećanju PDV-a koji je uostalom povećala i Angela Merkel.

No, nije samo proračun bitan za Hrvatsku. Prema riječima zamjenika guvernera Borisa Vujčića, povlačenje likvidnosti ostavlja za sobom izložene strukturne probleme koji se pod bujicom priljeva kapitala nisu vidjeli. Vujčić naglašava da Vlada mora smanjiti deficit, ali ne samo središnje već i lokalne uprave i samouprave te fondova.

Željko Lovrinčević sa zagrebačkog Ekonomskog instituta ističe da je proračun zadan dogovorom sa sindikatom, očekivanim padom prihoda i razinom socijalnih prava. Mogućnosti za štednju su samo u odgodi ili zaustavljanju nekih investicija koje su bile više političke nego ekonomske ili u štednji na fiksnim troškovima državne uprave.  

Iako preporuke ekonomskih stručnjaka o potrebi zamrzavanja plaća za sada nije ponovio nitko iz Vlade, može se očekivati da će biti upućen poziv sindikatima da ne idu u pritiske na povećanje plaća. Procjenjuje se da će se budući rast plaća uglavnom ograničiti na već postojeće sporazume i kolektivne ugovore. Budući da svaki rast plaća ionako “pojede” inflacija, teško je očekivati da će sindikalci odustati od već ugovorenog rasta.

- Ako govorimo o zamrzavanju plaća, onda treba govoriti i o plaćam menadžera, cijeni kredita i dostupnosti novca te kupovnoj moći - ističe predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

(objavljeno na stranici Jutarnjeg lista, autori: Jadranka Šević, Gordana Galović)


odlazak iz ove izgubljene zemlje u potrazi za novim zivotm vec je bio tematiziran na forumu, medjutim ne mogu si pomoci a da ne kazem da me ovakve fix ideje nasih politicara ucvrscuju u odluci da i ja dignem sidro i otplovim nekamo u bijeli svijet... ne da mi se sada razglabati o implikacijama takve jedne izjave (bivseg) ministra financija - mislim da je to onome tko zeli vidjeti sasvim ocito.

_________________
“Education’s purpose is to replace an empty mind with an open one.”
Platon - Alegorija pećine
pollitika.com - Pale blue dot video - DemocracyNow! - ZCom
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Monstrum
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6541
Lokacija: a gdje se VI to točno nalazite
Spol: Muško Muško
Post Postano: 11.11.2008. 10:56 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

hahhahhhah isuse kriste ja ne mogu vjerovat pa dobro jesu oni normalni, lako se njima sprdat i zamrzavat plaće kad su puni ko brodovi jebote nakrali su se ko što se niko nije, žive ko bubrezi u loju, usrali su cijelu državu i to ne bilo koju državu nego RH, onu državu za koju su mnogi dali svoje živote, svoje udove, svoj mentalni sklop, ti isti kojima bi sad ovaj deformirani govnar zamrzavo plaće koje su ionako na minimalcu. on govori o smrzavanju plaća, on koji je pun ko šipak pare mu na dupe cure, pa da se sve banke sad zamrznu na 10 godina gospodin škegro bi imo para za ložit vatru majkumujebem lopovsku sad da mogu pljunio bi na njega

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
DonQuijote
Offline
Avatar

Ukupno postova: 4291
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 11.11.2008. 11:05 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

ma jasno! treba svima uzimati 80-90% od plaće. to je ok. naravno, od onih 10-20% što ti ostane još moraš plaćati razna dopunska osiguranja.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: