Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječki arhitekti spremni na kritiku javnosti

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Gemi
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2963
Lokacija: Nebesa
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 31.05.2006. 19:42 
Naslov: Warning ! Osječki arhitekti spremni na kritiku javnosti
02.06.2006. 19:41
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Društvo arhitekata grada Osijeka i Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku, Europska avenija 9, Osijek, organiziraju otvorenje Godišnje izložbe realizacije osječkih arhitekata u 2004. i 2005. godini, u petak, 2. lipnja, u 19 sati.

O izložbi
Izložba predstavlja 13 autora odnosno autorskih grupa sa 21 urbanističko arhitektonskom realizacijom nastalim tijekom 2004. i 2005. godine. Djela osječkih arhitekata realizirana su većinom u gradu Osijeku ali izložba predstavlja i njihova djela u Slavoniji i Baranji pa i cijeloj Hrvatskoj. Uz „klasični“ muzeološki postav sa fotografijama i opisom dijela izložba će građu predstaviti i na posebno vizualno atraktivan način, posredstvom digitalne projekcije. Posebno zanimljiv će biti prilog o možda najznačajnijem osječkom arhitektu Ljudevitu Pelzeru (1912.-1982.), koji je stvarao u razdoblju kada arhitektura i urbanizam grada dobivaju snažna i vrijedna obilježja moderniteta.

Vrijedan je znanstveni prilog prof. Dr.Sci.Mihajla Biglabauera pod nazivom Strategija, geopolitika i logistika obrazovanja, razvoja i dostojanstva suživota Slavonije, Baranje i Srijema u nacionalnoj, europskoj i globalnoj zajednici naroda.



O djelima
Posebna je vrijednost i značenje izložbe okolnost kako je to prvi puta da se stručnoj ali i širokoj javnosti na kritički uvid stavlja urbanističko arhitektonska produkcija osječkih arhitekata. Posve je jasno kako je to ne samo predstavljanje njihovog djelovanja u sredini u kojoj žive i rade već i prilog nastojanju da se kritički procjeni njihov rad te prvotno afirmira ono vrijedno jednako koliko i ono što javnost ili struka smatra spornim ili manje uspjelim. Utoliko je značajna činjenica da je izložbu pripremilo upravo matično udruženje osječkih arhitekata, Društvo arhitekata grada Osijeka čime je jasno dalo do znanja kako ima volje i hrabrosti suočiti se sa sudom javnosti.

To je napomenula u predsjednica Društva arhitekata grada Osijeka, Željka Jurković d.i.a. u predgovoru kataloga:“Organizacijom izložbe željeli smo na ovim prostorima još više afirmirati stvaralaštvo iz područja arhitekture i afirmirati djela osječkih arhitekata. Cilj izložbe je propagiranje i afirmacija arhitekture i urbanizma kao djelatnosti od javnog interesa, kao djelatnosti od javnog interesa, kao djelatnosti koje unapređuju životnu sredinu i stvaraju kulturni identitet grada i zavičaja.

Kontakt osoba:
Vlastimir Kusik, muzejski savjetnik

_________________
Gemi031
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: